Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 09

Pajūrio kopose – išskirtinis kvartalas: pamatykite, kaip atrodo namai už milijoną eurų

Netoli Palangos iškilo naujas kvartalas: kopose, senos stovyklavietės vietoje, pastatyti keturi namai, kurių kaina viršija milijoną eurų. Naują kvartalą 15min žurnalistams parodžiusi projekto autorė, architektė Jurgita Liubartaitė 15min sakė, kad pagrindinis iššūkis buvo, jog namai neatrodytų per daug prabangiai. „Būna projektų, kurie tiesiog rėkia pinigais – to labai nesinorėjo“, – atskleidė architektė.
Kvartalas Baltijos jūros kopose
Kvartalas Baltijos jūros kopose / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kai studijos „Devyni architektai“ architektė J.Liubartaitė pro vartelius įsiveda mus į naujame pajūrio kvartale, už Šventosios, pastatyto namo teritoriją, pirmiausia į akis krenta kopa, kuri į viršų kyla tiesiog kieme.

Kopos smėlis sutvirtintas vytelėmis – tokiomis pat, kaip visame pajūryje, iš smėlio kyšo smilgos ir kita pajūriui būdinga augmenija, o medinis takelis vingiuoja nuo namo durų iki nuosavų vartelių, pro kuriuos išėjus prie jūros gali atsidurti po mažiau nei minutės.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Kvartalas Baltijos jūros kopose
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Kvartalas Baltijos jūros kopose

Apgalvotos, regis, net smulkmenos – prie medinio takelio įrengtas ir dušas kojoms nusiplauti.

Tačiau architektė J.Liubartaitė pasakojo, pirmą kartą čia atėjusi ji išvydo visiškai kitokį vaizdą – anksčiau čia stovėjo sodyba, o vėliau – stovyklavietė.

„Čia nieko nebuvo – tik visokių vagonėlių pristatyta. Teritorija buvo idealiai išlyginta ir užsėta žolyte. Žemė buvo uzurpuota žmonių“, – pasakoja architektė, nusprendusi atkovoti žemę iš žmonių ir atkurti kopas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Architektė Jurgita Liubartaitė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Architektė Jurgita Liubartaitė

Tuo tikslu į teritoriją teko privežti smėlio, atsodinti kopoms būdingą augmeniją. Visų namų aplinka sutvarkyta skirtingai, todėl viename kieme kopa į viršų kyla praktiškai nuo terasos, o kitame ji plokštesnė, o trečiame smėlio kalvelės įsiterpia į veją.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Kvartalas Baltijos jūros kopose
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Kvartalas Baltijos jūros kopose

Kaip 15min anksčiau teigė kvartalą Baltijos jūros kopose stačiusi statybos darbų bendrovė „Mirigita“, namai su daline apdaila kainuoja 1-1,5 mln. eurų. Tokių projektų, kaip teigė J.Liubartaitė, šiuo metu pajūryje daugiau nėra. Architektė papasakojo, kas lemia jų kainą, kas padiktavo namų stilistiką, kokiam žmogui kurti šie namai ir kur paslėpta saulės elektrinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus