Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip iškilo patrauklus Vilniaus rajonas, kur dar prieš keletą metų ganėsi karvės

Šiandien „Kalnėnų slėnis“ yra kotedžų gyvenvietė, kurioje norėtų gyventi ne viena šeima. Sunku patikėti, kad vos prieš penkerius metus čia ganėsi karvės ir norint prie jų prieiti, reikėjo turėti ilgus guminius batus. Tai vienas iš nedaugelio uždaro tipo kotedžų rajonų Vilniuje. Tokią idėją „Kalnėnų slėnio“ sumanytojas parsivežė iš Amerikos.
Kalnėnų slėnis
Kalnėnų slėnis / Partnerio nuotr.

„Viskas, kas geriausia, atkeliauja iš Amerikos“, juokauja vieną didžiausių kotedžų projektų vystančios bendrovės „Indema“ vadovas R. Vasiliauskas. „Vieni lietuviai iš ten parsivežė idėją įkurti šiuo metu Lietuvoje populiariausią kavinių tinklą, o aš iš už Atlanto grįžau su svajone sukurti uždaro tipo kotedžų rajoną. Jų gyvenimas bendruomenėmis man tada paliko labai didelį įspūdį, nes mūsų šalyje tuo metu nebuvo nieko panašaus“.

Partnerio nuotr./Kalnėnų slėnis
Partnerio nuotr./Kalnėnų slėnis

Amerikietiška svajonė šalia centro

Svajonei išsipildyti prireikė dešimties metų. R. Vasiliausko statybų bendrovė jau buvo pastačiusi ne vieną prekybos centrą ir logistikos sandėlį, kai susipažino su žmogumi, kuris turėjo 8 hektarus žemės šalia Pavilnio regioninio parko.

„Jis turėjo daug žemių, o aš – viziją, ką toje vietoje galima sukurti. Neišgąsdino manęs nei ten besiganiusios karvės, nei faktas, jog norint pradėti statybas, patiems teks nusitiesti pusę kilometro kelią, kad galėtume privažiuoti prie savo teritorijos. Patiems reikėjo pasirūpinti ir tuo, kad čia būtų atvestos visos komunikacijos – elektra, vandentiekis, nuotekos, dujos“, – pasakoja idėjos autorius R. Vasiliauskas.

Aštuonių hektarų laukas po truputį virsta patrauklia gyvenviete, esančia vos už 6 kilometrų nuo Vilniaus centro. Amerikietiška svajone vadinamas rajonas kuriamas etapais, formuojant uždaro tipo kotedžų kvartalus iš 12-24 namų.

„Idėja pasiūlyti lietuviams gyventi nedidelėmis bendruomenėmis pasiteisino. Kiekvienas mini kvartalas aptvertas tvora, jose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės. Neretai pravažiuoju pro šalį – smagu stebėti, kaip šeimos bičiuliaujasi, organizuoja bendras šventes ar pramogas. Jaučiuosi perkėlęs dalelę amerikietiškosios kaimynystės kultūros į Lietuvą“, – džiaugiasi „Kalnėnų slėnio“ įkūrėjas.

Partnerio nuotr./Kalnėnų slėnis
Partnerio nuotr./Kalnėnų slėnis

Didelis dėmesys kotedžų projektavimui

Visi „Kalnėnų slėnyje“ statomi kotedžai yra maždaug 110 kv. m ploto – suprojektuota galvojant apie patogų gyvenimą juose 4–5 asmenų šeimai. Vienas didžiausių šio projekto privalumų – dvibučiai kotedžai. Tai leidžia šeimai susikurti kur kas didesnį privatumą nei gyvenant daugiabučiame kotedže. Dar vienas išskirtinumas – kiekvienam gyventojui priklauso 3,5 arų sklypas, kuriame galima susikurti jaukią asmeninę erdvę.

Anot R. Vasiliausko, buvo išsikeltas uždavinys namą suprojektuoti taip, kad jame neliktų nenaudojamų erdvių. Todėl kotedžus projektavo architektai, kurie patys name gyveno jau daugiau kaip 10 metų.

„Nors kotedžai pakankamai nedideli, santechniką išvedžiojome abiejose sienos pusėse. Visa tai tam, kad jei naujakuriai nuspręstų, pavyzdžiui, dušą daryti visai kitoje pusėje nei mes siūlome, jam nereikėtų nugriauti pusės namo. Sandėliuką suprojektavome po laiptais – ši erdvė pas dažną lieka neišnaudojama. Dar vienas mūsų siūlymas – skalbimo mašiną kelti į antrą aukštą, nes būtent ten persirengiate grįžę po darbo ir ten pervelkate patalynę“, – sako R. Vasiliauskas, kuris teigia konsultuojantis kiekvieną pirkėją asmeniškai, kuris to nori.

Ant stogų – saulės elektrinės

Uždaroje „Kalnėnų slėnio“ gyvenvietėje jau išparduoti beveik visi 52 kotedžai. Netrukus bus pradėtas dar vienas – ketvirtasis – statybų etapas, kurio metu bus pastatyta dar 30 kotedžų. Iš viso yra numatyti 6 statybų etapai.

Šio projekto sumanytojas puoselėja dar vieną svajonę, kad ateityje kotedžų gyventojai naudotų tik saulės energiją ir tokiu būdu prisidėtų prie aplinkos tausojimo.

„Keletas gyventojų paprašė, jog jiems ant stogų įrengtumėme saulės elektrines. Mūsų siūlomų elektrinių galingumas yra iki 5 kW, todėl jų visiškai užtenka savo poreikiams patenkinti. Kalnėnų rajonas yra vienas švariausių Vilniuje – tą žinome iš nuolat atliekamų oro taršos matavimų. Mano svajonė, kad kiekvienas čia gyvenantis prisidėtų prie švarios aplinkos išsaugojimo“, – tikisi R. Vasiliauskas.

Kalnėnai niekada netaps eiliniu Vilniaus miegamuoju rajonu, nes šioje teritorijoje ribojama daugiaaukštė namų statyba ir tai daro šį rajoną išties patraukliu. Netoliese esantis Ribiškių kraštovaizdžio draustinis ir per jį einantis pažintinis takas, Pavilnių regioninis parkas bei Nemėžio ežeras čia vilioja ne tik gamtos pasiilgusius vilniečius, bet ir naujakurius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas