Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 03

Ekspertai pataria: ar vis dar verta investuoti į nekilnojamąjį turtą?

Viena mėgstamiausių lietuvių investicijų rūšių – nekilnojamasis turtas. Tačiau būsto nuoma – ne vienintelis būdas, kaip galima gauti piniginės naudos „įdarbinus“ savo santaupas. Ar dabar laikas investuoti į nekilnojamąjį turtą (NT) ir į kur turėtų krypti investuojančiųjų akys, 15min paaiškino kalbinti NT ekspertai ir ekonomistai.
Pašilaičiai
Pašilaičiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kodėl lietuviai mėgsta investuoti į NT? Jie gali investuoti į NT! Yra daug valstybių, kuriose projektai parduodami iš karto kaip visuma kažkokiam vienam investuotojui, o Lietuvoje jie parduodami po vieną, kitaip tariant, pastatas yra išparceliuojamas“, – sako „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas

Vis dėlto perkant būstą kaip investiciją reikėtų atsižvelgti ir į didelę infliaciją bei Europos centrinio banko (ECB) sprendimą bazines palūkanų normas padidinti dar labiau.

„Žmogus turi paprasčiausiai X sumą skirti paskolai, iš tos sumos Y keliauja į paskolos mažinimą, kita eina į palūkanų mokėjimą. Didesnė dalis palūkanoms. Kadangi per 30 metų turi išmokėti paskolą, esant didesnėm palūkanom, suma, kurią gali išmokėti, mažėja“, – pažymi T.S.Kvainickas.

Tačiau T.S.Kvainickas pastebi, kad skolinimosi galimybė formaliai nėra sumažėjusi – tik įmokos padidėja.

Jam antrina ir „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, sakydamas, kad, nuslūgus pigių pinigų bangai, rizika, be abejo, yra išaugusi, tačiau galimybių investuoti vis tiek yra.

„Didėjant palūkanų normoms, auga skolinimosi kaštai, taip pat ir įmonėms, todėl atitinkamai būsto pasiūla sumažėja. Situacija nebėra tokia palanki kaip buvo prieš metus. Bet nėra taip, kad kažkokio ekonominio piko metu visos investicijos tampa nepelningos. Visada galima rasti variantų ir investuoti. Tik dabar situacija delikatesnė“, – komentuoja Ž.Mauricas.

Kaip jauką investuoti į NT, kuris būtų perleidžiamas nuomai, jis mato nuomos kainas – jos per metus pakilo apie 20 proc. Žinoma, tai, pasak ekonomisto, ilgai nesitęs.

Taigi, ar verta investuoti į nekilnojamąjį turtą? O gal verta nukreipti savo pinigus kitur? Į šiuos klausimus 15min ieškojo atsakymų kartu su NT ekspertais ir ekonomistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas