Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aruodas.lt: 300 kvadratų tvirtovė nuomai – su kambariu auklei, 3 terasom ir ekologiškom daržovėm Vilniuje

„Pirkti ar palaukti?“ – modifikuotas šekspyriškas nūdienų klausimas, pastaruosius pusantrų metų itin dažnai pasiekiantis nekilnojamojo turto (NT) specialistus. Brokeris Deividas Jezerskas – ne išimtis: kreipiasi bičiuliai, ilgamečiai klientai, pažįstami ir absoliučiai nepažįstami žmonės. Tiek, kad jų nekantriai laukiamų žinių apie kainų kritimą rinkoje kol kas nėra.
Moderni klasika Vilniaus pakraštyje
Moderni klasika Vilniaus pakraštyje / Gintaro Morkūno nuotr.

„Rinka šiuo metu galbūt ne tokia aktyvi, kokia buvo pavasarį – tuo metu apskritai vyko fenomenali apgultis. Šiuo metu kiek ramesnis, bet pakankamai aktyvus laikas, ne ką lėtesnis, negu, sakykime, lygiai prieš metus“, – apibūdino NT agentūros „Capital PRO“ brokeris.

Viešoje erdvėje komentatoriams stebintis, kodėl, nepaisant kainų kilimo sektoriuje, perkamumas vis tiek išlieka itin aukštas, D.Jezersko manymu, dažnai pamirštama atsižvelgti į kitus lemiančius ekonominius rodiklius. Tokius, kaip antai būsto įperkamumas ar bankų kreditavimo sąlygos.

Asmeninio albumo nuotr./Deividas Jezerskas
Asmeninio albumo nuotr./Deividas Jezerskas

„Lygiagrečiai juk kyla ir atlyginimai. Suprantama, kad ne visuose segmentuose, bet darbingiausiuose – tai tikrai. Tvarias pajamas uždirbantys 25–40 metų amžiaus ir vyresni žmonės, jausdami gerą ekonominę situaciją, ir toliau sėkmingai perka tiek pirmąjį, tiek antrąjį būstą“, – teigė trylikos metų patirtį sukaupęs brokeris.

Istorija, kuri geriau nepasikartotų

Būtent D.Jezersko asmeninė patirtis leidžia jam užtikrintai iš šono stebėti NT rinkoje vykstančius procesus. 15min skaitytojus brokeris ragina prisiminti 2008 m. scenarijų.

„Sugrįžkime prie „Laukti ar nelaukti – kris ar nekris?“ temos. Kada gali drastiškai kristi NT kainos? Tada, kai rinkoje prasideda suirutė. Jai nutikus, krenta toli gražu ne vien tik būstų kainos. Deja, atlyginimai irgi.

Vadinasi, žmonės nebesijaučia užtikrinti rytdiena, savo ateitimi, nusirita atleidimų iš darbų banga, – kalbėjo brokeris. – Nors suirutės metu objektų kainos gali kristi kaip nuo skardžio, bankai tokiose situacijose ne tik kad nebeskuba finansuoti – finansavimą „išjungti“ gali apskritai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybų vajus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybų vajus

Tad prieiname prie to, kad suirutės metu žmogus būsto įsigyti ne tik kad nebenorėtų bet, greičiausiai, netgi nebepajėgtų.“

D.Jezerskas pastebėjo, kad ne visiems rinkos dalyviams galioja vienodos „žaidimo“ taisyklės, mat dalyvis gali būti pirkėjas, ieškantis būsto sau, arba investuotojas, kuris ketina daryti verslą iš nekilnojamojo turto vystymo.

„Kai esi pirkėjas ir ieškai būsto sau, šeimai gyventi, vertini savo finansines galimybes įsigyti būstą ir jį perki tokiomis sąlygomis, kokios yra tuo metu rinkoje. Juk vaikai nepalauks, kol rinka pasikeis.

Vis dėlto eilinis pirkėjas bet kuriuo atveju saugesnis negu, pavyzdžiui, investuotojas, kuris ateina į rinką, investuoja, vysto projektą, ir, susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, pavyzdžiui, esant statybinių medžiagų kainų kilimui, gali ne tik nepastatyti objekto, bet ir išeiti į milžinišką minusą.

Na o pirkėjams, ieškantiems pirkti pirmą ar antrą būstą, nematau priežasčių delsti: laikas palankus, bankų finansavimo sąlygos geros, būsto įperkamumas – aukštas, – dėstė agentūros „Capital PRO“ brokeris.

Gintaro Morkūno nuotr./Platiniškės
Gintaro Morkūno nuotr./Platiniškės

Pabuvę karantine suprato, kad 48 kvadratai – ankštoki

Pasak savo srities žinovo, lietuviai jaučia poreikį turimą būstą keisti į erdvesnį. Ypač prioritetai išgryninti buvo karantino metu:

„Paaiškėjo, kad, visai šeimai užsidarius namuose, tų 48 ar 55 kv. metrų nepakanka. Žinoma, butai Vilniuje visais laikais buvo, yra ir bus populiarūs, tik pastaraisiais metais žmonių lūkesčiuose – ne tik didesnė kvadratūra, bet ir žemės lopinėlis, todėl stipriai išaugo susidomėjimas kotedžais ir namais.“

Nepelnytai neįvertinti akligatviai

Pastebimai susidomėjimas kotedžais ir nuosavais namais išaugo ir lankomiausiame šalies NT skelbimų portale Aruodas.lt. Jame smalsius žvilgsnius traukia ir naujų šeimininkų ieškantis 274,95 kv. metrų būstas. Apžiūrėti jį galite spustelėję šią nuorodą.

Gintaro Morkūno nuotr./Moderni klasika Vilniaus pakraštyje
Gintaro Morkūno nuotr./Moderni klasika Vilniaus pakraštyje

D.Jezersko atstovaujamas mūrinis 6 kambarių namas stūkso Vilniaus rajono savivaldybės Platiniškių kaime, maždaug 12 km atstumu nuo Vilniaus Katedros aikštės.

„Į bendrą plotą įskaičiuojamas 2 vietų garažas, nemaža katilinė, techninė patalpa žoliapjovės, dviračių laikymui, skalbimo patalpa, daugmaž 7 kv. metrų rūsiukas, kuriame šio namo savininkai laikydavo pačių ekologiškai užaugintas daržoves.

Gyvenamosios erdvės susidaro daugmaž 200 kv. metrų. Ši kvadratūra – tai funkcionaliai išplanuoti kambariai, daug miegamųjų, pirtis, „walk-in“ tipo drabužinė, daugybė spintų“, – dėstė brokeris.

Gintaro Morkūno nuotr./Šeimininkai norėjo išskirtinio interjero: erdvaus, ne itin apkrauto ir šllto
Gintaro Morkūno nuotr./Šeimininkai norėjo išskirtinio interjero: erdvaus, ne itin apkrauto ir šllto

Įspūdingas architekto Arūno Borutos kurtas dviaukštis namas, kuriam modernios klasikos stiliaus interjerą kūrė dizainerė Irma Pivoriūnienė, 2017 m. iškilo Platiniškių akligatvyje.

Pastarasis, pasak D.Jezersko, absoliutus privalumas, kurį toli gražu ne visada įžvelgia potencialūs pirkėjai ir nuomininkai.

„Vieni klientai turėjo puikiai įrengtą namą Vilniuje, bet jame ištvėrė tik pusantrų metų. Svajonių gyvenimo svajonių namuose idėja ėmė bliūkšti, kai jų kvartale tarp Fabijoniškių ir Santariškių naujai nutiesta gatve pradėjo važiuoti daugmaž 5 tūkstančiai automobilių per dieną. Todėl akligatvis – didžiulis privalumas. Į jį įsuka tik kaimynai. Na, dar svečiai“, – akcentavo brokeris.

Parduoda už 740 tūkst., nuomoja – už 3,5 tūkst.

Gintaro Morkūno nuotr./Moderni klasika Vilniaus pakraštyje
Gintaro Morkūno nuotr./Moderni klasika Vilniaus pakraštyje

D.Jezersko atstovaujamas NT objektas Platiniškėse subalansuotas tiek komfortą mėgstančiai porai, tiek didelei šeimai.

„Antrajame aukšte yra trys miegamieji kambariai, pirmajame – darbo-vaiko kambarys ir priepirčio patalpa. Šiuos kambarius galima modifikuoti į du pilnaverčius miegamuosius. Pasitaiko juk, kai šeimos gyvena kartu su auklėmis – namas Platiniškėse tokiu atveju būtų idealus“, – kalbėjo NT rinkos specialistas.

Vilniaus rajone stūksančius įspūdingus namus dabartiniai šeimininkai tiek pat pasiruošę išnuomoti, kiek ir parduoti. Po naujakuriams paruoštą vilniečių poros būstą virtualiai pasivaikščioti galite paspaudę šią nuorodą.

Gintaro Morkūno nuotr./Miegamasis
Gintaro Morkūno nuotr./Miegamasis

Vis tik pasiūlyti savo namus nuomai, anot brokerio, buvo pirminis savininkų sumanymas:

„Šeimyna išvyksta į užsienį gyventi, gavo patrauklų darbo pasiūlymą. Kontrakto trukmė – ketveri metai. Kadangi šeimininkai preciziškai kūrė tokius namus, kokių ilgokai norėjo, atsisveikinti tenka skaudama širdimi, todėl artimesnis pradžioje buvo nuomos variantas. Kita vertus, ketveri metai – nemažas laiko tarpas, po kurio galbūt Lietuva apskritai nesijaus kaip jų namai?“

Gintaro Morkūno nuotr./Dviejų aukštų būstas Vilniaus pakraštyje
Gintaro Morkūno nuotr./Dviejų aukštų būstas Vilniaus pakraštyje

Šio namo nuomos kaina mėnesiui – 3 500 eurų. Brokeris akcentavo, kad tokie namai domina išskirtinius nuomininkus, turinčius specifinių poreikių.

Išskirtinį dėmesį nuomininkai kreipia į namo architektūrą, patalpų išplanavimo ir inžinerinius sprendimus. Pasitaiko, kad pagal nuomininkų skonį gali būti keičiamas interjeras – pradedant smulkiomis jo detalėmis, baigiant baldais.

Platiniškių perliukas aktyviai sukasi ir tarp parduodamų objektų portale Aruodas.lt. Raudonais skaitmenimis skelbime pažymėta 740 000 eurų kaina.

„Tokią kainodarą sudaro 13 arų sklypas, kurį šeimininkams pats kadaise padėjau įsigyti. Jie prioritetizavo ramią vietovę, ne pernelyg nutolusią nuo miesto, su gera infrastruktūra, susisiekimu, apšviestomis gatvėmis, asfaltuotu privažiavimu. Kriterijus atitiko šis sklypas Platiniškėse.

Patraukli būsto architektūra, gerai išplanuotos erdvės, aukštos lubos, svetainėje kylančios iki 4,88 m. Įrengimui naudotos kokybiškos medžiagos – medis, akmuo, išraiškingos ilgaamžės plokštės, kokybiški audiniai.

Gintaro Morkūno nuotr./Prancūziškos eglutės „Chevron“ rašto parketlentės
Gintaro Morkūno nuotr./Prancūziškos eglutės „Chevron“ rašto parketlentės

Daugelis baldų, sudarančių klasikos ir moderno mišinį, bei visos durys gamintos pagal šeimininkų užsakymus Lietuvoje ir Italijoje“, – vardijo D.Jezerskas.

Kai būstas tarnauja žmogui

Užsiminęs apie aukštas lubas svetainės zonoje, brokeris tarp šios erdvės privalumų įvardijo modernų židinį, stilingus tarpusavyje pakopomis besikeičiančius ąžuolo ir akmens masės plytelių laiptus ir panoraminį langą, atveriantį vaizdą į kiemą ir privatumą.

Panorama tokia, kad dieninių užuolaidų poreikio būsto šeimininkai taip ir nepajuto.

„Pro panoraminį langą matyti išpuoselėta kiemo aplinka. Svarbu, kad ji nereikalauja papildomo dėmesio. Kartais žmonės labai nori poros lysvių kieme, pievos, gėlyno, bet kada patiems tenka viską prižiūrėti, rūpesčių būna daugiau negu malonumų.

Gintaro Morkūno nuotr./Panoraminiam svetainės langui dieninių užuolaidų neprireikė
Gintaro Morkūno nuotr./Panoraminiam svetainės langui dieninių užuolaidų neprireikė

Šiuo atveju viskas apgalvota: robotukai, laistymo sistemos lysvėms ir medeliams. Inovatyvūs sprendimai tam, kad žmogaus plušėjimo reikėtų kuo mažiau“, – kalbėjo D.Jezerskas.

„Svetainė man dar patinka tuo, kad joje nėra jokio televizoriaus – laiką čia leidžiant dabartiniams šeimininkams, skambėdavo klasikinė muzika“, – pridūrė brokeris.

Terasos – orientuotos į tris pasaulio kryptis

Nemažai technologinių sprendimų, anot brokerio, įgyvendinta ir Platiniškių namo viduje: erdvės šilti pradeda vienu mygtuko paspaudimu, jaukumo žiemos vakarais suteikia modernus židinys, šviežią orą užtikrina rekuperacinė vėdinimo sistema, komfortą – modernūs kondicionieriai, o dulkes renka centrinis siurblys.

„Šio 274,95 kv. metrų būsto ansamblį užbaigia trys terasos, apjuosiančios praktiškai visą namą. Šio sprendimo funkcionalumas gali būti pastebimas ne iš karto, bet išryškėja būtent šiuo metų laiku, kai norisi išnaudoti paskutinius saulės spindulius.

Jeigu saulė vakaruose, gali išeiti į vakarinę terasą ir mėgautis saule. Atitinkamai karštą vasaros dieną priešingai: esant 35°C, galima slėptis šešėlyje rytų ar pietvakarių pusės terasoje“, – pabrėžė NT agentūros „Capital PRO“ brokeris D.Jezerskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas