Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauniečių prioritetai keičiasi: užmiesčio namus keičia į erdvius butus centre

Kauno nekilnojamojo turto rinkoje stebima vis ryškesnė tendencija: šeimos, turinčios vaikų, yra linkusios parduoti namus užmiestyje ar butus miegamuosiuose rajonuose ir keltis gyventi į miesto centrą. Tokį jų sprendimą lemia ne tik vietos patrauklumas. Prioritetus keičia greitėjantis gyvenimo tempas, o svarbiausia valiuta, kuria matuojama būsto kokybė, tampa sutaupytas laikas.
Kauniečių prioritetai keičiasi: užmiesčio namus keičia į erdvius butus centre
Kauniečių prioritetai keičiasi: užmiesčio namus keičia į erdvius butus centre / S.Simon, D.Vaščilos nuotr.

Kauno centro patrauklumą lemia „kapsulės“ faktorius

„Kauno miesto centras pasižymi puikiai išvystyta mažos „kapsulės“ infrastruktūra: viską, ko žmogui beprireiktų, galima rasti viename, pėsčiomis lengvai apeinamame perimetre. Tokia privilegija, čia gyvenant, leidžia atsisakyti automobilio, o sutaupytas laikas, priešingu atveju gaištamas eismo spūstyse, formuoja naująją kasdienybės gerovę bei keičia socialinius algoritmus“, – teigia architektas Mindaugas Miliukštis.

Jam antrina ir Kauno nekilnojamojo turto projektų vystytojai. „Šeimos su vaikais namus užmiestyje vis drąsiau iškeičia į būstą miesto centre. Tai – naujoji tendencija, kurią lemia būtent kasdienis patogumas: prioritetu tampa išplėtota paslaugų, laisvalaikio bei ugdymo infrastruktūra, pasiekiama tiesiog pėsčiomis. Kartu pabrėžiama ir galimybė vaikams savarankiškai nuvykti į mokyklas ar būrelius“, – sako bendrovės „Etapas Group“ bendrasavininkas Donatas Miškinis.

S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Donatas Miškinis
S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Donatas Miškinis

Šiuolaikiško būsto pasiūla centre – limituota

Kauniečiai centro privalumus dabartiniame dinamiško, nuolatos kintančio miesto kontekste įvertina vis dažniau. Deja, pasiūla, gebanti patenkinti šiuolaikinio žmogaus poreikiais grindžiamą paklausą, išlieka limituota.

Kauno miesto centre modernių, gyventi šeimoms tinkančių butų, pasižyminčių didele kvadratūra bei galimybe susiplanuoti daugiau nei kelis miegamuosius kambarius, beveik nėra. Pardavime – įprastai tik senos statybos pasirinkimai, į kuriuos dėl pasenusių inžinerinių sistemų, prastos garso izoliacijos, didelių administravimo kaštų ar parkavimo problematikos investuoti neskubama. Patogaus bei kokybiško būsto centre poreikis būtent ir padiktavo prestižinio daugiabučio „Alėja 18“ idėją. Projektą vystanti bendrovė „Etapas Group“ su partneriais džiaugiasi jį išgirdusi teisingai, nes šiandien likę laisvi – vos keli iš 52 name suplanuotų apartamentų.

„Turėjome aiškų norą – sukurti šiuolaikišką miesto centro namą. Kartu tai leido suformuoti naują būsto pasiūlą, išpildžiusią ne tik erdvę didele verte išsiskiriančioje Kauno centro vietoje, bet ir paskutinį laisvą sklypą Laisvės alėjoje. Tai – geriausia, ką sukūrėme per pastarąją dekadą“, – atvirauja „Alėja 18“ daugiabutį projektavęs architektas M.Miliukštis.

Kelyje gaištamą laiką keičia į sutaupytą šeimai

Kaip teigia projekto „Alėja 18“ vystytojai, šis šiuolaikiškiausias daugiabutis Kauno Laisvės alėjoje, kurio statybos baigsis dar šiais metais, yra skirtas ieškantiems gyvenamosios vietos sau, o ne planuojantiems būsto investiciją nuomai. Orientuojantis į šeimų su vaikais poreikius atisakyta itin mažos kvadratūros butų: apartamentai pasižymi erdvėmis, kurias dar labiau išryškina aukštos lubos.

„Unikalus projektas, erdvus išplanavimas, gera lokacija ir patikimas vystytojas privertė susimąstyti, tačiau galutinį sprendimą čia apsigyventi lėmė galimybė turėti daugiau laisvo laiko“, – kalba apartamentus „Alėja 18“ daugiabutyje įsigijęs Tautvydas. Nors pats 42-ejų metų vyras, šiuo metu gyvenantis Šilainiuose, dirba iš namų, tačiau pripažino, kad kitiems šeimos nariams tenka pernelyg daug laiko praleisti kelyje.

S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Mindaugas Miliukštis
S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Mindaugas Miliukštis

„Žmonos darbovietė bei vaikų mokykla – centre. Centre leidžiame ir šeimos laisvalaikį bei susitinkame su draugais. Ką bedarytume, esame visiškai priklausomi tiek nuo transporto priemonės, tiek nuo eismo spūstyse gaištamų valandų. Dėl šios priežasties jau dabar nekantriai laukiame dienos, kai čia įsikelsime. Drauge svajojame, kaip nebereikės niekur skubėti, viską pasieksime pėsčiomis bei turėsime gerokai daugiau kokybiško laiko sau, savo šeimai bei savo hobiams. Juk tai ir yra tikroji gyvenimo vertybė“, – atvirauja būsimasis naujojo daugiabučio gyventojas.

Prestižinio būsto faktas įpareigoja inovatyviausiems sprendimams

Šiuolaikinio būsto tendencijas atspindinčio projekto „Alėja 18“ įgyvendinimui keliami ir aukščiausi reikalavimai. Kartu visu statybų periodu griežtai laikomasi pirminio plano bei kokybinių tikslų, nesistengiama sumažinti biudžeto numatytas statybines medžiagas keičiant pigesnėmis.

„Siekėme realizuoti miestietiško namo viziją, kuris ne tik atitiktų visus gyventojų poreikius, bet ir maksimaliai atskleistų šiuolaikinio daugiabučio koncepciją: nuo modernios tarpukario architektūros interpretacijos, harmoningai įsiliejančios į miestovaizdį, iki tvarios, kokybiškos statybos. Projektuojant dėmesys kreiptas ir į prieš ilgus dešimtmečius sklype buvusius statinius, kurie įkvėpė „sraigės“ formos dėstymą, suteikusį tylą užtikrinančio vidinio kiemo galimybę“, – pastebėjimais dalinasi architektas M.Miliukštis.

Alėja 18“ daugiabutis išsiskiria ne tik itin ergonomišku erdvių išplanavimu, bet ir šiuolaikiškomis inžinerinėmis sistemomis: kiekviename bute bus įrengta individuali rekuperacinė sistema, įvadai vėsinimui, centrinis kolektorinis šildymas, garantuojantis mažas šildymo išlaidas, mediniai langai su saulės kontrole pietinėje pastato dalyje, kokybiška garso izoliacija bei pažangi pastato priešgaisrinė sistema. Kartu gyventojai galės džiaugtis centralizuotą augalų laistymo sistemą turinčiais balkonais ar terasomis, atveriančiais gražiausius Naujamiesčio vaizdus, o parkavimo problemą miesto centre išspręs tiek erdvus požeminis garažas, tiek uždarame kieme įrengta stovėjimo aikštelė, kuriuose – net ketvirtadalis vietų su elektromobilių įkrovimo stotelėmis.

S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Tautvytas Vikštaitis
S.Simon, D.Vaščilos nuotr./Tautvytas Vikštaitis

Gyvenimo kokybės gerinimui – kaimynų srautų valdymas

Šiuolaikiško būsto koncepciją šiandien pabrėžia ne tik architektūra, erdvių stilistika ar pažangiausi technologiniai sprendimai. Projektuojant, dėmesys kreipiamas ir į kasdienio gyvenimo kokybės gerinimą. „Tikrąja prabanga mes vadiname patogumą, todėl šiuo daugiabučio projektu siekėme maksimaliai įgyvendinti šiuolaikinio žmogaus komforto, kuris betarpiškai siejasi su privatumu, poreikius. Vieni su kitais nesikertantys balkonai, individualios laiptinės, trys liftai, nuo žmonių įėjimo į pastatą atskirtas ir tik automobiliams pritaikytas įvažiavimas į požeminę aikštelę – tai tik dalis gyventojų srautų valdymo sprendimų. Jie kartu su privatumą akcentuojančiu apartamentų išplanavimu, pageidaujant, suteiks galimybę visiškai nejausti kaimynų buvimo“, – atkleidžia D.Miškinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas