Sportas gyvai

Ketinate įsigyti būstą viešbučio paskirties pastate? Štai ką turite žinoti

Būsto pirkimas išlieka populiaria investicija. Ir tai – ne tik butai, bet ir kitų paskirčių būstai. Pavyzdžiui – viešbučio paskirties. Tokie dažniausiai būna pigesni nei gyvenamosios paskirties būstai, tačiau kartais investuotojus neramina tokio nekilnojamojo turto išlaikymo išlaidos. „Tiesa, kad viešbučio paskirties būstai turi ir privalumų, ir kai kurių trūkumų, tačiau aplink prikurta ir daug mitų, kurie neturi realaus pagrindo“, – sako „Inreal“ Tarpininkavimo ir pardavimų departamento vadovė Ieva Šikšnytė-Brazienė.
Naujasis Vilniaus centras
Naujasis Vilniaus centras / „Inreal“ nuotr.

Gyvenamosios vietos deklaravimas

Neretai susiduriama su klientų nuogąstavimu, jog viešbučio paskirties būste jie negalės deklaruoti gyvenamosios vietos. Tai – netiesa. Viešbučio paskirties būste galima registruoti gyvenamąją vietą.

Kaina ir pelningumas

Mažesnė kaina yra akivaizdus privalumas. Viešbučio paskirties būstai yra pigesni nei gyvenamosios paskirties būstai 10-20 proc.. Pavyzdžiui, viešbučių paskirties būsto su pilna apdaila Šnipiškėse pastatytame projekte[1] kaina yra virš 20 proc. mažesnė nei naujos statybos butų tame pačiame rajone. Tai – didelis privalumas turint ribotą biudžetą ar investuojant į būstą nuomai, nes lemia greitesnį atsipirkimą ir didesnę investicinę grąžą.

„Inreal“ nuotr./Ieva Šikšnytė-Brazienė, „Inreal valdymo“ pardavimų projektų vadovė
„Inreal“ nuotr./Ieva Šikšnytė-Brazienė, „Inreal valdymo“ pardavimų projektų vadovė

Viešbučio paskirties būsto finansavimas

Bankai gali reikalauti didesnio pradinio įnašo ir siūlyti trumpesnius paskolos grąžinimo terminus viešbučio paskirties būstams, todėl svarbu iš anksto išsiaiškinti paskolos sąlygas. Dažniausiai tokių projektų plėtotojai turi sutartis su bankais, kurie finansuoja 80% turto vertės įprastomis butų finansavimo sąlygomis bei terminais.

„Inreal“ nuotr./Viešbučio paskirties būstas
„Inreal“ nuotr./Viešbučio paskirties būstas

Nekilnojamojo turto mokestis

Viešbučio paskirties būstams taikomas nekilnojamojo turto mokestis – 0,7 proc.[2] mokestinės turto vertės. Pavyzdžiui, 2 kambarių 37 kv.m viešbučių paskirties būsto[3] Šnipiškėse mokestinė vertė yra 50 000 Eur, tad metinis nekilnojamojo turto mokestis bus 360 Eur. Tai nėra reikšminga suma, turint omenyje gerokai mažesnę įsigijimo kainą. Jeigu būstas įsigyjamas nuomai, nekilnojamojo turto mokestis kompensuojamas jau per pirmąjį nuomos mėnesį. Šiuo metu 2 kambarių naujos statybos buto vidutinė nuomos kaina Naujajame Vilniaus centre yra apie 700 Eur/mėn, ir nuomininkui nėra jokio skirtumo, kokios paskirties būste jis gyvens.

Šilumos energijos ir karšto vandens išlaidos

Šilumos ir karšto vandens išlaidos viešbučių paskirties būstuose gali būti didesnės dėl PVM tarifo skirtumo, tačiau deklaravus gyvenamąją vietą lengvata būtų pritaikoma ir šios paskirties turtui. Taip pat, naujuose projektuose naudojami inovatyvūs, energetiškai efektyvūs ir tvarūs sprendimai, todėl būsto išlaikymo kaštai net su didesniu PVM tarifu yra labai nedideli. Žinoma, projektas projektui nelygu, todėl įsigyjant bet kokios paskirties būstą būtina pasidomėti eksploatacijos išlaidomis.

Automobilių stovėjimo vietos

Automobilių vietų skaičių lemia projekto vieta, užstatymo intensyvumas ir paskirtis. Senamiestyje ir centriniuose miesto rajonuose vietų automobiliams gali būti iki 2-4 kartų mažiau nei naujuose projektuose miegamuosiuose rajonuose. Kita vertus, gyvenantys miesto centre, kur viskas pasiekiama „ranka“ vertina šį patogumą labiau nei kasdienį sėdėjimą automobilių kamščiuose.

Vaikų žaidimo aikštelė

Viešbučio paskirties projektuose vaikų žaidimo aikštelės nėra privalomos. Jei tokios nebūtų, visada verta apsidairyti aplinkui ir atrasti miesto parkus, poilsio bei pramogų vietas, kurios gali būti visai šalia.

[1] „Fino namų“ pavyzdys

[2] Mokesčio dydį kasmet nustato savivaldybė, ir jis svyruoja nuo 0,5 iki 1 proc.

[3] „Fino namų“ pavyzdys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius