Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aplinkos viceministrei Rėdai Brandišauskienei liepta išardyti savavališkai įrengtą rūsį

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nustatė aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės bute savavališkai įrengtą rūsį ir įpareigojo jį pašalinti. Tiesa, rūsys įrengtas dar iki viceministrei įsigyjant būstą Užupyje. R.Brandišauskienė pabrėžė, kad pažeidimus padarė buvę savininkai, tačiau Inspekcijos nurodymą vykdyti planuoja.
Rėda Brandišauskienė
Rėda Brandišauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Inspekcija, tikrindama gautą Kultūros paveldo departamento (KPD) pranešimą, nustatė, kad bute yra savavališkai įrengtas rūsys. Nepaisant to, kad pažeidimas buvo atliktas prieš savininkui įsigyjant šį turtą, pagal galiojančias Statybos įstatymo nuostatas jo dabartinei savininkei surašytas savavališkos statybos aktas“, – rašoma Inspekcijos pranešime.

R.Brandišauskienei nurodyta iki 2018 vasario pabaigos išardyti name įrengtą rūsį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Užupio Nepriklausomybės dienos minėjimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Užupio Nepriklausomybės dienos minėjimas

Nustatytas dar vienas pažeidimas

Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad kadastro duomenų byloje antresolės ir pastogės planuose nurodyti 6 stoglangiai, tačiau, pagal kapitalinio remonto projektą, prijungiant neįrengtos palėpės dalį, pastato dalyje įrengiami 3 stoglangiai.

Būstą R.Brandišauskienė įsigijo 2013 metų rugpjūčio pabaigoje, o rūsys buvo įrengtas iki 2012 metų gegužės.

„Faktiškai įrengtų stoglangių skaičius neatitinka statinio projekto sprendinių. VTPSI dėl nustatytų pažeidimų imsis veiksmų teisės aktų nustatyta tvarka“, – rašoma pranešime.

R.Brandišauskienė: vykdysime nurodymą

Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė 15min raštu atsiųstame atsakyme pabrėžė, kad tiek rūsys, tiek stoglangiai įrengti iki įsigyjant butą Užupyje.

„Reaguodama į anksčiau žiniasklaidoje skelbtą netikslią informaciją, darkart pabrėšiu, kad namas, kuriame yra butas, nėra paveldo objektas ar paveldo statinys. Kultūros paveldo centro specialistų teigimu, jis nėra nei valstybės, nei savivaldybės saugomas. Be to, jis – ne senamiesčio teritorijoje, bet senamiesčio apsaugos zonos teritorijoje“, – teigia ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė

R.Brandišauskienės teigimu, pagal teisės aktus, yra du būdai pašalinti pažeidimą: išardyti rūsį arba jį įteisinti parengiant ir suderinant reikiamus dokumentus. Šiuo metu viceministrė konsultuojasi su specialistais ir atsakingomis institucijomis dėl konkretaus būdo pasirinkimo.

„Įvykdysime VTPSI privalomą nurodymą per nustatytą terminą (pusę metų – 15min past.). Duomenų apie tai, kiek tai galėtų kainuoti, kol kas neturime“, – tikina viceministrė.

Rūsys ir stoglangiai įrengti buvusių savininkų

Asmenis, iš kurių R.Brandišauskienė kartu su sutuoktiniu pirko būstą, kuriame padaryti pažeidimai, viceministrė atskleisti atsisakė. Anot jos, buvę buto savininkai tikina, kad rūsys jau buvo įrengtas, kai įsigijo butą iš ankstesnio savininko, bet dokumentai rodo kitką.

„Buto ir palėpės sujungimą bei su tuo susijusį stoglangių įrengimą, mūsų žiniomis, vykdė buvę šeimininkai, iš kurių aš ir mano sutuoktinis įsigijome būstą. Pažymiu, kad po buto įsigijimo mes neatlikome jokių buto keitimo darbų, asmeniškai nesame atsakingi už aptariamų pažeidimų padarymą

Susisiekiau su buvusiu savininku, kai gavau informaciją apie galimus pažeidimus. Esu informavusi apie ketinimus pasinaudoti regreso teise. Tačiau kol išlaidos nėra patirtos, kol nėra žinomas jų dydis, nėra galimybių ir reikalauti kompensacijos“, – 15min atsiųstame komentare sako R.Brandišauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė

Situacija atrodo keistai

Anot aplinkos viceministrės, tyrimo rezultatų dėl stoglangių ji dar nėra gavusi. Tačiau R.Brandišauskienei pasirodė keista, kad, praėjus penkeriems metams po remonto ir tik pradėjus eiti viceministrės pareigas, KPD pateikė skundą dėl stoglangių.

„Matyti, kad KPD Vilniaus skyriaus specialistas patvirtino 2012-05-17 deklaraciją, kuria įforminti visi 6 stoglangiai, tačiau, praėjus daugiau nei 5 metams, man tapus buto savininke ir pradėjus eiti aplinkos viceministrės pareigas, pateikė skundą dėl tų pačių stoglangių. Kol nesu gavusi konkrečių tyrimo rezultatų ir nurodymų, susijusių su stoglangiais, neturiu galimybių komentuoti, ar reikėtų ir ko reikėtų imtis. Laukiame konkrečios informacijos apie tyrimo rezultatus“, – teigia ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas