Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kenčiate nuo sienas paišančių vandalų? Specialistai pataria, kaip apsaugoti pastatą

Su ant sienų atsirandančiais nelegaliais grafičiais susiduria dažna daugiabučių namų bendruomenė. Ši problema - itin aktuali miestuose, prie judrių gatvių esančiuose daugiabučiuose. Jų gyventojai, norėdami išlaikyti gerą namo estetinį vaizdą ir negauti baudos, patiria papildomas išlaidas fasadų valymui ar perdažymui, rašoma „Civinity Namai“ pranešime spaudai.
Grafiti priešiniai Užupyje
Grafiti priešiniai Užupyje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kokios prevencinės priemonės gali padėti išvengti nelegalių grafitininkų pasakoja daugiabučių priežiūra ir administravimu užsiimančios „Civinity Namai“ pastatų administravimo vyr. vadybininkė Kamilė Raustytė.

Už nenuvalytą fasadą gali grėsti baudos

Miestų savivaldybėse galioja tvarkymo ir švaros taisyklės, kurios nustato, kaip turi būti prižiūrimi mieste esančių statinių fasadai.

Visuose miestuose galioja taisyklė, kad statinių savininkai privalo užtikrinti estetiškai tvarkingą pastato išvaizdą, o tai reiškia, kad visi daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai bendrai atsako už pastato fasado estetinį vaizdą bei vandalų ištepliotų sienų nuvalymą ar perdažymą.

Nesilaikant šių taisyklių, daugiabučių gyventojams gali grėsti administracinė atsakomybė ir baudos nuo 20 iki 600 eurų.

Grafičių pažymėtus namų fasadus valo kiekvieną mėnesį

Grafičių gadinamos daugiabučių pastatų sienos – dažna problema, su kuria susiduria miestų gyventojai, ypač tie, kurių daugiabučiai yra šalia intensyvaus eismo gatvių arba tam tikruose rajonuose.

Pasak „Civinity Namai“ atstovės, kiekvieną mėnesį administratorius vidutiniškai sulaukia apie 10 pranešimų apie apgadintus daugiabučių fasadus.

Gavus pranešimą apie apgadintą daugiabutį administratorius apie tai praneša policijai ir prašo pradėti ikiteisminį tyrimą. Taip pat, turėdamas gyventojų pritarimą, organizuoja grafičių uždažymo ar nuvalymo darbus, kurių išlaidos paskirstomos butų ir kitų patalpų savininkams.

„Policijai suradus kaltininką gyventojai turi teisę reikalauti atlyginti jiems padarytus nuostolius. Deja, didžiosios daugumos įvykių kaltininkų nepavyksta nustatyti, nes daugiabučio teritorija nėra stebima,“ – sako K. Raustytė.

Užtikrinkite teritorijos apšvietimą ir vaizdo įrašymą

Tyrimai rodo, kad vandalai dažniau renkasi tamsias, apleistas vietas. Norint sumažinti daugiabučio namo sienų išpaišymo tikimybę, pirmiausia rekomenduojama užtikrinti gerą teritorijos apšvietimą.

„Daugiabučio fasadas ir aplinkinės zonos turėtų būti gerai apšviestos, tam itin padeda LED apšvietimas ir judesio davikliai, kurie leidžia ne tik taupyti elektros energiją, bet ir veikia kaip gera atgrasymo priemonė aplink pastatą vaikštant tamsiu paros metu,“ – pataria „Civinity Namai“ atstovė.

Viena efektyviausių priemonių, norint atgrasyti vandalus, yra vaizdo įrašymo kameros. Jos ne tik veikia kaip prevencinė priemonė, bet ir padeda nustatyti pažeidėjus ir patraukti juos atsakomybėn.

Norintiems daugiabučio teritorijoje įsirengti vaizdo įrašymo kameras rekomenduojama jas statyti visos vietose, kuriuose vandalai gali kėsintis į pastato fasadą. Ne mažiau už teritorijos, kuri filmuojama parinkimą, svarbu ir tai, kad apsaugos kameros būtų gerai matomos, tačiau nepasiekiamos pažeidėjams.

Pasirūpinkite fasado apsaugos priemonėmis

Siekiantiems apsisaugoti nuo grafičių daromos žalos taip pat rekomenduojama tinkamai apsaugoti namo fasado sienas. Pirmiausia, tam gali padėti specialios fasadų dangos, kurios užtikrina, kad grafičio dažnai neįsigers į fasadą ir bus lengvai nuvalomi.

Atnaujinant fasadą jį galima dažyti specialiais plaunamais dažais. Tais atvejais, kai fasadas nėra padengtas plaunamais dažais, galimas kitas sprendimas – jį padengti impregnantais, turinčiais vaško.

Priešingai nei dažnai, šios dangos yra laikinos, jos turi būti atnaujintos po grafičio nuvalymo, tačiau taip pat efektyviai padeda išvengti fasado perdažymo ir tam tenkančių didesnių išlaidų.

Specialistės teigimu, daugiabučio fasadas taip pat gali būti apsaugomas ir fiziškai, pavyzdžiui, apželdinant sieną, kuri vis nekenčia nuo grafičių, vijokliais.

Taip pat, suderinus su miesto savivaldybe, tokia siena gali tapti legalaus grafičio vieta, kuri pagyvens daugiabučio teritoriją skoningu ir aplinką puošiančiu meno kūriniu.

Prevencijos priemonių naudojimui turi pritarti gyventojų dauguma

Šios prevencijos priemonės gali ne tik padėti išvengti vandalų dėmesio, bet ir ilgainiui sumažinti pastato priežiūros ir pastato fasado remonto darbams tenkančias išlaidas.

Jos gali būti lengvai įgyvendinamos bet kuriame daugiabutyje, jeigu jo butų ir kitų patalpų savininkai daugumos pritarimu nusprendžia jomis pasinaudoti.

„Geriausiam rezultatui pasiekti rekomenduojama naudoti bent kelias iš minėtų prevencijos priemonių. Svarstant jų įsigijimo išlaidas visuomet rekomenduojame įvertinti, kad tai – investicija, kuri užtikrina ne tik ramybę bei gražią aplinką, bet ir išlaiko ar net padidina nekilnojamojo turto vertę,“ – sako K. Raustytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas