Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į istorinį XIX a. pastatą įkomponuotas spindintis stiklo biuras: įspūdinga buvusio cukraus fabriko transformacija

„Practice for Architecture and Urbanism“ (PAU) neseniai baigė ambicingą Bruklino XIX a. „Domino“ cukraus fabriko rekonstrukciją. Įmonė išsaugojo pagrindinį istorinio pastato mūrinį korpusą, o viduje įrengė visiškai naują modernų ir energiją taupantį stiklinį biurų pastatą, skelbia „New Atlas“.
„Domino“ cukraus fabriko rekonstrukcijos statybos darbai Brukline
„Domino“ cukraus fabriko rekonstrukcijos statybos darbai Brukline / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Bruklinas Biuras

Domino cukraus fabriką iš pradžių suprojektavo Teodoras Havmejeris, kad pakeistų ankstesnį medinį pastatą, kuris buvo sunaikintas per gaisrą. Jis buvo baigtas statyti 1884 m., nors kaminas buvo pastatytas vėliau, ir veikė 120 metų, per dieną pagamindamas daugiau kaip 453 tūkst. kg cukraus, o 2004 m. buvo galutinai uždarytas.

Pertvarkant buvusį pramoninį pastatą į modernų biurą, PAU teko įveikti keletą rimtų iššūkių, iš kurių ne paskutinis – nesuderintos grindys ir palangės.

Vida Press nuotr./„Domino“ cukraus fabriko pastatas Brukline
Vida Press nuotr./„Domino“ cukraus fabriko pastatas Brukline

Galiausiai buvo nuspręsta nugriauti kai kuriuos pagalbinius pastatus ir visiškai išardyti vidų, kad būtų galima įrengti stiklinį biurą esamame mūriniame fasade.

NUOTRAUKAS RASITE ČIA.

Tarp naujojo ir senojo statinio yra 3,6 m tarpas. Tai padeda realizuoti standartizuotą biuro grindų planą, taip pat sukurti šviesų ir erdvų interjerą. Be to, tarp abiejų statinių PAU įkomponavo nemažai žalumos.

Naujasis biuras užima apie 42 tūkst. kv. m plotą, o greta pagrindinių darbo patalpų jame yra didelis trijų aukštų atriumo vestibiulis, tokie patogumai kaip sporto klubas, uždaras baseinas, restoranai ir mažmeninės prekybos patalpos. Tuo tarpu iš viršutinės skliautuotos mansardinio stogo dalies atsiveria puikus vaizdas į Manhataną ir ji naudojama kaip renginių erdvė, privatus klubas ir bendra darbo vieta.

„Toks požiūris leido sukurti XXI a. simbolinį orientyrą, kuris vartotojams siūlo natūralią šviesą, sodrią žalumą, vaizdus į pakrantę ir šiuolaikinį dialogą su istorija, kurio trūksta daugumai naujų komercinių projektų.

Be to, kad „Domino“ naftos perdirbimo gamykloje pakartotinai panaudota senoji struktūra, „Domino“ ekologiškumą didina ir vandens perdirbimo sistema, t. y. visos pastate susidarančios nuotekos išvalomos ir pakartotinai panaudojamos vietoje. Gamykla veikia tik iš elektros energijos, ir PAU teigia, kad tikisi pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį.

Projektas yra didesnių Bruklino pakrantės pertvarkymo pastangų dalis, jį supa didelis James Corner Field Operations parkas, o netoliese yra keletas gyvenamųjų pastatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas