Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl verta atnaujinti savo gyvenamąjį daugiabutį?

Kai kuriose savivaldybėse nemaža dalis daugiabučių jau yra atnaujinti, tačiau dalis gyventojų dar dvejoja dėl būsto modernizacijos. Kodėl daugiabučio renovacijai ryžtis verta, kaip šį procesą pradėti ir kokius rezultatus galima pasiekti, bus apžvelgta straipsnių cikle „Daugiabučio renovacijos ABC“.
,,Renovacijos ABC" projektas/daugiabučio nuotrauka.
Kodėl verta atnaujinti savo gyvenamąjį daugiabutį? / APVA nuotr.

„Dažniausiai kalbėdami apie renovaciją minime energijos sutaupymus, tačiau gyventojams kyla daug klausimų apie patį procesą: kaip pasiekiami tie rezultatai, nuo ko jie priklauso, kiek tai kainuoja ir kokios dar naudos suteikia.

Šiame turinio projekte palaipsniui pereisime visus renovacijos žingsnius, kurių reikia, kad gyventojai galėtų mėgautis komfortišku būstu“, – teigia Gintarė Burbienė, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja.

Skaičiai parodo, kad teigiamos permainos jau palietė nemažą dalį būtų savininkų.

Šiandien Lietuvoje jau modernizuota daugiau nei 3,5 tūkst. daugiabučių namų, apie 35 tūkst. daugiabučių dar laukia savo eilės. Taip pat verta paminėti, 1,4 tūkst. jų šiuo metu yra renovacijos procese, rangos darbai vyksta daugiau nei 500 daugiabučių. Šie skaičiai parodo, kad teigiamos permainos jau palietė nemažą dalį būtų savininkų.

Mažesnės sąskaitos ir komfortas namuose

Akivaizdi daugiabučio renovacijos nauda – sumažėjusios šildymo sąskaitos. Kokia bus modernizacijos sukurta ekonominė grąža, priklauso nuo investicijų ir pasirinktų atnaujinimo priemonių – vidutiniškai būsto renovacija gali padėti sutaupyti 50–70 proc. pastato šildymui naudojamos energijos.

Būsto renovacija taip pat atsiperka komfortu – butų savininkai namuose jaučiasi kur kas geriau ir patogiau. Įgyvendinus modernizacijos darbus, namas tampa sandaresnis, šiltesnis, gyventojai patys gali reguliuoti kambarių temperatūrą pagal savo poreikius – tai užtikrina geresnes gyvenimo sąlygas ir kokybę.

Kvartalinės renovacijos privalumai bei išaugusi buto vertė

Daliai gyventojų svarbu gyventi ne tik taupiame, bet ir vizualiai patraukliame renovuotame name, nes mus supanti aplinka daro įtaką gyvenimo kokybei – sutvarkius visą daugiabučių kvartalą, jo aplinką bei architektūrą, gyvenamasis rajonas ir jo aplinka labiau džiugina, joje norisi leisti daugiau laiko.

Kvartalinės renovacijos metu gali būti atnaujinami ne tik namai, bet ir sutvarkoma daugiabučio teritorija, šaligatviai, įrengiamos vaikų žaidimų aikštelės, poilsio zonos ar modernus apšvietimas.

Partnerio nuotr./Daugiabučių namų renovacija
Partnerio nuotr./Daugiabučių namų renovacija

Taip atnaujinus aplinką tampa maloniau leisti laiką daugiabučio kieme, kaimynai pradeda megzti santykius, tad stiprėja ir namo bendruomenė.

Dar vienas renovuoto daugiabučio privalumas – padidėjusi būsto vertė. Žmonės, planuojantys įsigyti ar nuomotis butą, atsižvelgia į namo būklę, tad parduoti ar išnuomoti butą atnaujintame name tampa lengviau. Skaičiuojama, kad po daugiabučio modernizacijos buto rinkos kaina vidutiniškai išauga nuo 15 iki 20 proc., taip pat didėja ir jo likvidumas.

Daugiabučio modernizacijos nauda sveikatai

Kadangi namuose praleidžiame daug laiko, o ypač šaltuoju sezono metu – svarbu užtikrinti sveiką aplinką. Senuose daugiabučiuose įrengtos vėdinimo sistemos dažnai būna pasenusios ir užsikimšusios, tad į butą netiekia pakankamai gryno oro.

Tai gali lemti įvairius negalavimus, galvos skausmą bei produktyvumo sumažėjimą. Taip pat namuose gali atsirasti pelėsis, kuris su laiku sukelia tam tikras sveikatos problemas. Viso to gali padėti išvengti daugiabučio renovacija, kuriuos metu išvalomos ir atnaujinamos vėdinimo sistemos bei įrengiami rekuperatoriai, kurių dėka užtikrinama geresnė oro kokybė.

Gali atsirasti pelėsis, kuris su laiku sukelia tam tikras sveikatos problemas

Butai senuose namuose dažnai būna šalti, o tai tikrai neprisideda prie geros savijautos. Dėl šalčio gali suaktyvėti jau turimos ligos, pavyzdžiui, širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų, tad esant nepakankamai temperatūrai bute, o ypač žiemos metu, šių ligų simptomai gali paūmėti.

Buto renovacijos metu apšiltinus pastatą bei atnaujinus šildymo sistemą, oro temperatūra tampa tinkama ir komfortiška bei nesukelia sveikatos problemų.

Naudinga ne tik gyventojams, bet ir planetai

Be visų jau minėtų renovacijos privalumų, ji taip pat prisideda prie mūsų planetos gerovės. Pastatų sektorius daro didelę įtaką klimato kaitai, tuo pačiu, jame slypi ir didžiulis aplinkos tausojimo potencialas. Renovuodami daugiabučius žengiame žingsnį klimato kaitos stabdymo link ir užtikriname tvaresnį gyvenimą.

Jų šildymui išeikvojamas didžiulis kiekis energijos.

Seni, nemodernizuoti pastatai stipriai teršia aplinką ir turi prasčiausią energinį efektyvumą. Jų šildymui išeikvojamas didžiulis kiekis energijos, o rezultato dažniausiai nejaučiama – butuose vis tiek būna šalta, kadangi visa šiluma iš patalpos „pabėga“ pro nesandarius langus, namo sienas ar stogą.

Atnaujinus daugiabučius šiluma lieka pastato viduje ir šildymas neišeikvojamas veltui. Renovacijos metu subalansuojama šildymo sistema, kuri reguliuoja vienodą šilumos paskirstymą po butus, taip pat apšiltinamos sienos bei stogas. Taigi, modernizavus būstą padidėja daugiabučio energinė klasė ir jis tampa draugiškesnis aplinkai.

Valstybė skiria paramą renovacijai

Renovacija turi tikrai ne vieną privalumą, jos nauda – akivaizdi. Jei gyvenate trijų ar daugiau butų name, kuris buvo pastatytas pagal iki 1993 m. galiojusius techninius reikalavimus, kviečiame ryžtis daugiabučio renovacijai ir įsitikinti jos nauda.

Atnaujinant būstą, žinoma, reikės ir savų investicijų, tačiau valstybė prie renovacijos prisidės parama – lengvatiniais kreditais bei plačiu kompensuojamų priemonių spektru.

Norėdami sužinoti, kaip inicijuoti daugiabučio renovaciją ir kokias priemones galima įdiegti, skaitykite kitus turinio projekto Daugiabučio renovacijos ABC“ straipsnius.

zenklas_2015 04 13
zenklas_2015 04 13
APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas