Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauji pakeitimai leis supaprastinti statybų procesą: štai kaip

Aplinkos ministerija pateikė derinimui statybos techninių reglamentų „Pastatų atitvaros. Sienos, stogai, langai ir išorinės įėjimo durys“ bei „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ pakeitimo projektus. Jie leis supaprastinti ir pagreitinti vėdinamų fasadų projektavimo bei naudojimo procesą.
Namo statybos
Namo statybos / Vida Press nuotr.

Esminis pakeitimas numato, kad vėdinamų fasadų sprendinius, kuriems nėra Europos ar nacionalinio techninio įvertinimo, bus galima projektuoti ir naudoti be techninio vertinimo įstaigos išvados, jei statinio projekto bendroji arba konstrukcijų dalies ekspertizė patvirtina, kad sprendiniai atitinka visus esminius statinių reikalavimus bei kitus teisės aktų ir normatyvinių dokumentų reikalavimus.

Be to, numatyta galimybė statinio projektuotojui ir projekto (ar jo dalies) ekspertizės rangovui informuoti statytoją (užsakovą) apie būtinybę kreiptis į techninio vertinimo įstaigą, siekiant įvertinti suprojektuoto vėdinamo fasado sprendinius, jų tinkamumą naudoti bei atitikimą esminiams statinių reikalavimams.

Siūloma įteisinti nuostatą, kad netipinius vėdinamo fasado sprendinius galima projektuoti ir naudoti be techninio vertinimo išvados, kai projektuotojas ir ekspertizės rangovas prisiima atsakomybę už sprendinių atitiktį reikalavimams. Šie specialistai galės remtis turimais duomenimis, įskaitant ir anksčiau identiškiems fasadams parengtas teisėtas techninio vertinimo išvadas.

Šiais pakeitimais siekiama sudaryti sąlygas projektuoti inovatyvius vėdinamų fasadų sprendinius, užtikrinant suprojektuotų sprendinių kokybę. Prireikus, projektuotojai ir ekspertizės rangovai, kartu su statytoju, galės pasitelkti techninio vertinimo įstaigas papildomam sprendinių tinkamumo įvertinimui.

Pastabų ir pasiūlymų dėl projektų laukiama iki rugpjūčio 30 d. per Teisės aktų informacinę sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas