Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerikietis sukūrė namą-chameleoną, susiliejantį su gamta

Amerikietis menininkas Dougas Aitkenas sukūrė namo formos skulptūrą dykumoje Jungtinėse Amerikos Valstijose, netoli Palm Springso. Ji išsiskiria tuo, kad yra visa padengta veidrodžiais ir atspindi ją supančią aplinką. Tiesa, dabar ši instaliacija stovi Šveicarijos Alpėse.
Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių
Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių / Vida Press nuotr.

„Miražu“ pavadinta skulptūra sukurta pagal Amerikoje dažnai pastebimus rančos stiliaus namus. Tačiau visi jos paviršiai yra veidrodiniai, tiek viduje, tiek išorėje, dėl to namas ne tik atspindi aplink esančią gamtą, tačiau ir su ja susilieja.

„Miražas“ išskiria pažįstamą ir atkartojantį priemiestinį namą į jo linijų esmę, taip atkartojamas ir pranykdamas didžiuliame kraštovaizdyje“, – architekūros portalui „Dezeen“ sakė D.Aitkenas.

Vida Press nuotr./Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių
Vida Press nuotr./Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių

Ši instaliacija, kurią sukurti menininką įkvėpė architekto Franko Lloydo Wrighto modernistinės idėjos ir tradiciniai JAV vakaruose aptinkamų rančų motyvai, buvo skirta „Desert X“ festivaliui.

„Po Antrojo pasaulinio karo paprastas rančų stilius tapo populiarus, ir priemiesčiuose jų buvo daug pastatyta. Masiškai statomi namai tapo gerai žinomi visoje šalyje“, – tikino D.Aitkenas.

Vida Press nuotr./Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių
Vida Press nuotr./Architekto Dougo Aitkeno sukurtas namas vien iš veidrodžių

D.Aitkenui kilo mintis iš tokio visiems gerai žinomo priemiesčio namo pašalinti jo gyventojus bei jiems priklausančius daiktus. Taip pat menininkas iš struktūros panaikino langus ir duris – tas detales, kurios žmogui suteikia privatumo ir saugumo jausmą.

Viduje atspindintys paviršiai sukuria kaleidoskopinį efektą, kuriuo siekiama lankytojams sukurti sumišimą, o ne jaukumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas