Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interaktyvus įrankis leidžia patikrinti ar daugiabučio šilumos ūkio prižiūrėtojas dirba efektyviai

Nuo 2014 m. šilumos energijos suvartojimą savo daugiabutyje galima stebėti pasinaudojant interaktyviu pastatų faktinio šilumos energijos suvartojimo žemėlapiu. Šis įrankis leidžia palyginti to paties tipo daugiabučių šilumos suvartojimą ir patikrinti ar namo šilumos sistema yra tinkamai prižiūrima. Šiuo metu globalioje Jungtinių Tautų organizacijoje dirbantis ir įvairiose pasaulio šalyse energetikos veiklą vykdantis interaktyvaus žemėlapio idėjos autorius dr. Romanas Savickas teigia, kad projektas prisideda prie efektyvesnio šilumos vartojimo ir skatina gyventojus renovuotis būstą.
Žirmūnų g.17, Vilnius
Žirmūnų g.17, Vilnius / BETA nuotr.

Svarbiau faktiniai duomenys

Interaktyvus žemėlapis yra nemokamai prieinamas visiems, jame pateikia informacija apie visus Vilniaus daugiabučius. Paspaudus ant pasirinkto namo, pateikiama informacija į kokią faktinę energijos suvartojimo klasę nuo 1 (mažiausiai) iki 15 (daugiausiai) tas pastatas patenka.

„Iki šiol pastatai pagal energijos suvartojimą sertifikuojami juos priskiriant vienai iš klasių: nuo A iki G. Tai nėra blogai, tačiau toks skirstymas yra daugiau teorinis, nes pastatas gali būti peršildomas ar blogai prižiūrimas. Todėl labai svarbu pažiūrėti, koks yra faktinis energijos suvartojimas. Interaktyvus žemėlapis savo metodika yra unikalus tuo, kad eliminuoja tokias pašalines įtakas, kaip skirtingos išorės oro temperatūros ir trukmės skirtingais šildymo sezonais, ir leidžia patikrinti faktinį energijos suvartojimo kiekį, palyginti jį su ankstesniais metais ir sužinoti, kokioje situacijoje yra konkretus daugiabutis“, – teigia R. Savickas.

Anot pašnekovo, interaktyvus žemėlapis padeda atsakyti į du svarbius klausimus: kaip nerenovuotuose pastatuose vartojama energija ir kaip tinkamai šilumos ūkio prižiūrėtojas atlieka savo darbą, taip pat koks yra energijos suvartojimas renovuotame name ir ar iš tiesų pavyksta sutaupyti. „Kiekvieno atskiro pastato auditas yra turbūt neįmanomas, todėl žemėlapis padeda jo išvengti pateikdamas svarbią informaciją“, – teigia R. Savickas.

Atskleidžia renovacijos efektą

„Pasinaudojant interaktyviu žemėlapiu galima pamatyti, kad, pavyzdžiui, tų pačių statybos metų, to paties projekto tipo daugiabutis priskiriamas 7 klasei, o kiti namai – 5 klasei. Tuomet kyla klausimai, kodėl skiriasi vienodų pastatų energijos suvartojimo kiekis ir kokie galimi sprendimo būdai. Gali būti, kad šilumos ūkio prižiūrėtojas nesiima tinkamų priemonių ir šildymo sistema neteisingai prižiūrima. Netinkama priežiūra gali lemti situaciją, kad kambaryje temperatūra žema, o bendras energijos suvartojimas daugiabutyje – didelis. Tačiau net ir tokia problema gali būti išsprendžiama esamomis techninėmis priemonėmis“, – teigia pašnekovas.

Pasak R. Savicko, interaktyvus žemėlapis atskleidžia ir renovacijos naudą, todėl gali būti svarbus svarstantiems ir ieškantiems daugiau informacijos. „Patikrinus mėlyna linija pažymėtus renovuotus namus galima pamatyti, kad pagal faktinį energijos vartojimą namas patenka, pavyzdžiui, į trečią klasę, kai tuo tarpu kitas identiškas nerenovuotas pastatas vartoja 6 ar 7 klasei priskiriamą energijos kiekį. Vilniuje galima surasti pavyzdžių, atskleidžiančių, kad prieš renovaciją namas vartodavo 9 ar 10 klasei priskiriamą energijos kiekį, o po renovacijos jau patenka į 3 kasę. Taigi yra namų, kurie turi labai didelį potencialą ir šis žemėlapis gali padėti dėmesį sutelkti į labiausiai energiją švaistančius namus“, – sako R. Savickas.

Pašnekovas teigia, kad interaktyvus energijos suvartojimo klasių žemėlapis naudingas ne tik svarstantiems apie renovaciją, bet ir apskritai norintiems įsigyti ar nuomotis būstą. „Mes galime palyginti senus ir naujus namus. Dažnai galvojama, kad perkant naujos statybos butą, už šildymą bus mokama mažai. Tačiau galima pastebėti, kad yra ir tokių naujų namų, kurių šilumos vartojimas prilygsta statytiems sovietmečiu. Todėl pasinaudodami žemėlapiu, galite pasitikrinti, kokių šildymo sąskaitų tikėtis“, – patarimais dalijasi R. Savickas.

Interaktyvų žemėlapį, parodantį realų šilumos suvartojimą, galite rasti čia.

Mano daugiabutis
Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento