Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaune aistrų sukėlusio namo griovimo istorijos tęsinys: paskelbė, kaip atrodys atstatytas

Prieš keletą metų nugriovus Perkūno al. 11, Kaune, stovėjusią vilą, šioje istorijoje taškas nepadėtas. Prieš kelias dienas buvo paviešinti projektiniai pasiūlymai, kaip Žaliakalnio perlas galėtų atrodyti jį atstačius.
Nelegaliai griaunamas namas Kaune
Nelegaliai griaunamas namas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kviečia į viešą svarstymą

„Svarbi naujiena ilgame vilos Perkūno al. 11 atkūrimo kelyje – pradedama parengtų projektinių pasiūlymų visuomenės informavimo procedūra. Viešas svarstymas numatytas rugpjūčio 4 d., 16 val. nuotoliniu būdu (nuoroda prisijungimui komentaruose). Su projektiniais pasiūlymais galima susipažinti čia“, – naujieną socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Kauno miesto Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, pastato Perkūno al. 11 projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos posėdyje dar praėjusių metų rudenį.

„Pakoreguoti pagal gautas pastabas ir suderinti su Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriumi ir Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniu skyriumi. Užbaigus projektinių pasiūlymų viešinimo ir derinimo procedūrą galės būti rengiamas techninis ir tvarkybos darbų projektai, o juos suderinus ir gavus leidimus – pradėti rekonstravimo darbai“, – rašė S.Rimas.

Projektinius pasiūlymus parengė UAB Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai. Iš paviešintų vizualizacijų matyti, kad pastatas atrodys kitaip, nei anksčiau. Atstačius pastatą, jį papildys ir naujas priestatas.

Vizualizacija/Iš paviešintų vizualizacijų matyti, kad pastatas atrodys kitaip, nei anksčiau.
Vizualizacija/Iš paviešintų vizualizacijų matyti, kad pastatas atrodys kitaip, nei anksčiau.

Įžūliai griovė

15min primena, kad kultūros paveldo statinį – Lietuvos knygnešio, Nepriklausomybės kovų dalyvio Petro Rusecko vilą – neturint leidimo imta griauti 2020 m. rudenį.

Į tai sureagavo ir įvairios institucijos: griovimą bandyta stabdyti ne kartą – tačiau vos tik pareigūnai išvykdavo iš statybvietės, sunkioji technika vėl pradėdavo burgzti. Sunkioji technika nurėžė medinuko stogo dalį, atidengė sienas ir vaizdus į senuosius kambarius.

Be to, dėl teršiamos aplinkos – namas buvo griaunamas prieš tai nenuėmus asbestinės stogo dangos – įsikišti teko ir Aplinkos apsaugos pareigūnams.

15min vilos savininkas Artūras Dankovskis tuomet teigė, kad griovimo darbų ėmėsi, nes Specialiajame plane parašyta, kad menkaverčiai pastatai ir jo elementai gali būti griaunami.

„Tokia kaip ir išimtis. Niekas man nepateikė sąvokos „menkavertis“ išaiškinimo. Mano teisininkai padarė logišką išvadą: jei pastatas nėra kultūros vertybė, jo būklė – avarinė, medinio namo gyvenimo trukmė pagal STR – 60 metų, o šiam namui – 89 metai, – pastatas gali būti menkavertis“, – tuomet dėstė jis.

Teismų maratonas

Sustabdžius vilos griovimą, prasidėjo teismų maratonas. Paveldosaugininkai bandė įrodyti, kad Perkūno al. 11-ojoj namo savininkas Arūnas Dankovskis neteisėtai vykdė darbus ir privalo atkurti sunaikintą paveldą.

Anot paveldosaugininkų, tokie darbai, atkuriant buvusią pastato dalį, yra galimi, nes dar išlikusios autentiškos pastato medžiagos, leidžiančios objektyviai nustatyti statybos technologijas, taip pat yra atlikti apmatavimai, tyrimai, išlikę istoriniai planai.

Tačiau A.Dankovskis laikėsi pozicijos, kad leidimas namui griauti nebuvo reikalingas.

2021 m. pradžioje teismas paskelbė, kad nugriautas namas turi būti atstatytas. Šį teismo sprendimą A.Dankovskis skundė, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas skundą atmetė.

Be to, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, jog pastatas nėra registruotas Kultūros vertybių registre, tačiau jam vis tiek taikoma apsauga, nes Perkūno al. 11 vila patenka į kultūros paveldo vietovės – Kauno Žaliakalnio 1-osios – teritoriją.

Be to, dar 2013 metais Kauno miesto savivaldybės specialiajame plane namas buvo pažymėtas kaip vertingas, priešingai nei manė A.Dankovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas