Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Darni miestų plėtra pagal „YIT Lietuva“: dėmesys aplinkai ir gyvenimo patogumui

Lietuvoje vis labiau prigyja skandinaviškas suvokimas apie miestų plėtrą ir gyvenamųjų namų kvartalų formavimą. Viena pirmųjų tokį suvokimą į mūsų šalį atnešė darnios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“, kurios įgyvendinami gyvenamojo būsto projektai išsiskiria dėmesiu aplinkai ir vietos kontekstui. Kokius privalumus tai suteikia gyventojams ir kuo tai naudinga miestams?
„Matau Vilnių“ gyvenamųjų namų kvartalas
„Matau Vilnių“ gyvenamųjų namų kvartalas / Partnerio nuotr.

Bendrovės „YIT Lietuva“ vadovo Kęstučio Vanago teigimu, darni miestų plėtra prasideda nuo suvokimo, kad kiekvienas pastatas ar daugiabučių kvartalas yra miesto visumos dalis. Dėl to kiekvienas naujas projektas turi prasidėti nuo mąstymo, kaip naują statinį organiškai integruoti į esamą kontekstą, jį praplėsti ar atverti naujus jo sluoksnius.

„Kalbame ne tik apie pastatų architektūrą, bet ir apie konkrečios vietos istoriją, jos kultūrinę aurą, socialinę dinamiką. Pavyzdžiui, Vilniuje šalia Tauro kalno ir Lukiškių aikštės mūsų vystomas „Matau Vilnių“ gyvenamųjų namų kvartalas iš visų pusių yra supamas istorijos, kurią ir siekėme išryškinti. Čia veikė legendinės alaus daryklos, aktyvus gyvenimas nuo seno virė Lukiškių ir Neries krantinės teritorijose. Projektuodami šį kvartalą siekėme išsaugoti kultūrinę atmintį ir išlaikyti šios miesto dalies istorijos tęstinumą. Dėl to, išsaugojome šioje vietoje buvusiose apleistose patalpose aptiktą kultūros paveldu pripažintą freską ir ją perkelsime į įėjimo į kiemą arką, kur ja grožėtis galės ir gyventojai, ir svečiai. Be to, ne tik namus, bet ir jų kiemą projektavome taip, kad iš jų gyventojams atsivertų turiningas miesto gyvenimas ir jo panoramos“, – sako K.Vanagas.

VIDEO: „Matau Vilnių“ – namai mylintiems miestą

K.Vanagas pažymi, kad gyventojams tikrų namų jausmą šiandien suteikia ne tik keturios jų sienos, bet ir tai, koks jausmas apsupa išėjus į kiemą ar šalia esančią gatvę. Greta esantis parkas ar skveras, jauki kavinukė, pamėgta kepyklėlė, žaliosios erdvės, vaikų žaidimų aikštelė yra ne mažiau svarbu nei būsto planas ar interjeras. Dėl to vykdant darnią miestų plėtrą svarbu išsaugoti bei išryškinti esamus vietos privalumus ir suteikti naujų, priartinti patogiam gyvenimui būtinas paslaugas prie žmogaus.

Partnerio nuotr./„Matau Vilnių“ gyvenamųjų namų kvartalas
Partnerio nuotr./„Matau Vilnių“ gyvenamųjų namų kvartalas

Kitas darnios miestų plėtros bruožas – apleistų teritorijų sugrąžinimas į miesto gyvenimą. To pavyzdys – dešiniojoje Neries krantinėje Kaune, kitapus Senamiesčio „YIT Lietuva“ vystomas Piliamiesčio urbanistinis projektas. Ilgą laiką užmiršta ir apleista buvusi teritorija šiandien vis labiau įsilieja į Kauno gyvenimą ir vizualiai keičia dešiniojo Neries kranto veidą ir įvaizdį bei skatina sklandų judėjimą užtikrinančios infrastruktūros plėtrą.

„Darni miestų plėtra gali reikšti ir dėmesio iki tol stokojusių teritorijų atgaivinimą, jų integravimą į miesto visumą. Piliamiesčio projektas tarsi grąžino dešiniąją Neries krantinę miestui. Dabar čia kuriasi ne tik modernus gyvenamųjų namų kvartalas. Įgyvendinant projektą sutvarkyta ir upės krantinė, įrengtos rekreacinės erdvės, iš kurių gyventojai ir miestiečiai gali grožėtis Kauno senamiesčiu. Čia taip pat greitai iškils ir šiuolaikiškas verslo centras“, – sako K.Vanagas.

VIDEO: Piliamiestis – gyvenimas tekančios upės ritmu

Piliamiesčio projektas yra didelės apimties projektas, tačiau ir mažesni darnios plėtros principais grįsti NT objektai gali padėti miestams augti. Štai į Klaipėdą, kurios būsto rinka kurį laiką buvo gerokai apsnūdusi, „YIT Lietuva“ po kelerių metų pertraukos grįžo su „9 BIJŪNAI“ gyvenamųjų namų projektu. Klaipėdos centre – Bijūnų gatvėje – vystomas projektas miesto NT rinką papildė aukštos kokybės būstu ir suteikė gyventojams galimybę rinktis patogų gyvenimą arčiau uostamiesčio centro.

Partnerio nuotr./Piliamiesčio projektas
Partnerio nuotr./Piliamiesčio projektas

Tai tik keletas pavyzdžių, kaip apgalvotas ir atsakingas būsto projektų įgyvendinimas gali prisidėti prie darnios miestų plėtros, kuri yra itin svarbi kuriant šiuolaikišką, gyventojų poreikius atitinkančią ir harmoningą gyvenamąją aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas