Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 20 /17:41

Architektas įtūžo dėl ligoninės korpuso viešojo pirkimo: kaltina laimėtoją kainų dempingu, sąsajomis su Viešųjų pirkimų tarnyba

Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius trečiadienį feisbuke pasipiktino skelbtu viešuoju pirkimu suprojektuoti naujam Santaros klinikų korpusui. Anot jo, pagal mažiausios kainos kriterijų organizuotą konkursą laimėjusi įmonė dempingavo projekto kainą. Jis taip pat išsiaiškino, jog buvusi pirkimą laimėjusios bendrovės vadovė šiuo metu dirba Viešųjų pirkimų tarnyboje.
Santariškių žiede leidosi sraigtasparnis su donoro kepenimis
Santariškių žiede leidosi sraigtasparnis su donoro kepenimis / 15min nuotr.

Kalba eina apie pirkimą, pagal kurį įmonė suprojektuotų gydymo paskirties pastatą Santariškių gatvėje Vilniuje. Tam planuota skirti daugiau nei 664 tūkst. eurų, pastato bendras plotas turėtų siekti apie 11,5 tūkst. kvadratinių metrų.

„Plotas solidus – 11500 kv. m., pastatas – moderni ligoninė, itin sudėtingas technologiškai. Toks truputį kosminis laivas net. Numatoma kaina – normali, tikrai nėra labai didelė tokio sudėtingumo ir svarbos objektui“, – feisbuke rašė L.Rekevičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad paslaugos tiekėjui patirties reikalavimų pirkime praktiškai nėra keliama, kaip ir reikalavimų turėti komandoje specialistus tokiam specifiniam projektui.

Šį pirkimą laimėjo įmonė „Maspro“, pasiūliusi pastatą suprojektuoti už 145 tūkst. eurų. Antroje vietoje likusi įmonė siūlė tai padaryti už 226 tūkst. eurų.

L.Rekevičius atkreipė dėmesį, kad konkursą laimėjusi įmonė anksčiau vadinosi „Numigo“, o jai vadovavo Rūta Alaburdienė, šiuo metu dirbanti Viešųjų pirkimų tarnyboje. Šiuo metu „Maspro“ direktorius yra Irmantas Alaburda.

Įmonei viešuosiuose pirkimuose sekasi – pernai ji iš viso laimėjo 19 viešųjų pirkimų. Anot L.Rekevičiaus, taip pat dempinguodama kainas.

„Mano logika yra tokia – suprantu, kad kartais didelė projektavimo įmonė gali imtis darbų už mažą kainą, jei turi langą darbuotojų apkrovime. Geriau gi už mažiau dirbt nei visai dykai atlyginimą mokėti“, – tvirtino architektas.

15min nuotr./Santariškių žiede leidosi sraigtasparnis su donoro kepenimis
15min nuotr./Santariškių žiede leidosi sraigtasparnis su donoro kepenimis

„Tačiau panašiai dempinguojant laimėti 19 konkursų per metus ir dar juos įvykdyti yra neįmanoma, arba mes kažko nežinome. Mano spėjimas – mes nežinome, kad vėliau, jau projektuojant atsiranda papildomų darbų, kurie jau perkami be konkurso, ir tokiems papildomiems pritarimą turi duoti Viešųjų pirkimų tarnyba. Kur, kaip patogu, dirba buvusi įmonės vadovė, ir šiaip, asmuo sutampančia nelabai dažna Alaburdos pavarde. Ratas užsidaro“, – feisbuke rašė L.Rekevičius.

Su „Maspro“ vadovu I.Alaburda 15min susisiekti nepavyko – įmonės telefonai buvo išjungti.

VPT: darbuotoja interesus deklaravusi

Viešųjų pirkimų tarnyba teigia, kad jos darbuotoja R.Alaburdienė yra deklaravusi ryšį su „Maspro“.

„Įraše minima Viešųjų pirkimų tarnybos Prevencijos ir skelbimų skyriaus darbuotoja, kuri viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje yra deklaravusi faktą, kad turi ryšių su įmone UAB „Maspro“. Tai atlikta tinkamai, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais“, – rašoma tarnybos 15min pateiktame atsakyme.

VPT pažymi, kad R.Alaburdienė nėra gavusi jokių pavedimų ar dalyvavusi rengiant, svarstant, priimant sprendimus ar atliekant kitas tarnybines pareigas, kurios sietųsi su „Maspro“ dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Tarnyba teigia, kad jos vadovybė nuolat primena savo komandai apie būtinybę esant menkiausiai rizikos tikimybei nusišalinti nuo bet kokio dalyvavimo visose veiklose, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, o apie savo nusišalinimo faktą informuoti tiesiogiai institucijos vadovą.

„Darbuotojai yra informuojami ir apie jų prievolę laiku ir tinkamai užpildyti privačių interesų deklaracijas, o prireikus – jas atnaujinti. Tarnyboje vyksta nuolat tobulinama stebėsena, kaip darbuotojai deklaruoja, ar tinkamai vertina ir informuoja apie galimus interesų konfliktus, ar nusišalina ir panašiai“, – rašoma komentare.

„Atsižvelgiant į dienos aktualijas, taip pat pabrėžiame, kad viešų ir privačių interesų deklaravimo kontrolės ir nusišalinimo mechanizmas VPT bus tik dar labiau patobulintas“, – teigiama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas