Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių

Lietuvoje daugiabučių namų renovacija nepraranda pagreičio – šių metų gegužės 31 d. pasibaigus vienam iš kvietimų modernizacijai, sulaukta beveik 500 paraiškų. Preliminariais skaičiavimais, bendra investicijų suma siekia apie 440 mln. eurų. Kadangi šie skaičiai ženkliai viršija kvietimui numatytą 100 mln. eurų sumą, bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas.
Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių
Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių / APVA archyvo nuotr.

Šiame kvietime modernizuoti daugiabučius sulaukta panašaus skaičiaus paraiškų, kaip ir ankstesniuose kvietimuose, tačiau šis kvietimas galiojo trumpesnį laiką. Dėl sulaukto didelio skaičiaus paraiškų ir riboto biudžeto, nepavyks suteikti valstybės finansavimo visiems projektams.

„Projektai bus atrenkami prioriteto tvarka, pagal vertinimo kriterijus, o likę pateks į rezervinį sąrašą. Vėliau, gavus papildomą finansavimą, galbūt pavyks finansuoti ir likusius projektus“, – sako Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Prioritetas bus teikiamas tų daugiabučių renovacijos projektams, kurie įrašyti į savivaldybės kvartalinės renovacijos programą. Taip pat bus atsižvelgiama į tai, kokią energetinio efektyvumo klasę planuojama pasiekti, kiek planuojama sutaupyti šiluminės energijos po renovacijos, ar name gyvena daug socialiai remtinų asmenų. Aukštesniais balai bus įvertinti ir tie projektai, kuriems jau išduotas statybos leidimas bei projektai, kuriems pritarė daugiau pastate gyvenančių asmenų.

Kokios savivaldybės teikė paraiškas aktyviausiai?

Vertinant kvietimo rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, jog beveik 30 proc. visų kvietimo paraiškų gauta iš trijų didžiųjų šalies miestų – Vilniaus (61), Kauno (50) bei Klaipėdos (29). Taip pat aktyvumu išsiskyrė Marijampolės (26), Tauragės rajono (23), Panevėžio (17), Mažeikių rajono (17), Alytaus (17), Palangos (16), Anykščių rajono (15) savivaldybės. Tauragės mietas padvigubino, o Alytaus miestas netgi patrigubino pateiktų paraiškų skaičių, lyginant su praėjusiu kvietimu.

V.Vrubliausko nuomone, renovacijos aktyvumas jaučiamas tuose didžiuosiuose miestuose, kuriuose įsteigtos organizacijos, atsakingos už renovaciją. Tačiau pagrindinis veiksnys, lemiantis renovaciją, visuomet buvo ir bus gyventojai. Pasak pašnekovo, daugiabučių atnaujinimui dažniausiai pritaria tie gyventojai, kurie domisi renovacijos naudomis ir suvokia, kad tai jų turtas, kuriuo reikia rūpintis.

„Statistiškai gyventojų skaičius, kurie esant palankioms sąlygoms pritartų renovacijai, svyruoja nuo 80-85 procentų. Pasižiūrėjus į pateiktų paraiškų duomenis, matome, kad teikiamam projektui pritaria vidutiniškai 70 procentų daugiabučio gyventojų – šis skaičius beveik nesiskiria nuo praėjusių metų kvietimų statistikos. Tiesa, šiame kvietime pastebimas šiek tiek didesnis skaičius daugiabučių renovacijos projektų, kuriems pritarė 100 proc. gyventojų“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Remiantis pirminiais vertinimais, didžioji dalis šio kvietimo daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti B energinio naudingumo klasę, keletas daugiabučių – A energinio naudingumo klasę.

Alternatyvius energijos šaltinius planuoja diegti 60 proc. gyventojų

Gegužės 31 dieną pasibaigusiame kvietime išryškėjo tendencija – alternatyvių energijos šaltinių diegimas planuojamuose atnaujinti daugiabučiuose. Iš beveik 500 gautų paraiškų daugiau kaip 280 daugiabučių numatyta diegti atsinaujinančios energijos priemones – saulės elektrines ar šilumos siurblius.

Pašnekovas pastebi, kad vis didėja gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis. Šiame kvietime net 60 proc. planuojamų atnaujinti daugiabučių projektuose numatytas atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, tai didelis pokytis lyginant su ankstesnių kvietimų duomenimis, kuriuose tokių buvo apie 10 proc. Tai rodo, kad gyventojai galvoja ne tik apie modernesnius sprendimus, kaip užsitikrinti šilumos energiją taupančias priemones, bet ir kaip alternatyviais būdais pasigaminti reikalingą energiją pastatų šildymui, karšto vandens paruošimui, elektrai.

Potencialas modernizacijai didelis

Nors Daugiabučių atnaujinimo programa yra sparčiai įsibėgėjusi jau nuo 2013 metų, tačiau senų pastatų vis dar yra daugiau nei modernizuotų, tad renovacijos potencialas šalyje didelis.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 4500 renovuotų daugiabučių namų, tai šiek tiek daugiau negu 12 procentų visų renovuotinų pastatų. Potencialas renovacijai dar yra milžiniškas. Šiandien mes turime pakankamai didelį įgyvendinamų projektų srautą – iš viso apie 1400 projektų, iš jų 800 yra rangos darbų stadijoje, dar 600 laukia rangos darbų pirkimo“, – pasakoja V.Vrubliauskas.

Šiuo metu galiojantis kvietimas

APVA jau pradėjusi vertinti paraiškas. Planuojama, jog per liepos mėnesį visos paraiškos bus įvertintos ir sureitinguotos.

Primename, kad iki š. m. spalio 2 d. yra priimamos paraiškos daugiabučiams atnaujinti pagal š. m. vasario 22 d. skelbtą kvietimą. Pagrindinė šio kvietimo sąlyga – atnaujinus daugiabutį, pasiekti ne mažesnę kaip A pastato energinio naudingumo klasę ir šiluminės energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc.

APVA archyvo nuotr./APVA logotipas
APVA archyvo nuotr./APVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas