Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konkursas „Mano baisiausias jungiklis“: kad prie jungiklio geriau nesiliesti primena ir Kriugeris, ir drakonas

Konkurso „Mano baisiausias jungiklis“ organizatoriai nesitikėjo tokio dalyvių aktyvumo: į redakciją ėmė plaukti vieni už kitus baisesni jungikliai, menantys greičiausiai jau ne tik sovietinius, tačiau gal net ir dar senesnius laikus. Apdegę, kibirkščiuojantys arba tiesiog iš sienos kyšantys laidai – tokių jungiklių vaizdai pribloškė vieną iš komisijos narių – jungiklių ir protingų namų sistemų centro „Jung Vilnius“ vadovą Raimundą Skurdenį. Laimėtojas bus tik vienas, tačiau R.Skurdenis perspėja: „Dalis konkurso dalyvių nuotraukų galerijoje matomų jungiklių – išties pavojingi.“
Konkurso „Mano baisiausias jungiklis“ dalyvių nuotraukos
Konkurso „Mano baisiausias jungiklis“ dalyvių nuotraukos / Asmeninio archyvo nuotr.

„Iš atsiųstų nuotraukų galima spręsti, kad kai kurie iš tų jungiklių nekeisti jau 30 ir daugiau metų.... Jau net nekalbant apie estetinę išvaizdą, juos būtina patikrinti, nes jie tikrai gali būti pavojingi“, – vartydamas konkurso dalyvių nuotraukas sakė R. Skurdenis.

Kai trūksta apsauginių jungiklių dalių, klavišų ir apskritai elektros instaliacija yra netvarkinga – net labai atsargus žmogus gali būti nutrenktas, padidėja gaisro rizika.

Tiesą sakant, kai kuriais atvejais net tikrinimo nereikia – išdegę kontaktai akivaizdžiai signalizuoja, jog jungikliai ar kištukiniai lizdai kasdien kelia pavojų jų naudotojams.

„Kai trūksta apsauginių jungiklių dalių, klavišų ir apskritai elektros instaliacija yra netvarkinga – net labai atsargus žmogus gali būti nutrenktas, padidėja gaisro rizika. Maža to, kyla tiesioginis pavojus vaikams, kurie dar apskritai nežino, kokia pavojinga gali būti elektra“, – apgailestavo „Jung Vilnius“ vadovas.

Pavojingą situaciją praskaidrina jungiklių savininkų humoro jausmas – kai kurie iš jų dekoruoti, kad būtų užmaskuota prasta jų būklė ir išvaizda, o viena dalyvė ant sienos šalia jungiklio netgi nupiešė drakoną – kad prie jo bijotų liestis vaikai.

„Na, to grožio čia nedaug... – šypsojosi R. Skurdenis. – Šiuolaikiniai jungikliai ne tik saugiai atlieka savo funkciją, tačiau ir darniai įsilieja į interjerą. Kai reikia – jame pranyksta, o kai reikia – suteikia gyvumo ir tampa interjero akcentu. Jungiklis yra pati funkcionaliausia interjero detalė.“

Kokie jungikliai vis dar egzistuoja lietuvių namuose kviečiame apžiūrėti konkurso galerijoje – dalyviai kartais liūdnai, kartais šmaikščiai komentuoja, kas lėmė, jog jie yra priversti gyventi su nesaugiais arba itin prastai atrodančiais jungikliais.

Konkurse dar galite dalyvauti ir savo jungiklius atsiųsti iki lapkričio 10 d. Nuotraukas ir trumpus aprašymus siųskite paštu konkursai@15min.lt

Lapkričio viduryje komisija, sudaryta iš „Jung Vilnius“ atstovų, išrinks nugalėtoją. Jam atiteks 500 eurų kuponas naujiems „JUNG“ jungikliams įsigyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas