Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ant Neries kranto Kaune iškils atsisveikinimo namai: investicija sieks 1,2 mln. eurų

Kauno Jonavos gatvėje iškils pirmieji Lietuvoje modernūs atsisveikinimo namai „Rekviem“. Juos 30 arų sklype statys AB „K2 LT“, valdanti visoje Lietuvoje veikiančią laidojimo ceremonijų organizavimo sistemą „Rekviem“. Planuojama, kad ant Neries kranto statomi atsisveikinimo namai duris atvers kitų metų vasarą. Investicijos į šį projektą sieks 1,2 mln. eurų, – pranešimu spaudai informuoja „K2 LT“.
Kaune duris atvers atsisveikinimo namai „Rekviem“
Kaune duris atvers atsisveikinimo namai „Rekviem“ / K2 LT įmonės nuotr.

Atsisveikinimo namuose dirbs iki 10 darbuotojų. Pasak „K2 LT“ direktoriaus Bernardo Vilkelio, naujieji atsisveikinimo namai įveda naują paslaugos kategoriją, pakeisdami dabar Lietuvoje visur esančius laidojimo namus.

„Šie atsisveikinimo namai skirsis nuo tradicinių laidojimo namų ne tik savo išore, bet ir teikiamomis paslaugomis, aptarnavimu. Tokius atsisveikinimo namus vėliau planuojame atidaryti visoje Lietuvoje“, – teigė B.Vilkelis.

K2 LT įmonės nuotr./„K2 LT“ vadovas Bernardas Vilkelis
K2 LT įmonės nuotr./„K2 LT“ vadovas Bernardas Vilkelis

Anot direktoriaus, visiems žinoma laidojimo namų sąvoka yra ne visai tiksli. Juk laidojimo namuose velionių niekas nelaidoja.

„Visas ceremonijas, kurios vyksta laidotuvių proceso metu, galima vadinti atsisveikinimu. Taip vietai, kurioje vyksta šarvojimas, palydėjimas, suteikiamas tikslesnis vardas ir kartu reikšmė. Atsisveikinimo namų sąvoka yra daug platesnė. Dirbdami šioje rinkoje matome, kad keičiasi tiek tradicijos, tiek žmonių pageidavimai šiai subtiliai paslaugai, todėl „atsisveikinimo namai“ yra labiau žmonių poreikius atitinkanti laidojimo ceremonijų organizavimo samprata“, – sako B.Vilkelis.

Jis tikina, kad naujausios laidojimo tradicijos bei žmonių poreikiai ir buvo pagrindiniai atspirties taškai, kuriant atsisveikinimo namų koncepciją ir projektą: „Naujuosius atsisveikinimo namus ketiname įrengti visiškai kitokius – šviesius, jaukius ir būtinai gamtos apsuptyje. Kai ieškojome sklypo, dairėmės išskirtinės vietos, kuri turėtų natūralų sąryšį su gamta, o pagrindinė užduotis, kelta architektams, – maksimaliai išnaudoti tos vietos privalumus, pritaikant juos subtiliai paskirčiai.“

K2 LT įmonės nuotr./Kaune duris atvers atsisveikinimo namai „Rekviem“
K2 LT įmonės nuotr./Kaune duris atvers atsisveikinimo namai „Rekviem“

Pasak vadovo, nuodugniai parinkta vieta Jonavos gatvės pabaigoje prie pat Eigulių kapinių, ant Neries kranto, lengvai pasiekiama iš bet kurios miesto dalies. Ji yra ties įvažiavimu į aplinkkelį, todėl patogu nuvykti ir į kitas didžiąsias Kauno miesto kapines – Karmėlavos ar Romainių. Šalia nėra gyvenamųjų namų.

Teigiama, kad atsisveikinimo namuose bus įrengtos keturios šarvojimo salės.

Nors atsisveikinimo namų langai bus dideli, iš išorės salės vidus nebus matomas – tai išspręsta lauko erdvių išdėstymu: kiekviena salė turės atskirą išėjimą į suplanuotą parką, ramybės erdves. Bus kuriama tokia atmosfera, kad net ir pirmąkart dalyvaujantys atsisveikinime jaustųsi patogiai, būtų aišku, kur reikia laikytis rimties, o kur vieta pasikalbėti su velionio artimaisiais, išreikšti užuojautą. Visos erdvės ir žmonių judėjimas suplanuotas taip, kad niekas netrikdytų, kad galima būtų susikoncentruoti į vykstančią atsisveikinimo ceremoniją.

Atsisveikinimo namuose bus įrengta ir šviesi banketinė salė gedulingiems pietums. Taip bus išvengta ir sudėtingos logistikos – atvykusieji automobiliais galės juos palikti prie atsisveikinimo namų, o į kapines ir iš jų vykti specialiu autobusu. Po gedulingų pietų kiekvienas galės sėsti į savo automobilį ar rinktis viešąjį transportą.

Atsisveikinimo namai bus statomi adresu Jonavos g. 41A, netoli senųjų laidojimo namų. Kauno miesto savivaldybė išdavė įmonei statybų leidimą šių metų lapkričio 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas