Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

Patarlė „Viščiukus skaičiuoja rudenį“ tinka ir tiems, kurie šiems metams buvo prisiplanavę darbų, o rudeniop laikas juos peržvelgti: kas atlikta, o kas dar laukia savo eilės ir gali būti įgyvendinta. Jei planuojamų darbų sąraše aptinkate žodžius tvora, vartai, varteliai, privati erdvė, saugumas, – jūs skaitote teisingą straipsnį.
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai? / Metalurga.lt nuotr.
Temos: 3 Tvora Namas Namai

Patarimais apie sklypų aptvėrimą, tvorų tipus ir savybes dalinasi Saulius Sužiedėlis, daugiau kaip 12 m. tvorų ir vartų gamyboje besispecializuojančios bendrovės Metalurga.lt projektų vadovas, ir Jevgenij Moskvičiov, 16 metų aptvėrimo sprendimus siūlančios bendrovės Tvora.eu vadovas.

„Kaip ir kiekvieno proceso pradžioje, ganėtinai sunku apsispręsti, kokio dizaino tvora jums „tiktų geriausiai“. Matyt, daugelis suprantame, kad po šiais žodžiais slepiasi daug dedamųjų, – pasakoja Metalurga.lt projektų vadovas. – Dažnai sutinkame, kad klientai tvoros biudžetą ir spalvą jau būna apsitarę, bet sprendimo dėl tvoros dizaino ar modelio nepriima iki paskutinės sekundės ar net keičia savo nuomonę prieš pat pradedant tverti kiemą. Toli neklaidžiodami aptarsime šiuo metu populiariausių tvorų modelius ir jų naujausias modifikacijas.“

Anot S. Sužiedėlio, pirmiausia reikia aptarti metalinių ažūrinių tvorų tipą – tai šviesai pralaidžios iš metalinių profilių pagamintos tvoros. Vienos iš populiariausių ir didelei daliai gražiausių vadinamos „Šukomis“.

Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

„Šukų“ tipo tvoros išlaiko populiarumą

„Šios metalinės tvoros modernaus dizaino, elegantiškos, griežtų formų, o savo išvaizda išties primena milžiniškas šukas. Vertikalūs profiliai virinami prie tokių pat matmenų horizontalaus pagrindo. Skiriasi tik metalo sienelės storis, kuris, paprastai, yra 3 mm“, – teigia Metalurga.lt projektų vadovas.

Šių tvorų gamybos procesas reikalauja kruopštumo ir daug rankų darbo, mat kiekviena nupjauta viršūnė turi būti užvirinta metaline plokštele, tada kruopščiai nušlifuojamos ir nucinkuojamos siūlės, po to visi paviršiai lengvai smėliuojami, kad cinko paviršius geriau sukibtų su dažais, ir dar kartą gruntuojamos siūlių vietos, kol galiausiai gaminys, praėjęs kokybės kontrolę, bus dažomas milteliniu būdu aukštos temperatūros aplinkoje.

„Skirtingai nuo įprastinio metodo, kai purškiami skysti dažai, dažant milteliniu būdu sausi milteliai dėka įelektrinto metalinio gaminio paviršiaus pritraukiami lygiu sluoksniu, o paveikus aukšta temperatūra milteliai išsilydo ir padengia gaminį vientisa vienoda tekstūra, nudažomos net sunkiai prieinamos vietos, paviršius tampa ypač lygus. Galima rinktis ir blizgius, ir matinius ar net kaltinio efekto miltelinius dažus, – pasakoja Metalurga.lt projektų vadovas. – Taip pagamintas produktas bus puikiai apsaugotas nuo korozijos. Net mechaniškai pažeidus dažų sluoksnį po juo esantis cinkas neleis metalui rūdyti. Dažai čia atlieka ir dar vieną slaptą funkciją: sudaro barjerą cinko oksidacijai, kadangi visiškai eliminuojamas sąlytis su oru.“

S.Sužiedėlio teigimu, populiariausias modelis – „Šukos EKO“, kai visos viršūnės pjaunamos 45 laipsnių kampu su nuolydžiu į gatvės pusę. Taip pat stipriai populiarėja „Šukos FLAT“, kurių viršūnės nupjaunamos horizontaliai. Toks modelis pasirenkamas, kai norima pabrėžti griežtas stačiu kampu susikertančias linijas, pvz., tinka prie plokščiastogių namų. O naujausia variacija – „Šukos TWIST“: vertikalūs profiliai prie pagrindo virinami ne tiesiai, o pasukant juos 45 laipsnių kampu. Jis akcentuoja, kad jei namas yra šalia vienpusio eismo gatvės ir norite, jog gatve važiuojantys žmonės kuo mažiau matytų kas dedasi jūsų sklype, – toks modelis jums ypač tinka.

Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Metalurga.lt nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

Ir „Šukos“, ir vertikalios metalinės tvoros

Įmonė UAB „Tvora“ jau 16 metų siūlo skardines, metalines, kompozito, medines, betonines tvoras. Daugelį šiandien populiarių produktų ši bendrovė į Lietuvos rinką įvedė pirmoji.

Jevgenij Moskvičiov, Tvora.eu vadovas, taip pat pritaria, kad „Šukų“ tipo tvoros pagal populiarumą išlaiko stiprias pozicijas, tačiau jų padengimas ne profesionalams išlieka sunkiai išsprendžiamu niuansu.

„Įvertinus, jog kampu nupjautas profilių viršūnes reikia apdoroti, lieka du sprendimai, kad produkcija neišbrangtų ir būtų išvengta karšto cinkavimo, kuris ne tik turi didelės įtakos kainai, bet ir galutinei produkto išvaizdai. Po dažymo išlieka nelygumai dėl storo cinko sluoksnio ir HDG cinkavimo specifikos. Rinkoje siūlomi du variantai: gruntavimas ir po to miltelinis dažymas arba gamyba iš cinkuotų profilių su pjovimo, virinimo mazgų apsauga šaltu cinku arba gruntu ir analogišku dažymu, – patirtimi dalinasi Tvora.eu vadovas. – Norintiems turėti aukštos kokybės padengimą, siūlome analogą – metalinių strypų tvorą „Verticale“. Modelis neturi išskirtinių profilio viršūnių su 45 laipsnio pjovimų, bet jo kaina patrauklesnė, o antikorozinės savybes aukštesnės.“

J.Moskvičiov teigia, kad ir šį sezoną išlieka vertikalių metalinių tvorų populiarumas.

„Todėl pristatome naują gaminį – vertikalią metalinę tvora P64V. Šis modelis turi patvarią ir masyvią konstrukciją, tvora pagaminta iš 60x40 mm vertikalių profilių, o rėmas – iš 60x50 mm. Šiuolaikiškos tvoros dizaino sprendimui parinkti platesni vertikalūs profiliai, kurie suteikia teritorijai daugiau privatumo. Tai kompromisas tarp uždaro ir atviro aptvėrimo. Konstrukcija suvirinama, o tai garantuoja jos patvarumą. Produkcija cinkuota ir dažyta milteliniu būdu sertifikuotoje gamyboje. ISO 9001 standartai garantuoja ilgalaikį metalinių jungčių ir suvirinimo siūlių patvarumą, kuris patvirtinamas ir gaminį testuojant druskos kamerose, ir cikliškai analizuojant dangų patvarumą nuo kenksmingų oro sąlygų“, – tvirtina Tvora.eu vadovas.

Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

Praplėtė WPC tvorų asortimentą

„Praplėtėme WPC tvorų iš medžio plastiko kompozito asortimentą, įvedę platesnes 20x120 mm ELEGANT tvoralentes. ELEGANT tvoros pagamintos naudojant „Co-Extrusion“ technologiją (dvisluoksnės lentos). Ši sparčiai populiarėjanti technologija suteikia papildomą apsaugą paviršiui, papildomas sluoksnis padidina atsparumą išoriniams poveikiams ir suteikia realesnę medžio faktūrą. Siūlome horizontalias ir vertikalias paneles bei kiemo vartų versijas arba atskiras WPC tvoros dailylentes. Galimi keturi atspalviai, – naujiena dalinasi Tvora.eu vadovas. –Kompozitas yra atsparus UV spindulių poveikiui, drėgmei, nepūna, nerūdija, nesilupa. Tokio tipo tvoros nereikalauja priežiūros – nuolatinio perdažymo, nes WPC medžiaga išlaiko savo spalvą.“

Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

Jis atkreipia dėmesį, kad rinkoje atsirado daug skardinių tvorų gamintojų, kurių „dalis šioje sferoje nėra profesionalai“. Mat tariamai lengva ir greita tvorų gamyba pritraukia skardos lankstinių gamintojus. Jų produktus, ypač vartų konstrukcijas, dažnai jau po kelių metų reikia remontuoti arba keisti. Tai techninių įgūdžių ir inžinerinio apskaičiavimo trūkumas.

Tvora tvorai nelygu: pigiena kainuoja brangiai

„Dėl vienadienių gamintojų padarytų esminių klaidų šį sezoną gauname daug užklausų pagelbėti su remontu ir net keisti „pigiai“ įsigytas tvoras, vartelius, vartus, – perspėja Tvora.eu vadovas. – Paplitusių rinkoje skardinių tvorų negalima lyginti su metaliniais analogais. Tai stoginės skardos lankstiniai, kurie paplito mūšų šalyje dėl žemos kainos. Jų patvarumas (skardos storis, rėmo konstrukcijos trūkumas), padengimas (stoginės skardos padengimas), gamybos specifika (skardos pjovimas, kniedijimas) negali būti lyginama su tvoromis iš metalinių profilių arba kitu būdu gaminamomis skardinėmis tvoromis.“

J.Moskvičiov akcentuoja, kad tvoros iš skardos lankstinių nėra paplitusio kitose Europos šalyse, nes ten gyventojai vertina ne tik kainą, bet skaičiuoja aptvėrimo atsiperkamumą, t. y. gaminio patvarumą, antikorozines savybes, kokį laikotarpį gaminys nepraras savo pirminės išvaizdos.

Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

S.Sužiedėlis antrina, kad rinkoje pasirodo vis naujų tvorų gamintojų, bet retas kuris išlieka joje ilgiau nei porą sezonų. Mat iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tvorų gamyba – tai lengvas užsiėmimas. Deja, taip nėra. Dažnai naujokai į daugelį procesų žiūri pro pirštus arba kai kurias operacijas apskritai praleidžia, kad sutaupytų laiko ir sumažintų gaminio savikainą.

Anot tvorų profesionalų, rinką bandantys užkariauti ir toli į ateitį nežiūrintys naujokai stengiasi konkuruoti įvairiais būdais: tvorų elementus gamina iš plonesnio metalo, naudoja pigesnius dažus ar tiesiog pritrūksta žinių bei patirties, todėl jau po pirmos žiemos pasipila išryškėję paslėpti brokai. Tuomet bandydami nepatirti nuostolių, kaip taisyklė, neigia savo kaltę arba žada ištaisyti, o galiausiai neatsiliepia į skambučius. Todėl, pataria ilgus metus aptvėrimo sprendimus siūlantys profesionalai, atsakingai rinkitės gamintoją, kuris ne tik pagamins, bet ir sumontuos, o reikalui esant atliks garantinį bei pogarantinį aptarnavimą. Prisiminkite, kad kiemo aptvėrimo dalis yra ir vartai, varteliai, telefonspynės, konsolės ir dar daug gaminių bei įrenginių, kurie reikalauja priežiūros ir periodiško profesionalaus aptarnavimo.

Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

„Atminkite, kad tvora – tai statinys, kuris jums turi tarnauti kur kas ilgiau nei skutimosi peiliukai, – šmaikštauja Metalurga.lt projektų vadovas. – Tarkim, jūs sutaupėt 10 proc. kainos patikėdami aptverti sklypą nežinomam gamintojui, o po metų kitų šią tvorą jau tenka keist nauja. Kažin, ar už tuos 10 proc., kuriuos sutaupėte, pavyks tai padaryti.“

Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Tvora.eu nuotr./Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?

„Net jei ir turit lakią vaizduotę bei mintyse jau pasipiešėt nupasakotus modelius aptverdami savo kiemą, vis tiek patartume užsukti ir apžiūrėti mūsų ekspozicijas gyvai, – kviečia aptvėrimo sprendimų profesionalai. – Galėsite ne tik pamatyti ir paliesti mūsų gaminamus ir siūlomus tvorų modelius, bet ir palyginti vieną su kitu, taip pat sulauksite profesionalių įžvalgų ir patarimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai