-
Greitis ir taupumas
„Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis išskiria bene svarbiausią šių įrenginių savybę – šios kaitlentės greitai įkaista ir sunaudoja itin mažai energijos.
Ne itin dėmesingai ant įprastos kaitlentės gaminantis žmogus neretai per ilgai verda produktus per aukštoje temperatūroje, todėl ypač augalinės kilmės produktai perverda ir suteikia mažiau sotumo bei naudingų medžiagų.
„Indukcinės kaitlentės kaitinimo technologija, veikianti elektromagnetiniu principu, turi ne vieną privalumą. Įkaista tik puodo dugnas, todėl rezultatas pasiekiamas greičiau, kartu sunaudojama mažiau elektros energijos. Sąnaudos dar labiau sumažės, jeigu puodą ar keptuvę uždengsite dangčiu“, – aiškina P. Gendvilis.
Indukcinėms kaitlentėms tinkami puodai išsiskiria daugiausia tuo, kad turi metalinį dugną, prie kurio galima prilipinti magnetą. Šiuo metu dauguma tokių puodų ar keptuvių žymimi specialiu spiralės ženklu – jis užtikrina, kad puodas tinka indukcinei kaitinimo technologijai.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė antrina P. Gendviliui teigdama, kad šiais laikais labai svarbu paruošti maistą greitai: „Gyvename tokiais laikais, kai daugelis bėga, skuba ir neturi laiko maistą gaminti namuose. Indukcinė kaitlentė padeda sutaupyti laiko ir leidžia džiaugtis sveikiau paruoštu maistu. Tai – puiki galimybė pradėti dažniau gaminti patiems arba tiesiog skirti sutaupytą laiką ramiai pavalgyti. Tai yra ypač svarbi sveikos mitybos dalis.“
-
Patogumas
Panašias elektrines kaitlentes patogiau valdyti, jos turi papildomų funkcijų, be to, gali būti instaliuojamos, todėl svarbu pasidomėti jų techninėmis specifikacijomis. Itin patogu tai, kad šį įrenginį galima pritaikyti prie konkrečių poreikių.
„Galima tiksliau reguliuoti indukcinių kaitviečių kaitinimo lygį, jos taip pat pritaikytos prie įvairių prikaistuvių dugno formų, o sujungus dvi kaitvietes į vieną, galima kepti net ilgoje stačiakampėje keptuvėje – grilyje“,– aiškina „Electrolux“ ekspertas.
Be to, V. Kurpienė pabrėžia ir kitą indukcinės kaitlentės privalumą – ji suteikia galimybę lengviau palaikyti tolygią temperatūrą, todėl verdami produktai išlaiko vitaminus ir mineralus – aukštoje temperatūroje gaminamas maistas jų netenka greičiau.
„Paprasta kaitlente ne itin dėmesingai besinaudojantis žmogus neretai per ilgai verda produktus per aukštoje temperatūroje ar, išjungęs viryklę, palieka puodą stovėti ant karštos kaitlentės. Todėl produktai, ypač augalinės kilmės, perverda ir suteikia mažiau sotumo, be to, netenka naudingųjų medžiagų. Tiksliau nustačius temperatūrą, galima gerokai sumažinti tikimybę, kad produktai pervirs“, – pažymi mitybos specialistė.
„Topo centro“ buitinės technikos ekspertas Raimundas Ščerbavičius sutinka, kad pirkėjams itin svarbus gebėjimas išlaikyti maistą šiltą:
„Įprasta, kad ne visi šeimos nariai grįžta namo tuo pačiu metu. Todėl pirkėjas, išgirdęs, kad indukcinė kaitlentė gali palaikyti maistą šiltą iki 6 valandų, dažniausiai galutinai apsisprendžia rinktis būtent indukcinę kaitlentę“, – teigia R. Ščerbavičius.
-
Lengvas valymas
„Indukcines kaitlentes lengva prižiūrėti. Tai – dar vienas šios technologijos privalumas. Šildomas tik plotas po prikaistuvio dugnu, todėl šalia esančio paviršiaus temperatūra yra daug mažesnė nei įprastų kaitlenčių. Dėl šios priežasties maistas tiesiog nespėja prisvilti ir lengvai nuvalomas nuo kaitlentės paprasta kempine ar šluoste. Rezultatas – švaresnė ir gražesnė virtuvė“, – tikina „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas.
Projektuojantiems salos tipo virtuves ir norintiems išvengti pakabinamų gartraukių, sukurtas dar vienas inovatyvus sprendimas „AEG Combo Hob“. Tai kaitlentė su toje pačioje plokštumoje įmontuotu gartraukiu.
Patariama atsižvelgti į kaitlentės paviršių ir prireikus naudoti stiklo keramikai skirtas valymo priemones, vengti šiurkščių šveitiklių.
-
Saugumas
Anot „Topo centro“ eksperto, vienas mažiausiai indukcinių kaitlenčių įvertintų privalumų – tai, kad jos veikia saugiai.
„Tėvai, auginantys vaikus, ar seneliai, prižiūrintys anūkus, visad stengiasi sukurti maksimaliai saugią aplinką. Išjungus įprastą kaitlentę, ji dar daugiau nei 10 minučių gali būti karšta, o išjungus indukcinę – ji būna vos šilta. Maži vaikai yra smalsūs, jiems įdomu, ką daro suaugusieji, tad jie nori būti šalia, kai gaminamas maistas. Dėl to, naudojant įprastas kaitlentes, reikia labai saugoti, kad vaikai nenusidegintų. Be to, net patys suaugusieji skubėdami gali netyčia prisiliesti prie įkaitusio paviršiaus ir patirti sužalojimų“, – teigia R. Ščerbavičius.
Anot specialisto, indukcinių kaitlenčių saugumą dar padidina užraktai. Tačiau šie užraktai jau yra standartas, tad reta kaitlentė jų neturi.
-
Dizainas
„Šiuolaikinėse virtuvėse, ypač atviro tipo, praleidžiame vis daugiau laiko: ten ne tik gaminame, bet ir leidžiame laisvalaikį. Tai taip pat verčia atkreipti dėmesį ir į buitinės technikos dizaino sprendimus. Kaip stilingą pavyzdį galima išskirti „AEG Mastery Pure“ kaitlenčių dizaino liniją: minimalistiniame juodojo stiklo paviršiuje, vos paspaudus įjungimo mygtuką, apšviečiami raudoni valdymo ir kiti grafiniai elementai“, – pasakoja ekspertas.
Kitaip tariant, išjungta kaitlentė yra tiesiog juodos formos stiklinė plokštė, nes
Pirkėjas, išgirdęs, kad indukcinė kaitlentė gali palaikyti maistą šiltą iki 6 valandų, dažniausiai galutinai apsisprendžia rinktis būtent indukcinę kaitlentę.
valdymo elementai yra nematomi – juos išvysite tik tada, kai patys to panorėsite.
Žmonėms, siekiantiems virtuvėje palaikyti tam tikrą stilių ir išsaugoti vientisumą, ypač svarbi galimybė pasirinkti kaitlenčių dydį, atspalvius, dizainą ir montavimo tipą. Dabartinė kaitlenčių modelių įvairovė tokia didelė, kad net įnoringiausias pirkėjas lengvai suras savo namų interjere derančią kaitlentę.
„Dizaineriams, projektuojantiems salos tipo virtuves ir norintiems išvengti pakabinamų gartraukių, sukurtas dar vienas naujoviškas sprendimas „AEG ComboHob“. Tai kaitlentė, turinti toje pačioje plokštumoje įmontuotą gartraukį. Toks sprendimas suteikia galimybę vietoje dviejų prietaisų, kaitlentės ir gartraukio, virtuvėje naudoti tik vieną“, – pabrėžia P. Gendvilis.
Pasak eksperto, buitinės technikos gamintojai kryptingai tobulina savo produktus, siekdami, kad maisto ruoša taptų ne tik patogesne, bet ir didesnį estetinį malonumą teikiančia veikla.