Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydą Avulį pasivijo sena skola – teismas areštavo lėšas verslo imperijos sąskaitoje

Vilniaus apygardos teismas areštavo „Hanner Group“ ir bendrovės „Zeta projektai“ vadovo Andriaus Barkausko 98,2 tūkst. eurų turtą. Teismo areštas atsivijo dar 2014 m. prasidėjusią istoriją, kuri nesibaigė iki šios dienos. Paaiškėjo, kad prieš bankrutuojant statybų magnato Arvydo Avulio bendrovei iš jos buvo išvesti 2,5 mln. eurų dividendai.
Namai K.Ulvydo gatvėje
Namai K.Ulvydo gatvėje / 15min nuotr.

Kai „Hanner Group“ priklausanti bendrovė „Zeta projektai“ ėmėsi statyti daugiabučius namus vadinamajame Ozo parke, Vilniuje, sulaukė konkurentų skundo dėl automobilių aikštelės. Mat patalpa buvo atvira.

Tai reiškia, kad kaimynystėje namai turėtų būti šiek tiek toliau nei įprasta. Tai nepatiko šalia daugiabučius pradėjusiai statyti „Realco“, ši bendrovė per teismą bandė įpareigoti „Zeta projektus“ pastatyti sieną parkinge, kitu atveju reikalavo žalos atlyginimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namai K.Ulvydo gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namai K.Ulvydo gatvėje

Konkurentų santykiai persikėlė į teismą. Susiginčiję statybų plėtros konkurentai 2014 m. galiausiai pasirašė taikos sutartį, kuria Arvydo Avulio statybų imperijai priklausantys „Zeta projektai“ įsipareigojo sumokėti konkurentams 101,3 tūkst. eurų.

Tiesa, po taikos sutarties pasirašymo „Hanner“ teigia užsakę ekspertizę, kuri, anot bendrovės atstovų, nustatė, kad „Realco“ iš tiesų neprivalo atitraukti savo projekto nuo sklypo ribos.

"Galiausiai daugiabučiai ir pastatyti taip, kaip buvo planuota anksčiau. Taigi, nukentėjusios šalies šiame ginče nėra – yra tik verslas, kuris bando išsireikalauti žalos atlyginimą už žalą, kuri nėra padaryta", - mano "Hanner" atstovai.

Bet laikas bėgo, tačiau „Hanner Group“ taip ir neatsiskaitė. Šių metų pradžioje reikalo ėmėsi antstolis.

Persivedė 2,5 mln. eurų dividendų

Sąskaitą patikrinę antstoliai nieko nepešė. Antstolių Vitalio Milevičiaus ir Daivos Milevičienės kontora šių metų balandžio 24 d. pripažino, kad „Zeta projektai“ neturi jokio nekilnojamojo ar kilnojamojo turto.

Nebeliko ką areštuoti ir sąskaitoje – pinigų ten taip pat nebuvo. Beveik 100 tūkst. eurų skolingi „Zeta projektai“ pripažino, kad neturi jokio turto ir pajamų, kurias būtų galima išieškoti. Antstolis sąskaitoje rado tik 3 tūkstančius eurų. Tai užfiksavo ir teismas.

Beje, taikos sutarties metu „Zeta projektai“ turto vertė siekė 4,3 mln. eurų, o pelnas 2015 m. sudarė 2,58 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Istorijai krypstant ne visai į gerą pusę, „Hanner Group“ savo sprendimu išmokėjo sau 2,5 mln. eurų dividendų – taip teigiama Vilniaus apygardos teismo nutartyje. Pasak teismo, tokį sprendimą įvykdė „Zeta projektai“ vadovas Andrius Barkauskas.

„Hanner“: negalėjome patenkinti reikalavimų

Bendrovės „Hanner“ atstovai komentare 15min pripažįsta, kad bendrovė „Zeta projektai“ savo veiklą baigė dar 2015 m.

„Zeta projektai“ nebeturėjo nei pajamų, nei įsipareigojimų, nei planų toliau vykdyti veiklą, todėl išmokėjo akcininkams uždirbtą pelną“, – teigiama „Hanner“ atstovų komentare.

Iškilus ginčui, „Zeta projektai“, kaip teigiama komentare, negalėjo patenkinti iškeltų reikalavimų, „nes nuo 2015 m. jokios veiklos nevykdė, pajamų neturėjo ir buvo priversta 2019 m. skelbti bankrotą, kaip tai privaloma padaryti pagal Akcinių bendrovių įstatymą“.

„Realco“ nuotr./„Ozo parkas“
„Realco“ nuotr./„Ozo parkas“

Beje, „Hanner“ skelbia, kad butus „Ozo namuose“ pardavė grupės bendrovė „NT plėtros fondas“, kuri teikia garantinę priežiūrą. „Šiuo metu kylantys teisiniai ginčai niekaip neveikia nei UAB „NT plėtros fondas“, nei „Ozo namų“, nei čia gyvenančių mūsų klientų“, – teigiama pranešime.

Elgesį teismas pavadino nesąžiningu

Tačiau teismas mano, kad toks elgesys yra nesąžiningas.

„Nesąžiningas atsakovų elgesys praeityje yra pakankama priežastis manyti, kad toks elgesys gali pasikartoti ir ateityje, todėl, nesiėmus skubių priemonių, gali kelti grėsmę būsimo teismo sprendimo įvykdymui“, – teigiama teismo nutartyje dėl turto arešto.

Ieškinį pateikę verslininkai sako neturėję kitos išeities.

„Išties labai nemaloni istorija – pasirašius taikos sutartį, sekė ilgi vedžiojimo už nosies, išsisukinėjimų ir apsimetinėjimo metai. Mums nebeliko nieko kito kaip inicijuoti dirbtinai į bankrotą nustumtos įmonės akcininkų ir direktoriaus turto areštą. Deja, iki šiol mums nėra sumokėta suma, kuri beveik prieš 5 metus buvo numatyta teismo patvirtintoje taikos sutartyje“, – sakė bendrovės „Realco“ generalinis direktorius Julius Dovidonis.

„Hanner“ su kaltinimais nesutinka. „Šiuo metu vyksta teisminis ginčas, byloje pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, šis sprendimas bus skundžiamas. Esame įsitikinę, kad „Delta projektai“ pateikti reikalavimai nėra teisėti“, – teigiama komentare.

Tai jau ne pirmas kartas, kai A.Avulio įmonės įsipainioja į panašias schemas. 15min anksčiau rašė apie bankrutavusią „Hanner development“, kuri liko skolinga verslo partneriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas