Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiemet lietuviai gausiau pirko NT Ispanijoje: ar tokia tendencija išliks ir 2023 m.?

Šįmet užsieniečiai užplūdo Ispaniją, norėdami įsigyti nekilnojamąjį turtą. Tarp besidominčių būstu saulėtoje šalyje – ir lietuviai. Tačiau ar ši tendencija išliks ir 2023-aisiais?
Marbeljos paplūdimys
Marbeljos paplūdimys / „Scanpix“ nuotr.

Rinką gaivino užsieniečiai

Po trejų COVID19 metų, smarkiai sulėtėjusi NT rinka Ispanijoje atsigavo, ir būstų pardavimai šįmet šioje šalyje augo.

Naujienų portalas „Murcia Today“ mini, kad daugiausia butų trečiąjį šių metų ketvirtį įsigijo Jungtinės Karalystės piliečiai, nemažai jų pirko ir Airijos, JAV piliečiai, vokiečiai, prancūzai, rumunai.

Ne kartą rašyta ir apie tai, kad NT Ispanijoje dairosi ir lietuviai, tendencijos ypač išryškėjo pavasarį.

„Dėl karo NT paklausa tarp lietuvių Costoje del Sol išaugo, ko gero, 1000 proc.“, – 15min baigiantis metams patvirtino „Buenavista homes“ agentūros Malagoje, pietiniame Costa Del Sol regione, (Ispanija) NT brokeris Dainius Markevičius.

Kiek anksčiau kalbėdamas su 15min, jis teigė, kad rinka labai „greita“ – jei anksčiau reikėdavo palaukti, kad parduotum, tai dabar būstus nuperka greitai, o biudžetai paprastai yra žymiai aukštesni nei anksčiau.

Metų pabaigoje D.Markevičius 15min teigė, kad anksčiau būdavo kokie 5-7 lietuviai per metus, o vasario mėnesį, prasidėjus karui Ukrainoje, lietuvių kiekis, besidominčių NT Ispanijoje, ypač išaugo.

„Nuo vasario galo iki rugpjūcio vien tik į mane kreipėsi kokie 60-70 klientų, t.y. 10 metų lietuvių klientų kiekis tik per 5 mėnesius. Dar vienas kitas lenkas, čekas. Kitaip tariant, jei anksčiau pagrindiniai klientai buvo britai, olandai, belgai , prancūzai, tai šįmet išimtinai vien tik Rytų ir centro europiečiai“, – komentavo D.Markevičius.

Pasak jo, pagrindinė to priežastis buvo karas.

„Bene visų lietuvių pirkėjų profilis – paprastai investuodavo ar galėjo investuoti Vilniuje, pajūryje, bet prasidėjus karui, tiesiog norėjo perskristyti portfelį. Reikia pripažinti, kad lietuvių norai ir biudžetas paprastai niekuo nesiskiria nuo Vakarų Europos klientų. Paprastai daugiau mažiau 200 tūkst. eurų ir kaip visi – kuo arčiau jūros, kuo arčiau kasdieninių patogumų, parduotuvių, kuo geresnis susisiekimas, didesnė terasa ir , be abejo, kuo daugiau saulės“, – vardija jis.

Anot brokerio, buvo keletas klientų, kurie išsirinko apartamentus dar vystomuose projektuose, kurie buvo pabaigti po dvejų-trejų metų.

„Tokie projektai yra patraukliausi šiuolaikiniam klientui, nes apjungia kone visus paieškos kriterijus – modernus, šiuolaikiškas išplanavimas, dideli langai, erdvios terasos, vaizdas į jūrą, netoli jūros, kasdieninių patogumų, oro uosto ir t.t. Natūralu, kad tokie projektai yra brangesni – paprastai 400 tūkst. eurų ir daugiau“, – atskleidžia jis.

Pasak D.Markevičiaus, lietuviai stengiasi nenutolti nuo Malagos oro uosto, paprastai ieško būsto tarp Malagos ir Marbeljos, didesniuose miestuose Benalmadenoje, Fuengiroloje, taip par Mijas regione.

„Įsigytą NT panaudoja įvairiai – kas savo poreikiams, atvažiuoti kartas nuo karto, kas nuomoti, kas žiemas praleisti, pora klientų taip pat persikraustė gyventi“, – teigia brokeris.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuviai perka prabangius namus Ispanijoje: negaili ir milijonų

„Murcia Today“ rašo, kad užsieniečių investicijos į Ispanijos NT buvo vienas esminių veiksnių, padedančių atsigauti šalies būsto rinkai ir netgi grįžti į priešpandeminį lygį.

Naujausiais duomenimis, būsto pardavimai ne ispanams sudarė 15,92 proc. visų NT sandorių šių metų trečiąjį ketvirtį. Tai daugiausia per pastaruosius dešimt metų.

123RF.com nuotr./Malaga
123RF.com nuotr./Malaga

Kitų metų prognozės

Ar šis augimas tęsis ir kitąmet?

„Susidomėjimas kiek sumažėjo rugpjūčio-spalio mėnesiais, tam paaiškinimo. Lapkritį – gruodį vėl jaučiamas pagyvėjimas. Todėl sunku nuspėti, kaip rinka vystysis 2023. Tai vėlgi lems karas Ukrainoje, infliacija, išaugusios kainos“, – teigia D.Markevičius.

Pasak Nigelo Salmono, „Girasol Homes“ generalinio direktoriaus, NT eksperto, investuotojo, besiplečiančio Ispanijos ir Prancūzijos NT rinkose, ši po pandemijos atnešta į Ispanija užsieniečių pirkėjų banga turėtų atslūgti.

„Manau, kad 2023 m. rinka pasieks dugną, panašiai kaip Jungtinėje Karalystėje“, – portalui „Murcia Today“ kalbėjo jis. Pasak eksperto, tai gali lemti ir karas Ukrainoje, ir pragyvenimo išlaidų krizė, ir infliacija.

„Didėjantis pragyvenimo lygis reiškia, kad žmonės turės mažiau laisvų pinigų ir prieš pirkdami būstą Ispanijoje du kartus pagalvos. Tačiau tuo pačiu paklausos sumažėjimas gali reikšti, kad esamas NT bus parduodamas už patrauklesnę kainą“, – prognozuoja N.Salmono.

Jo manymu, iš esmės rinka veikiausiai bus aktyvi, tik nebus tokia įkaitus, rašo „Murcia Today“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas