Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 11

Religinių bendruomenių rankose Lietuvoje – milijonų vertės NT: netrukus už jį gali tekti susimokėti

Vilniaus arkivyskupija valdo nekilnojamojo turto už 48 mln. eurų, o Lietuvos stačiatikių arkivyskupija – už 6 mln. eurų. Dalis šio turto yra bažnyčios ar religinės paskirties objektai, tačiau kita dalis – patrauklūs pastatai sostinės senamiestyje, kurie nuomojami kavinėms, restoranams ar viešbučiams. Visgi net už komerciniais tikslais naudojamus pastatus tradicinės religinės bendruomenės šiuo metu NT mokesčio nemoka. Politikai užsimojo šią situaciją pakeisti.
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą
Vilnius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Platesnį nekilnojamojo turto (NT) mokestį šiuo metu šlifuojančių politikų akys nukrypo į lengvatas. Šiuo metu galioja net 20 atvejų, kada nuo NT mokesčio iš dalies ar visai gali būti atleisti tiek asmenys, tiek įvairios įstaigos ar bendrijos.

Viena tokių – tradicinės religinės bendruomenės, kurios Lietuvoje atsiduria tarp stambių NT valdytojų, tačiau NT mokesčio nemoka – net už tuos pastatus, kuriuos nuomoja restoranams ar viešbučiams. Parlamentarai pasiūlė tokias privilegijas naikinti.

Valdo milijoninės vertės turtą

Registrų centro duomenimis, vien Vilniaus arkivyskupija valdo 259 nekilnojamojo turto objektus, kurių vertė – daugiau nei 48 mln. eurų.

Iš šių objektų 25 yra administracinės paskirties, tačiau čia taip pat galima rasti ir 7 prekybos paskirties objektus, kurių vertė – 3,4 mln. eurų, 6 maitinimo paskirties objektus, kurių vertė – beveik 2,2 mln. eurų, taip pat gyvenamosios ar poilsio paskirties objektų.

Stambių NT valdytojų tarp religinių bendruomenių yra kur kas daugiau. Tad, kaip atrodo daugiausia NT valdančių religinių bendruomenių sąrašas? Ir kokių pokyčių dėl šio NT apmokestinimo nutarė imtis politikai? Tuo pasidomėjo 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas