Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į VIP kvartalą išaugęs „Bajorų parkas“ baigė infrastruktūrą

Įsikūręs šiaurinėje Vilniaus miesto dalyje, greta geomorfologinio Vanagynės draustinio, išskirtinis kvartalas „Bajorų parkas“ siūlo miesto ir gamtos sinergiją: galima gyventi miškų apsuptyje, nors iki miesto centro – vos 10 kilometrų. Kvartalas pasižymi ne tik miškingu kraštovaizdžiu ar „amfiteatriniu“ principu išsidėsčiusiais sklypais, bet ir nuosekliai infrastruktūrą gerinančiu projekto vystytoju.
„Bajorų parko“ vystytojas nuosekliai gerina infrastruktūrą
„Bajorų parko“ vystytojas nuosekliai gerina infrastruktūrą / Bajorų parko nuotr.
Temos: 2 Namas Sklypas

Baigiamas infrastruktūros gerinimas

Paskutinis „Bajorų parko“ infrastruktūros įrengimo etapas sėkmingai juda į pabaigą – šią savaitę baigti asfaltuoti vidiniai keliukai, vedantys į kalvotoje kvartalo dalyje išsidėsčiusius sklypus. Prie kiekvieno sklypo ne tik paklotas asfaltas, tačiau numatytas ir apšvietimo įrengimas. Kiek anksčiau jau įvykdytas ir vystytojo įsipareigojimas įrengti vienos pagrindinių kvartalo gatvių – Žemuogių gatvės – apšvietimą, tad tamsųjį metų laikotarpį gyventojai pasitinka patogiau ir saugiau.

Kvartalu rūpinasi nuosekliai

Per kelis metus projekto vystytojas jau spėjo į visus sklypus atvesti pagrindines komunikacijas – elektrą, dujas, telekomunikacijas, taip pat pasirūpino asfaltu bei gatvių apšvietimu. Dar 2018 m. asfaltas paklotas į kvartalą vedančiame Bajorų kelyje, palei jį gyventojų patogumui nutiestas pėsčiųjų takas. 2019-2020 metų sandūroje sėkmingai užbaigti asfaltavimo darbai vienoje pagrindinių kvartalo gatvių – Žemuogių gatvėje.

Bajorų parko nuotr./„Bajorų parko“ vystytojas nuosekliai gerina infrastruktūrą
Bajorų parko nuotr./„Bajorų parko“ vystytojas nuosekliai gerina infrastruktūrą

Vystytojas laikosi pažadų

Architektūros įmonės UAB „Euronamas“ vadovas Vitalijus Vyšnia, stebintis „Bajorų parko“ vystymo procesą nuo 2019 metų, teigia maloniai nustebęs, kad projekto vystytojas nuosekliai įgyvendina savo pažadus. „Įprasta sklypų pardavimo praktika tokia, kad labai dažnai galutinio įrengimo reikalai paliekami naujųjų gyventojų rūpesčiui, – sako jis, – Kai mūsų užsakovai pirko sklypus šiame kvartale, dar daug dalykų buvo tik suplanuota, bet neįrengta, tačiau viskas atsirado labai greitai. Ir viskas pagal normatyvus ir visus reikalavimus. “

Išskirtinis reljefas leidžia įdomiau projektuoti

V.Vyšnia, kalbėdamas apie „Bajorų parką“, atkreipia dėmesį ir į kitus kvartalo išskirtinumus: „Kalvotas teritorijos reljefas sklypams suteikia puikius vaizdus – to nerasi standartiniame kvartale, įsikūrusiame daugmaž lygioje vietoje. Ir peraukštėjimai, ir gatvelių tinklas esant reljefui yra daug sudėtingesni, tačiau rezultatas – tiek namai, tiek jų išdėstymas – tokiuose sklypuose suteikia architektui daugiau galimybių gražiai suprojektuoti.“

Architektas teigia, kad nors tokiame sklype projektuoti namus yra sudėtingiau, tačiau ir įdomiau: „Dėl savo reljefo ši vieta yra įdomi ir vertinga, ir tokio projektavimo rezultatai yra žymiai geresni, negu standartinio lygaus reljefo kvartale.“

Unikalus kvartalas ne tik savo reljefu

„JT Architektūra“ vadovas Julius Tomaševičius sako, kad „Bajorų parką“ unikaliu daro ne tik reljefas, tačiau ir kvartalą supantys miškai, gerai suplanuota sklypų orientacija: didžioji dalis sklypų turi ribą su mišku arba vaizdą į mišką, o kalvotoje dalyje esantiems sklypams atsiveria išskirtinė panorama. Visa tai galima rasti labai arti miesto, o ir didžiosios transporto arterijos ranka pasiekiamos.

VIDEO: „Bajorų parko“ vystytojas nuosekliai gerina infrastruktūrą

„Vystytojas pasirūpino visais inžineriniais tinklais, padarė transporto sistemą, suformavo įvažiavimus, išasfaltavo gatves, įrengė apšvietimą. Tai stebina, nes kiek aš žinau, tai nemažai vystytojų jeigu ir pakloja asfaltą, tai retai pasirūpina apšvietimu,“ – sako J.Tomaševičius.

Kuriasi bendruomenė, ieškanti nestandartinių sprendimų

Architekto J.Tomaševičiaus manymu, „Bajorų parke“ susikoncentravo bendruomenė, labiau vertinanti estetiką. Nors sklypai su šlaitais didžiajai daliai žmonių gali atrodyti probleminiai, bet žiūrint iš architektūros rezultatų, ten gimsta įdomesnių pastatų.

„Manau, kad žmonės, nusipirkę tuos sklypus, tikrai suprato, jog ten kiekvienam reikės individualaus priėjimo ir tai nebus kažkoks tipinis patogus sprendimas. Ypač tie gyventojai, kurie nusipirko sklypus kalvotoje vietovėje, jie suvokia, kad ten reikia nestandartinių architektūrinių sprendimų ir pritaikymo prie konteksto. Vadinasi, jie vertina aplinkos kontekstą ir supranta jo įtaką gerai savijautai ir pastatų kokybei,“ – sako jis.

Laukia vertinančių unikalumą

Nors susidomėjimas „Bajorų parku“ jo išskirtinumo dėka auga, kvartale dar liko laisvų gražių ir unikalių sklypų, leisiančių pasireikšti būsimųjų savininkų fantazijai bei kūrybiškumui įgyvendinant architektūrinius sprendimus. Laisvus sklypus galima patogiai išsirinkti internetinėje svetainėje, kurios naujienų skiltyje taip pat galima rasti išsamią informaciją apie nuosekliai vykdomus kvartalo infrastruktūros gerinimo darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas