Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įspūdingiausių ir aplinkai draugiškiausių pasaulio pastatų

Šių laikų technologijos leidžia suprojektuoti ir pastatyti įspūdingo grožio pastatus, tačiau dar didesnį įspūdį daro tai, kad šiuolaikiniai architektūriniai sprendimai žengia koja kojon su ekologija. Aplinkai draugiškų, elektrą taupančių ir ją iš atsinaujinančių šaltinių gaminančių pastatų skaičius auga, o tai – didelis žingsnis kovojant su opiomis klimato atšilimo ir taršos problemomis. Be to, pasaulinė praktika rodo, kad aplinkosauginiai ir ekologiniai kriterijai puikiai suderinami su pačiomis inovatyviausiomis architektų idėjomis – jūsų dėmesiui 10 įspūdingų aplinkai draugiškiausių pastatų žemėje.
„Bank of America“ pastatas
„Bank of America“ pastatas / „Wikipedia“ nuotr.

I draugiškų aplinkai pastatų 20-uką patenka Sietle esantis „Bullitt Centre“ – tai žaliausias komercinis pastatas pasaulyje, kuriame, aktyviai naudojami saulės kolektoriai ir lietaus vandens perdirbimo sistemos. Šis statinys duris atvėrė simboliškai – minint būtent Žemės dieną, prognuozajama, kad jis turėtų tarnauti daugiau nei 250 metų.

„Wikipedia“ nuotr./ aut. Joe Mabelas/„Bullitt Center“
„Wikipedia“ nuotr./ aut. Joe Mabelas/„Bullitt Center“

Prie tausojančiųjų aplinką priskiriamas ir „Northern Arizona University“, jis linksniuojamas, kaip vienas iš trijų žaliausių pasaulio pastatų. Pastarojo saulės energijos sistemos pagamina bent 20% jam reikalingos energijos, taip pat jame įdiegti vėdinimo langai ir automatinė šešėlių kontrolė.

Neįtikėtiną statinį – „Tower of glass“ ketinama pastatyti Sibire. Briaunotas bokštas iškiltų miškingos vietovės vidury. Tokia pastato forma pasirinkta siekiant atspindžių pagalba padidinti saulės skydelio elektros poveikį ir taip apšviesti pastatą dienos metu.

„Bank of America“ buvo projektuojamas siekiant kaip įmanoma geriau panaudoti atsinaujinančius gamtos išteklius. Surenkamas ir pakartotinai naudojamas lietaus ir nuotekų vanduo, bokštas šildomas naudojant saulės energiją, langų išdėstyti taip, kad pastatas gautų kuo daugiau natūralios dienos šviesos – ir tai tik keli iš daugelio vieno ekologiškiausių Amerikos pastatų sprendimų.

„Wikipedia“ nuotr./„Bank of America“ pastatas
„Wikipedia“ nuotr./„Bank of America“ pastatas

2010 metais Mumbajuje pastatytas „India Tower“ įvardijamas pirmuoju svarbiu šalies žingsniu ekologijos link. Įspūdingas statinys išskirtinis tuo, kad naudoja perdirbtą lietaus vandenį bei visiškai natūralų apšvietimą ir vėdinimą.

„PricewaterhouseCoopers“ – tai draugiškiausias aplinkai Londono pastatas. Jis ypatingas tas, kad pastate įdiegta inovatyvi IT sistema, kuri kiekvienam darbuotojai leidžia atskirai kontroliuoti savo patalpos apšvietimą, temperatūrą, oro drėgnumą ir kitus reikiamus parametrus.

„Wikipedia“ nuotr./ Michaelo Blanno/„PricewaterhouseCoopers“
„Wikipedia“ nuotr./ Michaelo Blanno/„PricewaterhouseCoopers“

„Clock Shadow Building“ – apleistoje Viskonsino teritorijoje išaugęs pastatas draugiškas aplinkai pastatas. Šiuo atveju, išspręsti du opūs šių dienų klausimai. Senų teritorijų konversija – naujam gyvenimui prikeltas ir sutvarkyta sena erdvė. O taip pat rasti ir alternatyvūs energijos būdai – naudojama geoterminė energija.

Vienas draugiškiausių aplinkai pastatų – „Burj al-Taqa“ – buvo pradėtas statyti ir Dubajuje. Šalies energijos bokštu vadinto pastato statybos sustojo dėl pasaulinės ekonominės krizės, nors statybos dar netęsiamos, projektas atšauktas taip pat nebuvo. „Burj al-Taqa“ planuose – net 200 vėjo jėgainių ir įspūdingas skaičius saulės kolektorius.

Tarp įspūdingiausių aplinkosauginiais kriterijais paremtų statinių minimas ir Abu Dabyje kylantis miestas „Masdar“. Jo statybos prasidėjo 2006 m., o jas baigti ketinama 2015-aisiais. Kalbama, kad tai bus pirmasis pasaulio miestas kuris neišmes į aplinką anglies dvideginio ir nesukurs jokių atliekų. Minėto projekto kaina siekia net 22 mlrd. JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Abu Dabyje kylantis miestas „Masdar“
„Scanpix“ nuotr./Abu Dabyje kylančio miesto „Masdar“ projektas

Pastatyti inovatyvų ir aplinkosauginių kriterijų paisantį pastatą siekia ir Maskva. Ambicinguose planuose – statinys „Crystal Island“, kuris užimtų 2 500 000 kv/m ir būtų didžiausias pastatas pasaulyje. Viena įspūdingiausių idėjų – pastatui užvilkti „antrąją odą“, kuri nuo didžiulių Maskvos šalčių jį saugotų žiemą, o vasarą „odą“ nuėmus pagerėtų ventiliacija.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito