Šiuolaikinis žmogus perima išmaniųjų telefonų ar kompiuterių teikiamus pranašumus, tačiau gamindamas maistą vis dar naudoja tik tas orkaitės programas, kurias turėdavo mamos, o gal net ir močiutės viryklės. Taip juokauja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.
Naudojant konvekcinę karšto oro programą galima kepti keliais lygiais vienu metu. Papildomos garų programos, kurias turi tokios modernios orkaitės gali ne tik kepti garuose, bet ir pašildyti maistą tiesiog lėkštėse iškart visai didelei šeimai.
„Žmonės įpranta naudotis funkcijomis, kurias naudojo senesnėse orkaitėse ar viryklėse. Pavyzdžiui, viena iš populiariausių kepimo funkcijų yra „viršus /apačia“, nors ją puikiai galima pakeisti kitomis funkcijomis – kepančiomis daugiau, greičiau ir taupiau. Nebūtina tapti profesionaliu virtuvės šefu, kad žinotumėte, kokią programą geriau pasirinkti. Šiandienos orkaitės išsiskiria automatinėmis programomis, kepimo rekomendacijomis, papildomos informacijos galima rasti vartotojo vadove, kurį – ne paslaptis – dauguma pirkėjų ignoruoja“, – teigia ekspertas.
Gaminantiems daug – galimybė kepti keliuose lygiuose
Tiems, kurie gamina dažnai ir daug, P.Gendvilis rekomenduoja atsižvelgti ne tik į orkaitės talpą, tačiau ir į tokias kepimo funkcijas, kaip garų programos ar mėsos termometras.
„Naudojant konvekcinę karšto oro programą galima kepti keliais lygiais vienu metu. Papildomos garų programos, kurias turi modernios „AEG SteamBoost“ ir „SteamPro“ orkaitės, gali ne tik kepti garuose ir pasiekti geresnius rezultatus nei verdant ar naudojant garų puodą, bet ir pašildyti maistą tiesiog lėkštėse iškart visai didelei šeimai. Perkepti ar ne iki galo iškepti linkusius patiekalus visada išgelbės mėsos termometras „SenseCook“, kuris automatiškai išjungs orkaitę, vos bus pasiekta norima patiekalo vidinė temperatūra“, – sakė specialistas.
Kadangi patiekalas nepraranda drėgmės, jis yra lengviau virškinamas, todėl geriau įsisavinamos naudingosios medžiagos. Elementari priežastis patiekalus gaminti šitaip – iš tų pačių produktų išgauname daugiau, todėl ir skonis lieka geresnis, o nauda – didesnė.
Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, garų funkcijos gerokai praplečia maisto kepimo galimybes. Ir nors tai padeda kone bet kokiam vartotojų tipui, bene labiausiai garų kepimu džiaugtis turėtų norintieji maiste išsaugoti vertingas medžiagas.
„Garai leidžia gaminti maistą be papildomų riebalų ir žemesnėje temperatūroje. Daržovės išlaiko savo traškumą ir spalvą. Tai rodo, kad pagamintas maistas turi daugiau vertingų medžiagų: imunitetui būtinų antioksidantų, sotumui ir geram žarnyno darbui reikalingų skaidulų. Be to, maistas yra ir vizualiai gražesnis“, – pasakoja mitybos specialistė.
Maisto gurmanams – profesionalių šefų paslaptys
Jei maistui gaminti skiriate vis daugiau laiko, o eksperimentuoti virtuvėje jums – vienas malonumas, turėtumėte pasidomėti kepimo vakuume technologija „SousVide“. Dar visai neseniai tuo naudojosi tik profesionalūs virtuvės šefai, tačiau dabar toks gaminimo būdas populiarėja ir butų virtuvėse.
„Produktų vakuumavimas leidžia mažesnėmis arba didesnėmis porcijomis geriau ir greičiau marinuoti produktus, atskleisti įvairesnę patiekalo skonių gamą bei net kelis kartus prailginti produktų saugojimo laiką. Specialiame vakuumavimo stalčiuje suvakuumuotus produktus galite dėti tiesiai į orkaitę ir kepti žemoje temperatūroje, kuri taikoma „SousVide“ kepimo metoduose. Išskirtinė orkaitės garų technologija „SousVide“ išlaiko itin tikslią temperatūrą ir išsaugo patiekalo skonio savybes bei tekstūrą“, – aiškina „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas.
Norintiems išbandyti naujus receptus, suderintus su sveika mityba, V.Kurpienė rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į kitą orkaičių funkciją – kepimą pakankamai žemoje temperatūroje.
„Gaminant mėsą ar žuvį žemesnėje temperatūroje išvengiama išsausėjimo ir, svarbiausia, baltymai išlieka vertingesni. Kadangi patiekalas nepraranda drėgmės, jis yra lengviau virškinamas, todėl geriau įsisavinamos naudingosios medžiagos. Elementari priežastis patiekalus gaminti šitaip – iš tų pačių produktų išgauname daugiau, todėl ir skonis lieka geresnis, o nauda – didesnė“, – teigia mitybos specialistė.
Vertina greitį ir patogumą
„Topo centro“ buitinės technikos ekspertas Evaldas Menčinskas išskiria žmones, norinčius sutaupyti laiko, vertinančius patogumą ir dizainą. Tokiems vartotojams jis rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelis aspektus.
„Montuojamos orkaitės gali būti įrengtos jums patogioje vietoje, nebūtinai po stalviršiu ar populiarioje vietoje po kaitlente. Įvairaus dizaino orkaitės leis priderinti net patį įmantriausią virtuvės interjerą, o siekdami sutaupyti vietos virtuvėje, galite rinktis mažesnę – kompaktinę 45 cm aukščio orkaitę“, – tikina „Topo centro“ ekspertas.
Taip pat, anot jo, vis daugiau pirkėjų vertina paprastesnę orkaitės priežiūrą.
„Norintiems išvengti ar palengvinti orkaitės valymo procesą vertėtų pasvarstyti apie tokias papildomas funkcijas, kaip savaiminio valymo technologiją – pirolizę, katalitines sieneles ar valymą papildomomis garų programomis. Tai sutaupo daug mūsų klientų laiko, tad jie sugrįžta ir dėkoja už tai“, – teigia E.Menšinskas.
Technologijos gali palengvinti mūsų buitį, atskleisti kitokias skonių savybes ar sutaupyti brangų laiką. Kaip jos palengvins mūsų buitį, priklauso tik nuo mūsų pačių gebėjimo jas valdyti.