Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 gražiausių pasaulio viešųjų erdvių: įvertinkite

Lietuvoje pagaliau pasibaigė diskusijos ir konkursas dėl to, kaip atrodys Vilniaus Lukiškių aikštės memorialas, kuris turėtų užpildyti visą erdvę – aikštėje bus statomas mišką ir partizanų bunkerius primenantis memorialas laisvės kovotojams. Memorialas turėtų būti pastatytas iki kitų metų gruodžio 1-osios, o iki to „Business Insider“ siūlo pasižvalgyti ir įvertinti gražiausias pasaulio viešąsias erdves.
Gražiausios pasaulio viešosios erdvės
Gražiausios pasaulio viešosios erdvės / 123RF.com nuotr.

Miesto centras užkimštas automobiliais, o pakraščiuose – gyvenamieji rajonai. Taip ilgus metus atrodė Didžiosios Britanijos miestelis Boremvudas, pasakoja nevyriausybinės organizacijos „Urban Design London“, vienijančios miesto planuotojus ir urbanistus, direktorė Esther Kurland. 90-aisiais viskas pasikeitė, kai mieste buvo sukurtos tik pėstiesiems skirtos erdvės.

„Boremvudo miestelyje buvo atliktas vienas pirmųjų bandymų šalyje sumažinti transporto srautus. Ir net nuostabu, kaip pasikeitė tiek vairuotojų, tiek pėsčiųjų elgesys“, – „Business Insider“ sakė ji.

Boremvudas yra tik vienas pavyzdys, kaip viešosios erdvės gali pagerinti žmonių gyvenimo kokybę. Norint sužinoti daugiau, „Business Insider“ apklausė urbanistus ir miestų planuotojus iš viso pasaulio. Pastarieji išsakė savo nuomonę apie viešąsias erdves, kurios iš esmės pakeitė miestus, dalį jų įkvėpė rinktis tokią profesiją ir iš esmės yra paprastos, tačiau įspūdingos.

„Business Insider“ pateikia 15 gražiausių parkų, bibliotekų, gatvių ir aikščių, pasak tų, kurie projektuota šiuos objektus.

Tūkstantmečio parkas Čikagoje

Tūkstantmečio parkas
Tūkstantmečio parkas

„Šis objektas pakeitė žaidimo taisykles ne tik Čikagoje ir nekilnojamąjį turtą aplink jį, bet paveikė miestus visame pasaulyje“ , – „John S. and James L. Knight“ fondo vadovė Carol Coletta.

Ji vadovauja fondui, kuris kasmet skiria milijonines stipendijas urbanistams, ir, C.Colettos nuomone, Tūkstantmečio parkas yra ideali viešoji erdvė.

Spruce gatvės uosto parkas Filadelfijoje

123rf.com nuotr./Spruce gatvės uosto parkas Filadelfijoje
123rf.com nuotr./Spruce gatvės uosto parkas Filadelfijoje

Parkas ribojasi su paplūdimiu, o vakare jis tampa tikra spalvų ir šviesų fiesta, kur yra daug vietos poilsiui.

„Tai turėjo būti laikinas objektas. Iš tiesų tai buvo labai desperatiškas žingsnis, nes vieta ypač sudėtinga – nuo Filadelfijos senamiesčio ją skiria plati ir intensyvi gatvė. Tačiau žmonės čia vis eina, nes čia įgyvendinti paprasti dizaino sprendimai ir visame pasaulyje jie kopijuojami“, – teigė C.Coletta.

Centrinė aikštė Sisaido rajone, Floridoje

VIDEO: Walking around Central Square in Seaside, Florida

Statyti naują kvartalą, kuris atrodytų lyg mažas miestelis, ne tik nepopuliaru, brangu, bet ir beveik neįmanoma, sako „Mouzon Design“ įkūrėjas Steve'as Mouzonas. Tačiau Sisaido rajono plėtotojai sugebėjo įgyvendinti šią užduotį. Dabar čia puikiai funkcionuoja viešoji erdvė, taip pat susikūrė stipri bendruomenė.

„Plėtotojas išdrįso pastatyti miesto aikštę, paštą, parduotuves, restoranus, virš kurių yra butai“, – pasakojo S.Mouzonas.

Naujojo Orleano gatvės

123rf.com nuotr./Naujasis Orleanas
123rf.com nuotr./Naujasis Orleanas

Naujasis Orleanas dažnai linksniuojamas filmuose kaip įspūdingas miestas. Tai patvirtina ir architektūros kompanijos „Kronberg Wall“ vadovas Ericas Kronbergas, pasak kurio, šio miesto gatvės puikiai pritaikytos pėstiesiems.

„Architektūrą pasirinkau studijuoti Naujojo Orleano koledže ir paskutinius 20 metų po baigimo vis grįžtu į šį miestą. Aš matuoju, fotografuoju ir stebiu visus mažus dalykus, kurie prisideda prie šio miesto. Dažniausiai tokie dalykai, kaip gatvių plotis, jų ilgis, takelių būklė, pastatų santykis su gatve, yra nepastebimi, tačiau yra ypač svarbūs urbanistine prasme“, – teigė E.Kronbergas.

Prospekto parkas Brukline, Niujorke

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prospekto parkas Brukline
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prospekto parkas Brukline

„Čia sutelpa tiek daug dalykų, ir jie tarnauja bendruomenėms, kurios įsikūrusios aplink. Čia sutelpa atvira ir užprogramuota erdvės. Ir, svarbiausia, kraštovaizdis yra toks įdomus, jis nepaliauja manęs stebinti“, – apie didžiausią Bruklino parką kalbėjo Niujorko Bryant parko dizaino vadovė Julie Ember.

Grafičių gatvė Hosier Lane Melburne, Australijoje

123rf.com nuotr./Hosier Lane
123rf.com nuotr./Hosier Lane

Hosier Lane – tai gatvė Melburno centre, kurioje galima išvysti įvairiausius grafičių darbus. Pasak Dale'o Bowermano, kuris dirbo Melburno miesto planuotoju, gatvės meno projektas puikiai atnaujino teritoriją ir įteisino šią meno rūšį mieste.

Vašingtono aikštės parkas Manhatane, Niujorke

123rf.com nuotr./Vašingtono aikštės parkas
123rf.com nuotr./Vašingtono aikštės parkas

„Tai viena turtingiausių ir gyviausių vietų mieste. Be jos, rajonas būtų po turtingų plėtotojų, komercinių interesų ir miesto valdžios padu“, – sakė urbanistas Mitchellis Joachimas.

Ši vieta bendruomenėms tarnauja jau ilgą laiką, tačiau plėtotojai bandė ją pakeisti, pavyzdžiui, virš jo pastatyti greitkelį. Tačiau aktyvistų ir žurnalistų dėka to pavyko išvengti.

„La Trobe“ skaitykla Melburno bibliotekoje, Australija

123rf.com nuotr./„La Trobe“ skaitykla Melburno bibliotekoje
123rf.com nuotr./„La Trobe“ skaitykla Melburno bibliotekoje

„1854 metais tai buvo didžiausia skaitykla pasaulyje. Žmonės visada gali tikėtis, kad čia bus tylu ir gaus erdvę apmąstymams ir vienatvei. Erdvė suprojektuota taip, kad čia telpa apie milijonas knygų ir apie 600 žmonių“, – sakė D.Bowermanas.

Striezelmarkt Dresdene, Vokietija

123rf.com nuotr./Striezelmarkt Dresdene
123rf.com nuotr./Striezelmarkt Dresdene

Striezelmarkt yra seniausias Kalėdų turgus Vokietijoje. Pardavėjai užpildo aikštę, tačiau kartu ši erdvė tarnauja kaip žmonių surinkimo vieta, tikina Nacionalinės miesto transporto pareigūnų asociacijos dizaineris Craigas Toocheckis.

Gugenheimo muziejaus atrijus Niujorke

123rf.com nuotr./Gugenheimo muziejus Niujorke
123rf.com nuotr./Gugenheimo muziejus Niujorke

Norint apžiūrėti Gugenheimo muziejų reikia įsigyti bilietą, tačiau jo atrijus – atvira visuomenei vieta.

„Ši viešoji erdvė yra nuostabi. Iš jos galima mokytis organiškos architektūros“, – įsitikinęs „WJM Architects“ įkūrėjas Williamas J.Martinas.

Rioandži sodas Kijote, Japonija

123rf.com nuotr./Rioandži sodas Kijote
123rf.com nuotr./Rioandži sodas Kijote

Rioandži sodas yra nesenstantis, tačiau visada keičiasi, užpildo gyvenimą ramybe, sako nekilnojamojo turto plėtros, planavimo ir investicijų kompanijos „Jonathan Rose Companies“ prezidentas Jonathanas Rose'as.

Denverio Raudonųjų Uolų amfiteatras, Kolorado valstija

123rf.com nuotr./Denverio Raudonųjų Uolų amfiteatras
123rf.com nuotr./Denverio Raudonųjų Uolų amfiteatras

9,5 tūkst. vietų lauko amfiteatras talpina visus įmanomus jausmus – jis kartu didžiulis, bet ir intymus, modernus, bet ir istorinis, teigia J.Rose'as.

Point State parko Pitsburge promenados

123rf.com nuotr./Point State parkas
123rf.com nuotr./Point State parkas

Pitsburgo parkas buvo įrengtas 60-aisiais vietovėje, kur kadaise buvo gamyklos. 2011 vietovė sutvarkyta ir dabar čia įrengti fontanai, žavingose promenados krantinėse. Tai miestiečių mylima vieta, kurioje galima pasivaikščioti ir pasivažinėti dviračiu, sako C.Toocheckis.

Boremvudo gatvės Anglijoje

Po to, kai iš Boramvudo miestelio centro buvo išprašyti automobiliai, tai lyg visiškai kita vieta. Nepasakytum, kad tai estetiškai graži vieta, tačiau ji žaibiškai transformavosi, tikina E.Kurland.

Trafalgaro aikštė Londone

„Scanpix“ / „Caters News Agency“ nuotr./Stepheno Wilkeso fotografija: Trafalgaro aikštė
„Scanpix“ / „Caters News Agency“ nuotr./Stepheno Wilkeso fotografija: Trafalgaro aikštė

Nuo XIII amžiaus Trafalgaro aikštė buvo naudojama susirinkimams ir politinėms demonstracijoms. Bėgant metams, ji virto labiau skirta miestiečiams, teigia E.Kurland.

„Trafalgaro aikštė mane įkvėpė. Matant, kas buvo padaryta, kaip pasikeitė padarant kelis papratus žingsnius“, – mano ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi