Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

BETA: Metų renovacijos projekto rinkimai – jau netrukus

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) informuoja, kad jau kovo mėnesį prasidės Metų renovacijos projekto 2020 rinkimai, skirti įvertinti šalyje renovuotus daugiabučius namus bei išrinkti geriausią projektą.
Renovuotas namas
Renovuotas namas

Visuomenė yra skatinama balsuoti vertinant ne tik namo išorę, bet ir atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį gamtos apsaugai ir kt. Projektų-kandidatų sąrašas nėra galutinis, tad gyventojai dar gali teikti savo pasiūlymas – svarbiausia, kad tai būtų daugiabutis, kurio renovacija buvo baigta ne anksčiau nei 2018 m.

Jau ne pirmus metus organizuojanti Metų renovacijos projekto rinkimus, Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje administruojanti BETA, šiais metais visuomenės vertinimui pateiks net 18 įgyvendintų projektų, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.

BETA, šiais metais visuomenės vertinimui pateiks net 18 įgyvendintų projektų.

Agentūros direktorius Valius Serbenta pabrėžia, kad vienas iš pagrindinių rinkimų tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą.

„Ruošdami kandidatų sąrašą stengėmės atrinkti kuo įvairesnius kandidatus, kurie parodytų, kad renovacija vyksta visuose Lietuvos miestuose – tiek dideliuose, tiek mažuose, bei kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Vis dažniau stebime, kaip tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo ir išskirtinumo, o kai kurie net tampa inovatyvūs“, – pasakoja V. Serbenta.

Anot jo, sudarytas geriausių renovacijos projektų sąrašas šiuo metu yra preliminarus bei skatina visus gyventojus teikti savo pasiūlymus: „Iš ilgametės patirties žinome, kad sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos bei sėkmės pavyzdžiai dažniausiai lieka tarp gyventojų, tad skatiname jas papasakoti ir mums – taip mes galėsime apie sėkmingai atnaujintus daugiabučius papasakoti visai Lietuvai.“

Į ką svarbu atsižvelgti?

BETA skatina kiekvieną šalies gyventoją atiduoti savo balsą, tačiau prieš tai darant rekomenduoja atidžiai susipažinti su kiekvienu projektu ir išsiaiškinti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po atliktų darbų.

„Svarbu ne tik balsuoti, tačiau tai daryti atsakingai – atsižvelgti į visus kriterijus, o ne tik į atnaujintą namo išorę. Svarbu susipažinti su tokiais parametrais kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkos apsaugą, bendruomeniškumas ir kt.“, – vardija V. Serbenta.

Atviro balsavimo metu, kuris vyks naujienų portale, bus atrinkti trys daugiausiai skaitytojų balsų surinkę projektai, kurie bus apdovanoti Būsto energijos taupymo agentūros renginio metu.

Anot BETA vadovo, daugiabučių atnaujinimas yra ypač svarbus valstybės mastu: „Visuomenėje paplitusi tendencija renovaciją vertinti per gražaus namo bei mažesnių sąskaitų prizmes. Vis dėlto ilgalaikėje perspektyvoje renovacija yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gyvenamosios aplinkos gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.“

Renovacija tampa vis aktualesne

V. Serbenta teigia, kad renovacija tampa vis aktualesne ir susidomėjimas šia programa sparčiai auga – praėjusiais metais „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, kurie buvo pastatyti iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį.

2019 metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau nei 300 daugiabučių.

2019 metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau nei 300 daugiabučių. Šiandien šalyje vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai. O nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė ir savivaldybės, iš viso buvo įgyvendinta daugiau nei 2400 modernizavimo projektų.

„Skaičiai rodo, kad renovacijos programa ne tik sumažina energijos sąnaudas – ji prisideda ir prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo bei miestų atsinaujinimo. Būtent tai stengsimės atskleisti renovacijos projekto rinkimų metu, kai sieksime ne tik pasidalinti gerąja patirtimi, tačiau ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus ir atiduoti savo balsą. Mes siekiame išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atkreipia dėmesį – gal tai energijos sutaupymai, gal inovatyvių šaltinių diegimas, o gal kvartalinė renovacija?“, – pabrėžia V. Serbenta.

Ne tik balsuoti, bet ir siūlyti

Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo vasario 24 d BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale, kuriame taip pat vyks ir atviras balsavimas. Jau nuo šių metų pradžios BETA priėmė daugiabučių siūlymus iš daugiabučių atnaujinimo projektų administratorių. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus.

Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d.. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio mėn. pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas