Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atestuotoms ekspertizės įmonėms – svarbūs pokyčiai

Nuo 2021 metų sausio 1 d. įsigalioja statybos techninio reglamento (STR) pakeitimai, pagal kuriuos ekspertizės rangovas registruojant deklaraciją apie statybos užbaigimą turės patvirtinti, kad atliko bendrąją statinio ekspertizę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Statybininkai
Statybininkai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atkreipė dėmesį į pasitaikančius atvejus, kai statytojai statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ registruodami statybos užbaigimo deklaracijas (kurių netvirtina Statybos inspekcija) pateikia teisės aktų reikalavimų neatitinkančias ekspertizes. Jas atlieka ne atestuotų ekspertizės įmonės, o ekspertai (fiziniai asmenys). Tokiais atvejais „Infostatyba“ buvo nurodoma atestuota įmonė, kuri ekspertizės neatliko, arba pateikiamas atestuotos ekspertizės įmonės ekspertizės, atliktos ne Statybos įstatymo 28 straipsnio 2 ir 3 dalyse nustatytais atvejais ir ne pagal Reglamento 94 punkte nurodytus sudėties reikalavimus, aktas.

Teigiama, kad atsižvelgiant į nustatytus pažeidimus ne tik kreiptasi į teisėsaugos institucijas ir taikyta administracinė atsakomybė, bet ir inicijuotas Reglamento 102 punkto pakeitimas.

Pakeitimu įteisinta nuostata, kad nuo 2021 m. sausio mėn. 1 d. deklaracija, kurios, remiantis Statybos įstatymo 28 straipsnio 2 ar 3 dalimi, neprivaloma tvirtinti VTPSI, „Infostatyba“ bus registruojama tik tuomet, kai statytojo ar jo įgalioto asmens „Infostatyba“ nurodyto bendrąją statinio ekspertizę atlikusio ekspertizės rangovo įgaliotas asmuo patvirtins, kad bendrąją statinio ekspertizę (pateiktą „Infostatyba“) atliko statytojo arba jo įgalioto asmens nurodytas ekspertizės rangovas. Ekspertizės rangovas per 7 darbo dienas IS „Infostatyba“ privalės patvirtinti arba paneigti informaciją, kad atliko ekspertizę. Ekspertizės rangovui per nustatytą terminą nepatvirtinus (arba nepaneigus) informacijos, kad jis atliko bendrąją statinio ekspertizę, deklaracija IS „Infostatyba“ nebus registruojama ir automatiškai bus pažymėta kaip „atmesta“.

Šiuo metu kuriamos funkcinės galimybės IS „Infostatyba“ pasirinkti iš sąrašo Statybos produktų sertifikavimo centro atestuotas ekspertizės įmones ir jų įgaliotus asmenis, turėsiančius teisę IS „Infostatyba“ patvirtinti (arba paneigti) informaciją apie atliktas bendrąsias statinio ekspertizes. Apie būsimus pasikeitimus pranešta Statybos produkcijos sertifikavimo centrui, kuris informuos atestuotas ekspertizės įmones apie reikiamus Statybos inspekcijai pateikti duomenis.

Statybos inspekcija, siekdama užtikrinti darnius statybos procesus ir užkardyti galimus piktnaudžiavimo atvejus, ir ateityje tikrins statybos užbaigimo deklaracijų teisėtumą, o už nustatytus pažeidimus taikys atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas