Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministras savo rinkėjams Kazlų Rūdoje dovanoja Centrinę miškų urėdiją

Centrinė miškų urėdija bus Kazlų Rūdoje, pareiškė dar nė mėnesio neišdirbęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, pats išrinktas į Seimą Kazlų Rūdoje. Nors į miestelį iš Vilniaus nevažiuoja nei autobusai, nei traukiniai, K.Mažeika sako, kad tokį jo pasirinkimą lėmė geras susisiekimas ir jis jau gavo premjero pritarimą perkelti centrinę būstinę. Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas neabejoja, kad taip K.Mažeika atsidėkoja savo rinkėjams.
K.Mažeika ir urėdija Kazlų Rūdoje
Kęstutis Mažeika ir urėdija Kazlų Rūdoje / 15min nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys K.Mažeika už patekimą į Seimą 2016 m. turėtų būti labai dėkingas Sūduvos apygardos rinkėjams. Pavyzdžiui, Liepų apylinkėje, Kazlų Rūdoje, antrajame rinkimų ture surinko net 78 proc. rinkėjų balsų.

Čia tik toks atsitiktinumas, kad buvau išrinktas Kazlų Rūdoje, kur siūloma perkelti Centrinę urėdiją, – sakė ministras K.Mažeika.

Praėjus vos trims savaitėms nuo tada, kai buvo paskirtas aplinkos ministru, K.Mažeika pareiškė, kad Centrinė miškų urėdija bus Kazlų Rūdoje. Tame pačiame pastate, kur veikė Liepų apylinkė ir kur solidžiai gavo balsų.

Miškų urėdijos Kazlų Rūdos padalinys
Miškų urėdijos Kazlų Rūdos padalinys

Ministras: „Sprendimas buvo politinis“

Iki ministro paskyrimo buvo svarstomi keli variantai, kur galėtų keltis Valstybinių miškų urėdijų centrinė būstinė, tačiau Kazlų Rūdos šiame sąraše nebuvo. Dar kojų neapšilęs ministro poste K.Mažeika pareiškė, kad sprendimas dėl Kazlų Rūdos buvo politinis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtas aplinkos ministras Kęstutis Mažeika
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtas aplinkos ministras Kęstutis Mažeika

„Toks buvo toks politinis sprendimas, kad urėdija atsirastų Kazlų Rūdoje“, – sakė ministras. Jis 15min tvirtino, kad buvo atlikta studija, kuri parodė, kad finansiškai geriausiai apsimoka kelti būstinę į Kazlų Rūdą.

„Su premjeru buvome Kazlų Rūdoje, tai miškinga teritorija, daug miškų specialistų“, – gyrė sprendimą ministras.

Centrinė urėdijų būstinę ketinama kelti į buvusios Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos patalpas. Ten šiuo metu veikia Kazlų Rūdos regioninio padalinio, sujungusio Kazlų Rūdos ir Marijampolės miškų urėdijas, būstinė. Pasak ministro, ji persikels į Marijampolę, iš kur ir kilęs ministras bei premjeras.

K.Mažeika 15min tvirtino, kad Centrinės būstinės perkėlimas su premjeru Sauliumi Skverneliu yra suderintas. Jis pridūrė, kad „oficialų sprendimą dėl būstinės priims Vyriausybė gegužės pabaigoje“.

S.Skvernelis ir K.Mažeika
S.Skvernelis ir K.Mažeika

Kazlų Rūdos variantas – tik atsitiktinumas

15min primena, kad anksčiau buvo svarstoma perkelti Centrinę būstinę į Panevėžio rajoną, Katinų gyvenvietę, tačiau ši alternatyva buvo atmesta dėl pernelyg didelių investicijų. Todėl iki ministro Kęstučio Navicko netikėto atleidimo praėjusių metų gruodžio pradžioje išliko dvi kandidatūros – Vievis, kur valstybė valdo sklypą, ir Kaunas, kur veikia Žemės ūkio universitetas.

Ministras giria 6 tūkstančius gyventojų turinčią Kazlų Rūdą ir sako, kad tai geriausia vieta pagrindinei šalies Miškų urėdijai.

wikimedia.org nuotr./Kazlų Rūdos savivaldybė
wikimedia.org nuotr./Kazlų Rūdos savivaldybė

„Kazlų Rūdoje esanti jau infrastruktūra yra gera, susisiekimas taip pat patogus geografiškai. O dėl darbuotojų įsikurdinimo – bus prašoma ir savivaldybės pagalbos“, – teigė jis komentare 15min.

Be to, „savivaldybė rodė dideles pastangas“.

Aplinkos ministras tik atsitiktinumu pavadino tai, kad jis išrinktas Kazlų Rūdoje. „Jokių asmeninių interesų čia nėra“, – tikino K.Mažeika.

Jau aišku, kad Centrinėje miškų urėdijoje dirbs apie 100 žmonių, dalis jų turės važinėti iš Vilniaus. Kazlų Rūda nuo Vilniaus yra nutolusi per 160 kilometrų. Miestelis įsikūręs miškų apsuptyje.

Asmeninio albumo nuotr./Pasiskraidymas Kazlų Rūdos apylinkėse
Asmeninio albumo nuotr./Pasiskraidymas Kazlų Rūdos apylinkėse

Iš sostinės iki Kazlų Rūdos nevažiuoja nei autobusai, nei traukiniai. Vilniuje gyvenantiems urėdijos darbuotojams Kaune tektų persėsti į kitą transportą arba jie turėtų būti vežami užsakytais autobusais.

Tačiau K.Mažeika teigė, kad vienas iš argumentų, kodėl pasirinkta Kazlų Rūda, buvo „geras susisiekimas“.

„Čia ne problema, maršrutus galima paleisti naujus. Be to, bus „Rail Baltica“, kur bus galima iš Vilniaus nuvažiuoti. Taigi viską galima sudėlioti“, – kalbėjo ministras.

K.Navickas: taip atsidėkojama rinkėjams

Visai kitaip galvoja buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas, kurio valdymo metais buvo sumanyta iškelti Centrinę urėdijų būstinę. Premjero netikėtai atšauktas ministras 15min teigė manantis, kad Kazlų Rūdos variantas pasirinktas norint atsidėkoti rinkėjams.

„Sprendimą Kazlų Rūdoje steigti centrinį Valstybinės miškų urėdijos padalinį vertinu kaip neapgalvotą žingsnį, nes tai savivaldybė, kuri nutolusi nuo pagrindinių miestų Kauno ir Marijampolės, turinti labai blogą susisiekimo infrastruktūrą“, – teigė K.Navickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas

Jis mano, kad į Centrinę būstinę bus sunku privilioti gerus miškininkystės specialistus.

„Reikia turėti mintyje, kad visi Lietuvos regionai, išskyrus didžiuosius miestus, susiduria su aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumu, tai pirmiausiai lemia regionuose silpnai išvystytos ir nepatrauklios švietimo, sveikatos ir kultūros paslaugos“, – kalbėjo jis.

„Darau prielaidą, kad taip ministras atsidėkoja savo rinkėjams“, – 15min tvirtino buvęs ministras.

Tačiau pats K.Mažeika teigė, kad šis siūlymas pasirodė dar iki jam tampant ministru.

Meras džiaugiasi: šalia yra „IKEA“

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška nepraėjus nei parai po žinios apie perkėlimą, puolė džiaugtis naujiena.

Pasak M.Varaškos, patalpose „puikios sąlygos darbuotojams: pakanka vietos, yra mokomoji laboratorija, netoliese įsikūrusi VDU miškininkystės studijų bazė“.

Be to, jis primena, kad Kazlų Rūdos savivaldybė yra viena miškingiausių Lietuvoje. „Čia veikia ne tik „IKEA Industry Lietuva“, tačiau ir daug kitų medienos pramonės įmonių, yra puikus susisiekimas“, – rašoma jo komentare.

„IKEA“ priklausančios įmonės yra vienos didžiausių miškų savininkų Lietuvoje.

Vyriausiasis urėdas: vertinsime būsimas investicijas

Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas sako, kad seniai priimtas sprendimas – centrinę būstinę steigti viename iš Lietuvos regionų.

Pasak jo, svarbus kriterijus – susisiekimo patogumas regione, t.y. atstumas, atvykimo greitis, galimybė vykti viešuoju transportu. Buvo svarstomos įvairių pastatų alternatyvos skirtinguose šalies regionuose – Vilniaus, Kauno, Elektrėnų, Trakų, Panevėžio, Marijampolės, Kaišiadorių rajonuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas

„Kazlų Rūda – viena iš alternatyvų, taip pat vertinama visais minėtais aspektais. Minimame pastate, buvusios Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos patalpose, šiuo metu yra įsikūręs įmonės Kazlų Rūdos regioninis padalinys. Šio padalinio administracijoje dirba apie 30 specialistų, jie ten turi tinkamas darbo sąlygas“, – teigiama M.Pulkauninko komentare.

Šiuo metu vertinama, kiek reikėtų investicijų suremontuoti ir rekonstruoti esamus pastatus. „Taip pat vertiname galimybes išlaikyti esamus ir pritraukti naujus reikiamų kompetencijų darbuotojus į Kazlų Rūdą. Tikime, kad bus priimtas tas būstinės variantas, kuris bus pats tinkamiausias įmonei ir jos darbuotojams“, – teigė M.Pulkauninkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas