Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune startavo Rotušės aikštės rekonstrukcija: kokie pokyčiai laukia?

Atnaujintas rotušės pastatas ir jo link vedanti sutvarkyta Vilniaus gatvė – ne paskutiniai gražėjančio Kauno senamiesčio štrichai. Pasibaigus lauko kavinių sezonui, startuoja darbai ir pačioje Rotušės aikštėje, kur iki šiol tyrimus vykdė archeologai, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Startavo Rotušės aikštės rekonstrukcija
Startavo Rotušės aikštės rekonstrukcija / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Pradedant rekonstrukciją, savivaldybė ruošia specialius sprendimus, kurie išlaikytų šios miesto dalies patrauklumą kauniečiams ir gyvybingumą vietos verslams.

Darbai paskatino imtis pokyčių

„Tam, kad senamiestis būtų išbaigtas ir gyvas, liko sutvarkyti Rotušės aikštę. Kantrybės dar prireiks, bet visa tai atpirks geras rezultatas. Bendraujame su vietos restoranų atstovais, girdime verslo bendruomenę, žinome jų dabartinę situaciją. Jau turime pirmuosius sprendimus, kaip didinti šitos miesto dalies patrauklumą, kad kauniečiai ir miesto svečiai jos neaplenktų“, – teigia Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Darbai Rotušės aikštėje
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Darbai Rotušės aikštėje

Prasidedant apie metus truksiančiai rekonstrukcijai, jau artimiausiame tarybos posėdyje lapkričio viduryje bus sprendžiama dėl siūlomų pokyčių. Pirmasis iš jų: nemokamas automobilių parkavimas Rotušės aikštėje kasdien nuo 18 val., o iki tol dienos metu valanda stovėjimo kainuotų perpus mažiau – 1 Eur. Tuo pačiu ketinama taikyti įvažiavimo į Sumažintos taršos zoną (STZ) lengvatą maisto kurjerių bei keleivių pavežėjimo paslaugas teikiantiems vairuotojams.

„Norisi, kad atgijęs Kauno senamiestis trauktų žmones. Natūralu, kad vykstant Rotušės aikštės rekonstrukcijai, aplinka neatrodo pati jaukiausia, bet miestas pasistengs drauge su verslo atstovais ją tokią sukurti“, – pridūrė T.Metelionis.

Prieškalėdiniu laikotarpiu atnaujintoje Vilniaus gatvėje planuojamos papildomos atrakcijos, ties Kauno arkikatedra bazilika turėtų įsikurti jauki šventinė mugė. Tradiciškai nušviestas bus ir daugelio mėgiama pasivaikščiojimų vieta tapęs Santakos parkas.

Pirmiausia – požeminės komunikacijos

Trečiadienį darbai startavo nuo rytinės Rotušės aikštės pusės, šalia kavinių zonos. Čia rangovai pradėjo ardyti dangas.

Iki gruodžio vidurio šioje aikštės dalyje planuojama pakloti ir atnaujinti visas požemines komunikacijas, o ties pastatų fasadais bus įrengti skalda grįsti praėjimai. Tolesnių darbų eiga priklausys nuo oro sąlygų.

Pakeitus senus nusidėvėjusius centralizuoto vandentiekio, nuotekų ir dujų tinklus naudą pajaus tiek vietos gyventojai, tiek ir kaimynystėje veikiantys verslai – po žeme ženkliai sumažės galimų avarijų ir neplanuotų išlaidų tikimybė.

Vykstant rekonstrukcijai rangovas įsipareigojo užtikrinti patekimą į visas čia esančias įstaigas.

Viską prižiūrės archeologai

Veiksmas Rotušės aikštės prieigose prasidėjo dar vasarą. Čia pirmieji pasirodė archeologai. Iki šiol tyrinėjamos vietos, kur bus tiesiami inžineriniai tinklai.

„Vasarą nenorėjome trukdyti kavinėms. Nusprendėme, kad rangovai požeminius tinklus tvarkys tik pasibaigus lauko kavinių sezonui. Lygiagrečiai darbuosis ir archeologai, kurie tuo pačiu prižiūrės ir rekonstrukcijos eigą. Analogiškai darbai vyko Vilniaus gatvėje ir kitose teritorijose“, – primena Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Iki Kalėdų numatyta ištyrinėti 4000 kv. metrų plotą. Tai vieni didžiausių tokio pobūdžio archeologinių darbų, kada nors vykusių Kauno senamiestyje.

Detalieji archeologiniai tyrimai padalinti į 6 etapus, siekiant kuo mažiau trikdyti miesto rutiną.

Prioritetas – pėstiesiems

Po rekonstrukcijos esama važiuojamoji dalis aplink aikštę išliks grįsta akmenimis. Likusioje erdvėje suplanuota granito danga.

Visas Rotušės aikštės grindinys bus vienodo aukščio, be bortelių ar kitų iškilumų. Prioritetas numatomas pėstiesiems. Be to, planuojama modernizuoti čia pat esantį fontaną – jį pakeis iš grindinio trykštančios vandens srovės.

Kaip įprastai, centrinis aikštės plotas bus pritaikytas šventėms, koncertams bei kitiems renginiams. Čia pat galės įsikurti paviljonai, turgeliai.

Nauji, brandūs, bent dešimtmetį auginti medžiai pakeis prastos būklės pirmtakus ir vėl sužaliuos ten, kur senieji buvo išvirtę. Architektai numatę aplink juos sukurti skirtingų dydžių žalumos saleles, kurias apjuos žiedo formos mažosios architektūros elementai – skirtingo dydžio suoleliai.

Medžių šaknynams apsaugoti ir vegetacijai skatinti bus sumontuotos specialios požeminės ertmės – pasiteisinusi užsienio didmiesčių praktika viešosiose erdvėse.

Vairuotojai perpranta STZ tvarką

Rotušės aikštės rekonstrukciją atlieka viešąjį rangos konkursą laimėjusi bendrovė „Autokausta“. Darbus numatyta užbaigti 2025 metų pabaigoje.

Pastaraisiais metais vienus didžiausių pokyčių per savo visą istoriją išgyveno ir pati rotušė. Reprezentacinis pastatas – iš pagrindų restauruotas: atnaujintas tiek fasadas, tiek ir vidaus erdvės. Jose įrengta interaktyvi Kauno muziejaus ekspozicija, parodų erdvė, kavinė, naujai atgijo ir didžioji salė santuokoms bei oficialioms miesto ceremonijoms.

Nuo rugpjūčio senamiestyje pradėjo veikti Sumažintos taršos zona (STZ). Vis daugiau kauniečių ir miesto svečių perpranta naująją tvarką. Esminis jos principas – elementarus: tie, kas automobiliu atvažiuoja į senamiestį bent valandai ar ilgiau, už tai papildomai neišleidžia nė cento, kadangi už sumokėtą 2 eurų STZ mokestį gauna valandą nemokamo parkavimo – būtent tiek ir kainuoja automobilių stovėjimas šioje miesto dalyje.

Taigi atvykus praleisti laisvalaikį, apsilankyti kavinėje ar kitais tikslais, tokia viešnagė daugiau nekainuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito