Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Istorinius geležinkelio stoties pastatus nori parduoti: kelią pastojo kliūtys

Buvęs Lauksargių geležinkelio stoties kompleksas su istoriniais valstybės saugomais raudonų plytų pastatais ruošiamas privatizuoti. Pranešimą apie galimą aukcioną prieš kelis metus buvo paskelbęs Turto bankas. Vis dėlto šis turtas iki šiol neparduotas – štai kodėl.
Matrisė AR2 Lauksargių geležinkelio stotyje
Matrisė AR2 Lauksargių geležinkelio stotyje / superkeliones.lt nuotr.

Lauksargių geležinkelio stoties kompleksas – valstybės saugomas objektas, įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Istoriniai šaltiniuose minima, kad geležinkelį Tilžė–Pagėgiai–Klaipėda 1872 metais nusprendė tiesti Prūsijos valdžia, jam pradėjus veikti, nuvedė ir atšaką iki Lauksargių. Geležinkelio stotis Lauksargiuose pastatyta 1890 metais.

Geležinkelio stoties pastatuose buvo prižiūrėtojų butai, o pagrindiniame pastate – keleivių laukimo salė. Kadaise čia buvo paskutinė stotelė, tačiau 1915 metais bėgiai pratęsti pro Tauragę iki Radviliškio.

1919 m. liepos 4 d. Lietuvos Vyriausybė iš Vokietijos perėmė Lietuvos geležinkelių tinklą. 1925 m. buvo parengti Tauragės geležinkelio stoties ir ją aptarnaujančių pastatų – dirbtuvių su sandėliu, komercijos agentų bagažinės su gaisrine ir tualetų – projektas. 2004 m. Tauragės geležinkelio stotis įrašyta į respublikinį kultūros paveldo statinių registrą.

Turto bankui pastatai perduoti 2020 metais.

Turto banko Komunikacijos vadovas Karolis Vaitkevičius 15min pasakojo, kad šis objektas rengiamas aukcionui, sprendžiami teisiniai žemės panaudos klausimai.

„Objektas stovi ant geležinkelių infrastruktūrai priskirto valstybės žemės sklypo, laukiame kol geležinkeliai juridiškai suformuos sklypą, kuris būtų perduodamas Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) ir aukciono laimėtojams atsirastų galimybė jį nuomotis“, – paaiškino K.Vaitkevičius.

Pasak jo, NT objektas be žemės sklypo negali būti parduodamas.

„Šiandien sunku prognozuoti, kiek šis procesas gali užtrukti“, – tikino K.Vaitkevičius.

AB „Lietuvos geležinkeliai“ komunikacijos partnerė Novilė Valančė 15min teigė, kad Lauksargių geležinkelio stotis Turto bankui buvo perduota 2020 m. pradžioje.

„2023 metų gegužę Turto bankas kreipėsi į infrastruktūros valdytoją „LTG Infra“ su prašymu dėl sklypų suformavimo. Šiuo metu yra vykdomos viešųjų pirkimų procedūros sklypų suformavimo paslaugoms įsigyti“, – atskleidė ji.

Pasak N.Valančės, sėkmingai užbaigus viešųjų pirkimų procedūras, planuojama kitų metų pradžioje pasirašyti sutartį su tiekėju. Paslaugos bus suteiktos sutartyje numatytais terminais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas