Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalvų ir atspalvių pasaulyje – ką prie ko derinti ir ką daryti, kai stinga spalvinės „klausos“?

Bendrovės „Hanner“ organizuojamame „Nacionalinio interjero konkurse“ dalyvaujančios dizainerės vieningai sutaria – šiais metais madingiausia interjero spalva pripažinta sodri violetinė. Tačiau kiek ji artima lietuviškiems namams? Ar verta vaikytis pasaulinių tendencijų? Ir apskritai – ką prie ko reikėtų derinti, klaidžiojant interjero salonuose ir mėginant atrasti spalvų derinius, tarp kurių gyvensite artimiausią dešimtmetį?
Spalvotas loftas
Spalvotas loftas / Leono Garbačiausko nuotr.

Lietuviai į namus įsileidžia spalvas

Kartu su kolege Jurgita Mockute dviejų kambarių būstą daugiabučių kvartale „B23“ „Nacionalinio interjero konkurso“ finalui įrenginėjanti Eglė Mišinytė sako,

Aš visuomet į interjerą įdedu šiek tiek juodos spalvos. Kažkur – nedidelį akcentą. Man atrodo, kad ši spalva tarsi užbaigia interjerą. Tai gali būti net aksesuarai – pagalvėlės ar kažkas panašaus.

kad šiuo metu jų klientai įsidrąsina ir į savo būstus įsileidžia spalvas.

„Nebūtinai taip iš karto – ryškią geltoną ar oranžinę, bet pageidaujama kokių nors įdomesnių sprendimų, nei tik balta, pilka ar juoda. Šiandien labai daug spalvinių idėjų gali rasti internete, pavyzdžiui, „Pinterest“ svetainėje – gali iškart pamatyti, kaip atrodo visas kambarys, nudažytas viena ar kita spalva. Tad ieškantys idėjų jas atranda“, – sako E. Mišinytė.

Kiek spalvų, dizainerės nuomone, turėtų būti viename interjere?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Mockutė (kairėje) ir Eglė Mišinytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Mockutė (kairėje) ir Eglė Mišinytė

„Tai labai priklauso nuo to, kaip jas derinsite. Gali būti viena foninė spalva ir tuomet – daug ryškesnių su ta fonine spalva derančių akcentų. Taip pat gali būti kelios lygiavertės spalvos. Dar daug kas priklauso nuo kompozicinio išdėstymo: trys spalvos interjere gali atrodyti ir labai gerai, ir labai blogai“, sako E. Mišinytė.

Jei kuriate pirmąjį būstą ir nujaučiate, kad neturite spalvų derinimo talento, vienas saugesnių sprendimų būtų rinktis neutralią foninę spalvą ir ieškoti šiai spalvai artimų ryškesnių akcentų.

„Mūsų klientai labai skirtingi – vieni nori labai šviesių namų su akcentais, kiti – kokių nors tamsesnių su viena ryškia sodria spalva. Vienintelis bendras jų poreikis – modernaus interjero stilius“, – sakė E. Mišinytė.

Pilka, balta ir dar daugiausiai dvi spalvos

Vieną didžiausių – trijų kambarių būstą konkurso filnalui įrenginėjanti dizainerė Lina Klios taip pat sako, jog jos užsakovai taip pat pageidauja spalvingesnio interjero.

„Manau, kad kiekviename interjere atsiranda pagrindiniai akcentai – ar sofa, ar kokios nors ryškesnės kėdės. Kiek spalvų geriausia derinti interjere? Na, jei skaičiuotume pilką, kaip spalvą, tai prie pilkos ir baltos spalvos dar daugiausia siūlyčiau derinti dvi spalvas. Čia žmogui, kuris nėra patyręs renkantis apdailą, derinant spalvas“, – sako L. Klios.

15 min nuotr. /Prie pilkos ir baltos derinkite dar daugiausia 2 spalvas
15 min nuotr. /Prie pilkos ir baltos derinkite dar daugiausia 2 spalvas

Ji dažnai sutinka klientų, kuriems patinka daug elementų iš skirtingų stilių, pavyzdžiui, klasikinės lovos ir modernios lentynos.

„Deja, kai kurių daiktų, spalvų harmoningai suderinti viename interjere tiesiog neišeina. Tuomet reikia jų atsisakyti. Dizainerio viena iš užduočių ir yra padėti atsirinkti“, – sako L. Klios.

Jei taikote į modernaus interjero stilių, virtuvės spinteles rinkitės be papildomų dekorų, stiklų, bet raižymų, filingų ar panašių detalių. Tiesiog – kuklios kuo natūralesnės ar neutralesnės medžiagos.

Dizainerė pasidalina viena iš savo gudrybių.

„Aš visuomet į interjerą įdedu šiek tiek juodos spalvos. Kažkur – nedidelį akcentą. Man atrodo, kad ši spalva tarsi užbaigia interjerą. Tai gali būti net aksesuarai – pagalvėlės ar kažkas panašaus. Man ji visuomet padeda, interjeras atrodo geriau“, – patarė dizainerė.

Toną užduoda virtuvė

Tuo metu lietuviškus motyvus savo buto projektui parinkusi dizainerė Jurgita Ambraškaitė ragina naujakurius nebijoti spalvų. Dizainerė yra sakiusi, jog įsirenginėti būstą reikėtų nuo virtuvės vietos, pagrindinių prietaisų: kaitlentės, plautuvės, šaldytuvo – išdėstymo. Jos nuomone, tai, kokią pasirinksite virtuvės baldų medžiagą, užduoda toną viso buto koloritui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Ambraškaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Ambraškaitė

„Jei virtuvė yra labai šviesi, tuomet gali derinti prie jos ką tik nori. Beje, jei taikote į modernaus interjero stilių, virtuvės spinteles rinkitės be papildomų dekorų, stiklų, bet raižymų, filingų ar panašių detalių. Tiesiog – kuklios kuo natūralesnės ar neutralesnės medžiagos. Kartais žmonės jaučiasi padarę gerą investiciją, kai užsisako medžio masyvo virtuvės spinteles, tačiau nedideliame bute tai yra dar vienas didelis griozdas. Virtuvė – stacionarus baldas, kuris liks ilgam. Todėl reikėtų prie jos derinti ir kitas spalvas“, – sako J. Ambraškaitė.

Bendroje virtuvės-valgomojo-svetainės zonoje virtuvės baldai ir sofa, J. Ambraškaitės teigimu yra „lygiaverčiai partneriai“. Šie du baldai spalviškai turi derėti.

„Galima juos derinti ir kontrasto principu: pavyzdžiui, virtuvė – labai moderni, o sofa – klasikinių matmenų ir klasikinio dizaino. Gali, pavyzdžiui, būti derinamos dvi pastelinės spalvos, gali būti balta-juoda, juoda-geltona“, – sako interjero dizainerė.

J. Ambraškaitė taip pat yra pastebėjusi, kad tarp šių metų tendencijų aukštinama violetinė spalva, tačiau, jos nuomone, lietuviams priimtina galėtų būti nebent sodri baklažanų arba vyšnių spalva.

Vida Press nuotr./Virtuvės interjeras
Vida Press nuotr./Virtuvės interjeras

Spalvinė „klausa“ – talentas arba problema

Tuo metu vonia, pasak interjero dizainerės, gali turėti savitą charakterį ir kiek kitokias spalvas nei visame likusiame būste.

„Niekas netrukdo atidarius duris įžengti į visiškai kitokį pasaulį. Būna variantų, kai visą būstą darome vienos spalvinės gamos, tačiau, jei tik norisi, vonia tikrai gali būti ir charakteringesnė“, – sako J. Ambraškaitė.
Vis tik dizanerė perspėja, kad spalvų matymas – kaip ir klausa: vieniems duotas,

Spalvų derinimas taps paprastesniu darbu, jeigu pasirinksite vieną iš pagrindinių spalvų, ir ją pagyvinsite keliais kontrastingais papildomais atspalviais.

kitiems ne.

„Kartais matai derinį, na – lyg ir nieko ypatingo, bet atrodo gražiai, drąsiai, įdomiai. Net negali pasakyti, kodėl. Taigi, spalvinė „klausa“ taip pat egzistuoja. Kartais deriniai atrodo nevykę, nors ir labai žmogus stengėsi, derino. Ne visiems tai duota: vieni gali žmones gydyti, kiti gali siūti, treti –derinti spalvas. Iš tiesų tai daryti nėra paprasta. Padeda neštis audinio, dangos gabaliuką, metalo, lentos atraižą. Nes spalva vienoje šviesoje atrodo vienaip, kitoje – kitaip ir mūsų atmintis tą suvokimą iškreipia“, – patarė dizainerė.

Laimono Ciūnio nuotr/Linksmas ir spalvingas interjeras
Laimono Ciūnio nuotr/Linksmas ir spalvingas interjeras

Klientus skatina rinktis ne „saugų“ interjero spalvų variantą

Dizainerė Indrė Žemaitytė-Jurgelevičė sako, kad kiekvienais metais spalvų institutas „Pantone“ skelbia madingiausią 2018-ųjų metų spalvą. Šiemet tiek aprangos, tiek interjero dizaino srityse dominuoja ryškios violetinės spalvos tonai.

„Kaprizinga violetinė spalva simbolizuoja netradicinį stilių ir mąstymą, ją renkasi išlavinto skonio žmonės. Ši spalva netgi siejama su meditacine praktika (angl. – mindfulness). Renkantis šią spalvą interjere, nebūtina dažyti visų kambario sienų, pridėkite tik keletą akcentų, kurie bus kaip saldainis“, – kad tendencijomis verta pasinaudoti įsitikinusi Vaida Žemaitytė-Jurgelevičė.

Kita vertus, jos nuomone, lietuviai yra pakankamai drovūs rinkdamiesi interjero spalvas. Dažniausiai pastebima tendencija: jei interjere yra šaltesnių akcentų, tuomet įtraukiamas mėlynos spalvos akcentas, jei vyrauja šiltesni tonai, tuomet akcentas – žalios spalvos.

Asmenininio archyvo nuotr. /Vaida Žemaitytė-Jurgelevičė
Asmenininio archyvo nuotr. /Vaida Žemaitytė-Jurgelevičė

„Atspalviai sukuria glaudžią sąveiką, kai matomas galutinis rezultatas – vienas atspalvis. Spalvų derinimas taps paprastesniu darbu, jeigu pasirinksite vieną iš pagrindinių spalvų, ir ją pagyvinsite keliais kontrastingais papildomais atspalviais. Nepatartina interjere derinti daugiau nei 3 skirtingų spalvų“, – perspėjo V. Žemaitytė-Jurgelevičė.

Pašnekovės nuomone, siekiant, kad visas butas ar namas būtų vientisas, skirtinguose kambariuose naudojami spalvų atspalviai turi derėti tarpusavyje.

„Pastebima tendencija visas būsto erdves dažyti vienu atspalviu – būsto interjero sprendimuose dominuoja nuosaikumas ir paprastumas, todėl daugelis renkasi neutralias spalvas. Tai „saugus“ variantas. Kalbant apie modernios klasikos interjerą, kurį mes kuriame, paprastai naudojama platesnė spalvų gama. Čia ryškiu akcentu tampa grindys. Dažniausiai renkamės naturalią medieną, kuri turi savitą toną, o grindjuosčių sudėjimas deimanto forma ar eglutės raštu traukia akį vos įėjus pro duris. Savo klientus stengiamės įtikinti rinktis verčiau ne tą „saugų“ pastelinių tonų variantą, bet žaisti raštais, tekstūromis, kurti kontrastą“, – savo dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito