Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 kredito unijų teiks paskolas jauniems žmonėms būstams regione įsigyti

Valstybės subsidijuojamas paskolas įsigyti pirmą būstą jaunoms šeimoms regionuose pradeda teikti KREDA kredito unijos, veikiančios įvairiuose Lietuvos regionuose. Paskolas suteiks beveik visos KREDA'os unijos, išskyrus Pareigūnų kredito uniją.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

„Šiuo metu KREDA grupės unijos su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) baigia pasirašyti sutartis. Kai kurios mūsų kredito unijos sutartis jau pasirašė ir būsto paskolas jau pradėjo teikti. Planuojame, kad per artimiausias savaites prie paskolų teikėjų prisijungs 10 iš 11 grupės kredito unijų“, – pranešime spaudai cituojama KREDA Rizikos departamento direktorė Aistė Čepulė.

Pranešime pabrėžiama, kad skirstydama subsidijas SADM netikrina kliento kreditingumo – subsidijos suteikimas negarantuoja, kad ją gavusi šeima gaus ir būstui įsigyti reikalingą paskolą. Besiskolinančių finansinis pajėgumas yra vertinamas kredito unijose.

„Grupės kredito unijos veikia Biržų, Ignalinos, Raseinių, Šakių, Šilalės, Kupiškio, Kauno, Panevėžio regionuose, kuriuose ir sieksime padėti jaunoms šeimoms įsikurt“, – priduria A.Čepulė.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Kaip numatyta finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatyme, imant paskolą privaloma įkeisti turtą, už kurį yra gauta subsidija. Nurodoma, kad ketinantiems pasinaudoti šia finansavimo galimybe svarbu žinoti, kad 10 m. po subsidijos gavimo negalima šio turto perleisti tretiesiems asmenims – jei šis reikalavimas bus pažeistas, subsidiją reikės grąžinti. KREDA kredito unijos svarstys ir tas paraiškas, kuriomis pretenduojama įsigyti pilnai neįrengtą butą ar nebaigtą statyti namą. Pagal įstatymą subsidija negalima tik turto rekonstrukcijai.

KREDA'i priklauso Akademinė kredito unija, Aukštaitijos kredito unija, Biržų kredito unija, Gyventojų ir smulkaus verslo kredito unija, Ignalinos kredito unija, Joniškio kredito unija, Raseinių kredito unija, kredito unija „Kupiškėnų taupa“, kredito unija Zanavykų bankelis, Pareigūnų kredito unija, Šilalės kredito unija.

Paskolų su valstybės subsidija nesuteiks Pareigūnų kredito unija.

Be kredito unijų, šiuo metu paskolas su valstybės subsidija teikia SEB ir „Swedbank“ bankai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabučiai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabučiai

Primename, kad bankų, teikiančių paskolas su valstybės parama atstovai praėjusį ketvirtadienį buvo iškviesti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Šio susitikimo metu nutarta ilginti terminą, per kurį žmonės turi pasirašyti sutartį su bankais – nuo 2 iki 3 mėnesių.

Susitikime sutarta, kad jauna šeima, teikdama prašymą dėl namo statybos regione, kartu su kitais tvarkoje numatytais dokumentais turės pateikti statybos leidimą. Taip pat prie suformuotos pažymos jaunai šeimai bus pridedama atmintinė apie visus dokumentus, kurių reikia kreipiantis į kredito įstaigą.

Planuojama, kad šie pakeitimai įsigalios nuo 2019 metų sausio 1 dienos.

Po susitikimo su bankai SADM viceministras Eitvydas Bingelis sakė, kad kredito unijos priima rizikingesnius.

„Kredito unijos priima rizikingesnius, todėl ir palūkanos pas juos didesnės, o bankai vertina griežčiau, bet palūkanos yra mažesnės. Bankai kiekvienu atveju vertina tiek turtą, tiek pajamas, kokios yra galimybės pasinaudoti“, – tuomet aiškino viceministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitvydas Bingelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitvydas Bingelis

Spalio 11 dienos duomenimis, dėl paramos įsigyti būstą regione kreipėsi daugiau nei 2,1 tūkst. žmonių. Iš jų priimti 695 prašymai, atmesti – 1135, apdorojama – 11. 268 šeimų jau yra suteiktos pažymos. Tų, kurie nori statyti namą, yra 65.

Parama jaunoms šeimoms įsigyti būstą regione teikiama nuo šių metų rugsėjo 1 dienos. Pretenduoti į finansinę paskatą gali jaunos šeimos, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 35 metų. Jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą.

Finansinė paskata teikiama jaunoms šeimoms pirmajam būstui pirkti ar statyti. Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų. Sklypo įsigijimui, kuriame jauna šeima planuoja statyti būstą, gali būti skiriama ne daugiau kaip 15 proc. būsto kredito sumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas