Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujinimo darbai po renovacijos: ką reikia žinoti?

Daugiabučiuose gyvenantys žmonės, savaime suprantama, neretai investuoja į savo būstą, individualiai atsinaujindami tam tikras savo būsto detales, pavyzdžiui – senesnius radiatorius pakeisdami į modernesnius. Neretai kyla noras atsinaujinti ir tam tikras išorės detales – pavyzdžiui, balkonus. Būtent dėl panašių priežasčių žmonės prieš renovaciją neretai domisi, kokias galimybes priimti panašius sprendimus ateityje atskirų butų gyventojai turės jau pasibaigus pagrindiniams savo gyvenamo būsto modernizacijos darbams.
Renovuotų namų gyventojų  šiemet anksti iškritęs sniegas ir spustelėjęs šaltukas neišgąsdino.
Renovuotas namas

Radiatorių keisti pačiam – neprasminga

„Be abejonės, gyventojas savo bute gali keisti, pavyzdžiui, radiatorių. Tai yra jo nuosavybė, todėl jis gali su juo daryti, ką nori“ – situaciją paprastai apibūdino Kauno regiono Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas Marius Smaidžiūnas.

Eksperto kolega Ramūnas Majauskis, dirbantis Tauragės rajone, atkreipė dėmesį į tai, kad toks veiksmas apskritai būtų nelogiškas: „Abejotina, kad reiktų keisti kokią nors šilumos sistemos dalį, kaip radiatorių, nes renovacijos metu yra įrengiama specialiai namo savybėms pritaikyta technika.“

Net jeigu ir būtų priimtas toks netipinis sprendimas, tai nesukeltų problemų kitiems namo gyventojams. „Balansiniai šilumos ventiliai dažniausiai yra statomi prieš visą bendrą sistemą, taigi prieš patekimą į kiekvieną butą, todėl net ir vėliau pakeistas radiatorius neturėtų sukelti problemų bendrai šildymo sistemai ar kitiems butams“ – pasakojo su Kauno regiono renovacijos procesu dirbantis specialistas.

Taip pat skaitykite: Renovacija pažadino azartą taupyti

Pokyčiams namo išorėje būtinas daugumos sutikimas

Laiptinės durų pakeitimas taip pat turi būti derinamas su miesto architektu bei tvirtinamas visų gyventojų sutikimu nes tai yra išoriškai matomas ir bendrai naudojamas objektas. 

Kiek kitokia situacija, kaip pasakojo BETA ekspertai, yra su norimomis keisti išorės detalėmis. Čia gali kilti kiek daugiau keblumų, ypatingai, kai „taikomasi“ į bendrai naudojamas namo dalis, tokias kaip laiptinės durys.

„Darant pertvarkas balkone reikia gauti statybos leidimą iš statybos inspekcijos, suderinti su atsakingomis institucijomis ir panašiai. Tarkime, laiptinės durų pakeitimas taip pat turi būti derinamas su miesto architektu bei tvirtinamas visų gyventojų sutikimu nes tai yra išoriškai matomas ir bendrai naudojamas objektas“ – aiškino Marius Smaidžiūnas.

Kolegai antrino ir Ramūnas Majauskis, teigęs, kad jei namo gyventojai nori pasikeisti bendrai naudojamas namo dalis, galioja Civilinio kodekso numatyta tvarka – tokiems pakeitimams yra reikalingas daugumos gyventojų sutikimas.

Taip pat skaitykite: Kaip tartis su modernizacijos nenorinčiais kaimynais?

Be to, ekspertas atkreipė dėmesį ir į tai, kad darbams, kurie buvo atlikti pagal daugiabučio modernizavimo projektą ir matomiems plika akimi, pagal statybos reglamentą yra suteikiama penkerių metų garantija. Taigi, jei buvo pakeisti langai, stogas, fasadas, radiatoriai, visas su šiais aspektais iškylančias problemas per penkerius metus turi tvarkyti rangovas, o gyventojams tuo rūpintis net nereikės.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento