Sportas gyvai

Gyventojams – geros žinios dėl renovacijos

Iki 2023 m. Lietuvoje planuojama modernizuoti ne mažiau nei 1 500 daugiabučių namų. Tokią galimybę suteiks Rizikos pasidalijimo fondas, kurį spalio 5 d. įsteigė Aplinkos ir Finansų ministerijos kartu su Europos investicijų banku (EIB). Fondas pratęs anksčiau daugiabučių atnaujinimą Lietuvoje finansavusios programos JESSICA II darbą ir leis gyventojams lengvatinėmis sąlygomis skolintis lėšas renovacijai iš privačių bankų.
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas
Rizikos padalijimo fondas leis tęsti intensyvius renovacijos darbus iki 2023 m. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pritrauks 500 mln. eurų

Į Rizikos pasidalinimo fondą bus investuota 100 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų, skirtų renovacijai Lietuvoje. Fondo valdytoju paskirtas EIB – ilgalaikes paskolas teikianti ES institucija, kurios akcininkės yra visos ES valstybės narės. Planuojama, kad Fondo sukūrimas leis padidinti lėšas, skirtas renovacijai net 5 kartus – skaičiuojama, kad Fondas turėtų pritraukti 500 mln. eurų renovacijai iš privačių investuotojų.

„Šis fondas leis renovuoti daugiau daugiabučių Lietuvoje. Investuojant 100 mln. eurų į Rizikos pasidalinimo foną, o ne tiesiogiai į daugiabučių renovaciją, atsiranda galimybės atnaujinti daug daugiau daugiabučių, nes gyventojai gali saugiai ir nebrangiai skolintis lėšas, reikalingas renovacijai. Šiuo metu privatūs bankai išduoda paskolas renovacijai su 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis. Šių paskolų grąžinimo terminas – 20 metų. Dėl Fondo įsteigimo, šios skolinimosi sąlygos nesikeis, todėl gyventojams bus užtikrinamos puikios galimybės atnaujinti savo būstą“, – pasakoja Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento būsto skyriaus vedėja Elvyra Radavičienė.

Užtikrina tęstinį finansavimą

Fondo įsteigimas leis ne tik pritraukti privačių lėšų renovacijai, bet ir užtikrins renovacijos finansavimo tęstinumą, o tai ypatingai svarbu, kadangi susidomėjimas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa kaip niekada didelis ir nauji renovacijos projektai reikalauja daugiau finansavimo šaltinių.

„Pirmieji renovacijos projektai Lietuvoje buvo įgyvendinti 2005 m., tačiau tikrą pakilimą modernizacijos programa išgyvena nuo 2013 m., kai į renovacijos projektus buvo įtrauktos savivaldybės. Jų dėka nuo 2013 m. pavyko renovuoti 1 193 daugiabučius. Šiuo metu atnaujinami dar 1 914 daugiabučių. Tokiam susidomėjimui renovacija didelės įtakos turi tai, kad gyventojai jau spėjo susipažinti su Daugiabučių atnaujinimo programa, pajusti realią renovacijos naudą, nes daugiabučių modernizacija leidžia ne tik taupyti šilumą, bet ir džiaugtis daug gražesne aplinka ir geresne gyvenimo kokybe“, – pasakoja E. Radavičienė.

Pirmieji renovacijos projektai Lietuvoje buvo finansuoti iš ES programos JESSICA. 2015 m. jos darbą tęsė programa JESSICA II.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius