Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

14 Elzaso namukų: skandinaviškos tradicijos žengia į Prancūziją

Norvegų architektas Reiulfas Ramstadas pabandė į Prancūziją perkelti šiek tiek šiaurietiškos architektūros bei poilsiavimo tradicijų. Pagal jo firmos projektą Prancūzijos Elzaso regione neseniai pastatytą 14 numerių viešbutėlį „48° Nord“ sudaro atskirai stovintys kompaktiški mediniai statinukai, pro kurių langus į vidų skverbiasi nepaliesta vietos gamta.
„48° Nord“ (arch. „Reiulf Ramstad Arkitekter“)
„48° Nord“ (arch. „Reiulf Ramstad Arkitekter“) / „48° Nord“ nuotr.

Šiaurės rytų Prancūzijos Elzaso regiono saugomoje aplinkoje įsikūrusi Breitenbacho bendruomenė puoselėja ekologiškos statybos tradicijas. Norvegų architektai iš „Reiulf Ramstad Arkitekter“ (kartu su „ASP Architecture“) specialiai jai suprojektavo populiarėjančio ekoturizmo viešbutuką „48° Nord“. Šios įstaigos pagrindas – laisvai stovintys itin kompaktiški mediniai namukai, pro langus atveriantys saugomus žmogaus neliestos gamtos vaizdus. Tradicinę skandinavišką trobelę šiuolaikiškai interpretuojantys 4 skirtingų tipų (nuo 18 m² iki 38 m² ploto) namukai yra tarsi pabirę ant vieno Elzaso kalno šlaito. Beje, panašios „trobelės“ Skandinavijoje įprastai naudojamos savaitgaliniam poilsiui.

„48° Nord“ nuotr./„48° Nord“ (arch. „Reiulf Ramstad Arkitekter“)
„48° Nord“ nuotr./„48° Nord“ (arch. „Reiulf Ramstad Arkitekter“)

Viešbučio „48° Nord“ registratūros pastatas, kuriame yra restoranas bei SPA, pastatytas pagal pasyviojo namo standartus, todėl aplinkai taip pat yra bemaž nekenksmingas. Siekiant ekologijos, patys namukai yra apkalti vos už pusės kilometro nuo sklypo augusių kaštonų lentomis.

Viešbučio „numerių“ interjerą architektai sumanė iš šviesaus medžio asketišką, su individualiai sukurtais baldais, kurie ne tik optimizuoja itin kuklias vidaus erdves, bet ir pagrindinį vaidmenį užleidžia jo didenybei kraštovaizdžiui. Šeimininkai įsitikinę, kad dauguma klientų čia apsilankys būtent dėl to. Be abejo, tik tuomet, kai pasibaigs jau metus dėl koronaviruso pandemijos pasaulį varginantys karantino apribojimai.

Parengta pagal „Reiulf Ramstad Arkitekter“ ir „48° Nord“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas