Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Darbuotojus motyvuoja ir jauki darbo aplinka

Daugelis įmonių darbo skelbimuose kaip privalumą mini darbo aplinką. Tačiau, specialistų nuomone, tai nėra veiksnys, kuris motyvuoja, o būtina sąlyga norint išlaikyti kvalifikuotus specialistus.
IT klasterio „Blaster“ biuro erdvės
IT klasterio „Blaster“ biuro erdvės / Artūro Valentos nuotr.

„Jei nebus tinkamos darbo aplinkos, tai darbuotoją labai stipriai demotyvuos. Ergonomiška darbo aplinka darbuotojui rodo, jog įmonė galvoja apie jį kaip apie žmogų, o ne priemonę tikslui pasiekti“, – teigia Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto (KTU EVF) Vadybos katedros docentė Lina Girdauskienė.

Erdvė kūrybai

Kaip pavyzdį daugelis mini didžiąsias technologijų įmones, tokias kaip „Google“, „Linkedin“, „Facebook“ ir jų biurus. Ten darbuotojams sudaromos visos sąlygos ne tik dirbti, bet ir leisti laisvalaikį: kino teatrai, skanėstų ir gėrimų automatai, stalo tenisas, biliardas ir kiti žaidimai, rekreacinės zonos ir sporto klubai.

Artūro Valentos nuotr./IT klasterio „Blaster“ biuro erdvės
Artūro Valentos nuotr./IT klasterio „Blaster“ biuro erdvė

KTU tyrėja teigia, jog skirtingos erdvės, spalvos, baldai, darbuotojui suformuoja skirtingas emocijas ir patirtis.

„Pavyzdžiui, peržiūrėjus kino filmą, gali kilti mintis vieną iš matytų vaizdinių, idėjų pritaikyti darbinėse užduotyse. Tai vadinamoji „kodėl gi ne“ metodika, kai iš skirtingų industrijų, sektorių, veiklų praktikos perkeliamos į visai neįprastą veiklą“, – sako L. Girdauskienė.

Anot jos, skirtingos erdvės ir zonos leidžia tuo pačiu metu ne tik atsipalaiduoti, bet ir išlikti darbingu.

„Ergonomiškos darbo vietos padeda išlaikyti darbuotojų darbingumą, pasiekti didesnį našumą ir efektyvumą“, – sako savo verslą vystanti mokslininkė.

Artūro Valentos nuotr./IT klasterio „Blaster“ biuro erdvės
Artūro Valentos nuotr./IT klasterio „Blaster“ biuro erdvė

Išvaduoja nuo rutinos

Kaip užsienyje, taip ir Lietuvoje kūrybiškos ir atviros erdvės nėra naujiena. Pavyzdžiui, Kaune veikiančiame informacinių technologijų (IT) įmonių klasteryje „Blaster“ įsikūrusios trys įmonės. 180 darbuotojų susitinka bendroje virtuvėje ir laisvalaikio erdvėse.

„Gerai įrengta darbo erdvė yra vienas iš būdų konkuruoti dėl gerų darbuotojų, kurių IT sektoriuje nuolatos trūksta. Kuriame tokias erdves, kuriose ne tik patogu dirbti, bet ir būtų galima pailsėti nuo darbo. Pabendravimas, žaidimas gali tapti tuo šviežio oro gūsiu, kuris atneša naujų minčių“, – teigia klasterio įkūrėjos, įmonės „TeleSoftas“, vieno iš skyrių vadovas Nerijus Eimanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas