Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Architektas seras Davidas Adjaye’us OBE paskelbtas 2021 m. Karališkojo RIBA aukso medalio laureatu

Karališkasis britų architektų institutas (angl. The Royal Institute of British Architects, RIBA), vienijantis Didžiosios Britanijos ir kitų šalių architektus, kasmet teikia aukso medalį (angl. Royal Gold Medal) vienam ar keliems asmenims, savo darbais reikšmingai prisidėjusiems prie pasaulinės architektūros pažangos.
David Adjaye
David Adjaye / Chriso Schwagga'os nuotr.

Šiemet RIBA išdidžiai paskelbė, kad vienas svarbiausių 2021 m. architektūros apdovanojimų – pačios Didžiosios Britanijos karalienės patvirtintas aukso medalis – atitenka architektui Davidui Adjaye’ui už jo viso gyvenimo darbą ir nuopelnus architektūros srityje.

Davidas Adjaye’us sulaukė tarptautinio dėmesio dėl daugybės išskirtinių ir įvairiapusiškų darbų per pastaruosius 25 metus. Jo projektų amplitudė itin plati – nuo privačių namų, parodų ir baldų dizaino iki pagrindinių kultūrinių pastatų bei miesto teritorijų planavimo. Negana to, nuo pat karjeros pradžios ganiečių-britų architektas derino praktinius darbus su dėstymu Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų architektūros mokymo įstaigose, įskaitant Harvardo, Mičigano, Pensilvanijos bei Prinstono universitetus. 2000-aisiais D. Adjaye’aus įkurta architektūros studija „Adjaye Associates“ šiandien turi padalinių Ganos sostinėje Akroje, Londone, Niujorke ir kuria projektus visame pasaulyje. Tarp žymiausių „Adjaye Associates“ projektų – Smithsoniano nacionalinis afroamerikiečių istorijos ir kultūros muziejus Vašingtone, „Ruby City“ meno centras Teksase, „The Aishti Foundation“ mažmeninės prekybos ir meno centras Beirute, Maskvos vadybos mokykla „Skolkovo“ Rusijoje, Nobelio taikos centras Osle ir „Idea Stores“ – dvi bendruomenės bibliotekos Londone.

Edo Reeve'o nuotr./Maskvos vadybos mokykla Skolkovo Rusijoje
Edo Reeve'o nuotr./Maskvos vadybos mokykla Skolkovo Rusijoje

Karališkojo britų architektų instituto dėmesio Davidas Adjaye’us sulaukė dar būdamas studentas: 1993 m. jis laimėjo RIBA bronzos medalį, 2006-aisiais jo projektas „The Idea Stores“ buvo nominuotas RIBA Stirlingo prizui, o Davido projektuotas Modernaus meno muziejus (MCA) Denveryje kartu su Francis’o A. Gregory’io biblioteka buvo įvertinti RIBA tarptautiniais apdovanojimais. 2017 m. D. Adjaye’us sulaukė išskirtinio pripažinimo britų visuomenėje, kai karalienė Elžbieta II jį įšventino į riterius, o žurnalas „Time“ paskelbė vienu 100 įtakingiausių Metų žmonių.

Nors tai jau ne pirmas RIBA pripažinimas, kurį pelno Davidas Adjaye’us, tačiau neabejotinai reikšmingiausias. Gavęs žinią, kad tapo 2021 m. aukso medalio laureatu, D. Adjaye’us neslėpė džiaugsmo: „Man didžiulė garbė, kad buvo pripažintas mano komandos darbas ir jos indėlis į šią sritį per pastaruosius 25 metus. Architektūra man visada buvo būdas kurti grožį, skatinti lygiavertį visų pasaulio tautų ugdymą ir prisidėti prie amato evoliucijos. Socialinis šios disciplinos poveikis buvo ir bus pagrindinė mano kūrybos eksperimentų jėga. Ačiū visiems žmonėms, kurie palaikė kelionėje į šią akimirką.“

Aramo Arakelyano nuotr./Maskvos vadybos mokykla Skolkovo Rusijoje
Aramo Arakelyano nuotr./Maskvos vadybos mokykla Skolkovo Rusijoje

Tuo tarpu RIBA prezidentas Alanas Jonesas teigia: „Man buvo didelis malonumas ir garbė pirmininkauti komitetui ir dalyvauti renkant Davidą Adjaye’ų 2021 m. karališkuoju aukso medalininku. D. Adjaye’aus kūryba – lokali ir specifinė, kartu pasaulinė ir įtraukianti. Pasitelkdamas istoriją, meną ir mokslą, jis kuria detalią ir patrauklią aplinką, kuri sujungia kontrastingas temas ir įkvepia mus visus. Manau, kad jo praktiniai darbai ir dėstymas architektūros mokyklose labai praturtino jo kūrybą. Jo meninė ir socialinė vizijos padėjo sukurti viešuosius projektus, puikiai atskleidžiančius žmogiškąjį architektūros potencialą, skatinančius empatiją, identitetą ir pasididžiavimą. D. Adjaye’aus indėlis į architektūrą ir dizainą visame pasaulyje jau yra stulbinantis, ir aš džiaugiuosi, kad turėsime galimybę jo matyti dar daugiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas