Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir turtuoliai taupo: futuristinis 170 km ilgio miestas be automobilių bus nuviliančiai trumpas?

Pastaraisiais mėnesiais Saudo Arabija, regis, sumažino savo didžiulio dykumos plėtros projekto „Neom“, kuris yra pagrindinis „Vizijos 2030“ tikslas, planus, rašo BBC.
„Noam“ miestas
„Noam“ miestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vizija 2030“ tai ekonomikos įvairinimo programa, kuriai vadovauja Persijos įlankos valstybės faktinis valdovas princas Mohammedas, siekdamas, kad šalies ekonomika nebebūtų priklausoma nuo naftos.

Be „Neom“, Saudo Arabija taip pat plėtoja 13 kitų didelių statybos projektų, arba, kaip jie vadinami, „giga projektų“, kurių vertė siekia trilijonus JAV dolerių. Tarp jų – pramogų miestas sostinės Rijado pakraštyje, keli prabangūs salų kurortai Raudonojoje jūroje ir daugybė kitų turistinių ir kultūrinių vietų, rašo BBC.

Tačiau mažos naftos kainos paveikė vyriausybės pajamas, todėl Rijadas buvo priverstas iš naujo įvertinti šiuos projektus ir ieškoti naujų finansavimo strategijų.

Su vyriausybe susijęs, bet nenorėjęs būti įvardytas patarėjas BBC sakė, kad projektai peržiūrimi ir netrukus turėtų būti priimtas sprendimas.
„Sprendimas bus priimtas atsižvelgiant į daugelį veiksnių.Tačiau nėra abejonių, kad bus persvarstoma. Kai kurie projektai bus tęsiami, kaip planuota, tačiau kai kurie gali būti atidėti arba sumažinti“, – sako jis.

2017 m. pristatytas „Neom“ – tai 500 mlrd. JAV dolerių vertės planas šalies šiaurės vakarų dykumos regione pastatyti 10 futuristinių miestų, rašo BBC.

Ambicingiausias iš jų, kuris sulaukė visų antraščių, yra „The Line“ (liet. Linija). Tai bus linijinis miestas, kurį sudarys dvi greta viena kitos lygiagrečiai stovinčios 500 m aukščio sienos – aukštesnės už žymųjį Empire State Building dangoraižį. Tačiau tarpas tarp jų bus tik 200 m

Iš pradžių buvo planuota, kad naujoviško miesto sienos tęsis 170 km ir taps namais devyniems milijonams gyventojų.

Tačiau, pasak su šia informacija susipažinusių žmonių, ir kaip jau buvo nutekinta spaudai, projekto kūrėjai dabar daugiausia dėmesio skirs tik 2,4 km ilgio pirmojo modulio statybai iki 2030 m., rašo BBC.

Kai apie „The Line“ buvo paskelbta pirmą kartą, jis buvo apibūdinamas kaip linijinis miestas, išlaikantis anglies dvideginio neutralumo principus. Planuota, kad jis iš naujo apibrėš gyvenimo mieste principus, o gyventojams bus siūlomi tokie patogumai kaip parkai, kriokliai, skraidantys taksi ir robotai-tarnai

Mieste nebūtų nei kelių, nei automobilių, tačiau jame taip pat būtų itin greitas traukinys, kurio kelionė bet kurioje miesto vietoje truktų ne ilgiau kaip 20 minučių.

Kiek iš šių funkcijų bus įtrauktos į pirmąjį etapą, neaišku, rašo BBC.

Be „The Line“, „Neom“ taip pat turėtų apimti aštuonkampio formos plūduriuojantį pramoninį miestą ir kalnų slidinėjimo kurortą, kuriame 2029 m. vyks Azijos žiemos žaidynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito