Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Kaip išsirinkti geriausią sklypą? I dalis

Teritorijos, kurioje planuojama apsigyventi, pasirinkimas yra toks pats individualus dalykas, kaip ir buto. Tačiau į kokius aspektus turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie išsirinktame sklype norės statyti namą?
Sklypas Šilutės rajone
Sklypas Šilutės rajone / „Newsec“ nuotr.

Sklypas – pagal ką reikia jį rinktis? Į kokius aspektus reikėtų atkreipti dėmesį, norint išsirinkti geriausią? Šių klausimų 15min projektas „Būsto ABC“ paklausė architekto Mato Šiupšinsko.

Visų pirma, jis pažymi, kad toks dalykas kaip „idealus“ sklypas neegzistuoja. Todėl reikia rinktis optimaliausią variantą, kur privalumai gerokai nusveria galimus trūkumus.

„Privalumai labai priklauso nuo naudotojo poreikių. Pirmiausia rekomenduoju gerai apgalvoti, kam konkretus sklypas bus skirtas ir kokie žmonės juo naudosis. Galbūt vienos sklypo savybės konkrečiam pirkėjui yra tiesiog būtinos, o kitos tik pageidautinos, bet ir be jų bus galima apsieiti?“ – tikina architektas.

M.Šiupšinsko teigimu, pirmieji trys kertiniai bruožai, dėl kurių reikia apsispręsti – kaina, vieta mieste ir lūkesčiai supančiai aplinkai.

  • Kaina. Gal sklypas ir atrodo puikus, bet jo tiesiog negalėsite įpirkti. Be to, jei sklypas yra pigus, o jame bus statomas brangus namas, greičiausiai niekada neatgausite investuotų pinigų.
  • Vieta mieste. Privalu įvertinti, kaip toli teks važiuoti iki darbo, ar toli viešasis transportas, mokyklos, darželiai ir įvairios paslaugos.
  • Aplinka. Norite gyventi pušyne, gamtos apsuptyje? Tikėtina, kad toks sklypas bus nuošalioje vietoje.

Ne mažiau svarbu išsiaiškinti, kokia yra sklypo paskirtis ir apribojimai – ką galima statyti sklype.

„Jei ieškote sklypo individualiam namui, tuomet nuosavybės dokumentuose jo naudojimo pobūdis turėtų būti nurodytas kaip vienbučių ir dvibučių pastatų statyba. Dar tai gali būti sklypas soduose“, – aiškina M.Šiupšinskas.

Visi kiti variantai, architekto teigimu, reikš papildomas išlaidas ar apribojimus. Jei neturite specifinių žinių ar pagalbininko, kuris padėtų susigaudyti reglamentų gausoje, jų architektas nesiūlo rinktis.

„Bet kuriuo atveju visuomet prieš priimdami sprendimą gerai susipažinkite su perkamo sklypo kadastriniu planu ir nekilnojamojo turto registro išrašu. Juose bus informacija apie sklypo paskirtį, plotą, paminėti sklype esantys servitutai, statiniai, informacija apie nuomą arba įkeitimą“, – nurodo M.Šiupšinskas.

Be to, jei yra parengtas sklypo detalusis planas, būtinai jo reikia paprašyti ir įvertinti, kokie apribojimai taikomi išsirinktam sklypui. Kodėl tai svarbu? Gali būti, kad pats sklypas nėra mažas, bet namą bus galima statyti tik nedidelėje jo dalyje ir ten, kur visai to nenorite.

„Jei sklypas nėra tuščias, dėl viso pikto pasitikrinkite portale regia.lt ir sklypo kadastriniame plane, kokios yra šio ir aplinkinių sklypų ribos. Įsijungus palydovinę nuotrauką gali pasirodyti, kad dalis tvoros, želdinių ar net parkavimo vietos įrengtos už sklypo ribų esančiame valstybinės žemės plote. Arba sklype yra statinių, kurie nėra įregistruoti, tuomet gali tekti savomis lėšomis juos nugriauti arba įsiteisinti“, – pataria M.Šiupšinskas.

Renkantis savo svajonių sklypą architektas rekomenduoja apsižvalgyti aplinkui ir pažiūrėti, kokie pastatai yra gretimuose sklypuose. Pasirodo, tai aktualu ne tik dėl turto vertės, bet ir dėl priešgaisrinių reikalavimų.

„Jei labai arti nuo jūsų sklypo stovi kaimyno medinis namas, tai nuo jo teks atsitraukti arba prašyti kaimyno sutikimo statyti arčiau. Gerai, jei su kaimynu pavyks sutarti, bet gali ir nepavykti. Kaimyno sutikimo reikės ir tuo atveju jei norėsite statyti namą arčiau nei 3 metrai iki sklypo ribos“, – atkreipia dėmesį M.Šiupšinskas.

Taip pat jis siūlo atkreipti dėmesį ir į tai, kokia infrastruktūra yra atvesta iki sklypo arba netoli jo. Pardavėjui užduokite klausimą, iš kur galima bus prijungti elektrą arba dujas? Tai svarbu, nes jei artimiausias prisijungimo taškas gana toli, tuomet teks plačiau atverti piniginę.

„Jei sklype nėra miesto vandentiekio ir nuotekų, tuomet teks investuoti į vietinę kanalizaciją ir gręžinį. Jei iki sklypo patekti galima tik žvyrkeliu, o netoliese gyventojų yra nedaug, asfalto tikėtis kada nors artimiausioje ateityje tikrai neverta. Kita vertus, jei aplinkui infrastruktūra dar neišvystyta, o miesto planuose ten numatoma plėtra, tai galbūt pasiseks ir ateityje tvarkysis aplinka ir kartu kils sklypo vertė“, – sako pašnekovas.

Galop išsiaiškinkite, kas numatoma miesto daliai, kurioje norite įsigyti sklypą. Gal yra planuojami kokie didžiuliai projektai, pramoniniai objektai?

„Miestas nuolat keičiasi, todėl neverta tikėtis, kad ir konkretaus sklypo aplinka niekuomet nepasikeis. Internete susiraskite savo miesto bendrąjį planą ir pasižiūrėkite, kokie apribojimai ten taikomi, kokios paskirties teritorijos numatomos greta. Jūsų namas po kelių metų gali stovėti greta logistikos centro arba naujo aplinkkelio ir tą dažniausiai galima nuspėti atsivertus planavimo dokumentus“, – tikina M.Šiupšinskas.

Architektas mano, kad prieš sumokant pinigus už sklypą, reikia pasidomėti, kokie statybos leidimai buvo išduoti projektams kaimynystėje arba kokie stambesni projektai buvo viešinami savivaldybės puslapyje.

Vilniuje tai galite pasitikrinti ir portale https://maps.vilnius.lt/, kur įsijungus skiltį „Planavimas ir statyba“ rasite ir išduotus arba planuojamus išduoti statybos leidimus, detaliųjų planų ribas. Taip pat planavimo dokumentų galite ieškoti portale http://www.tpdris.lt.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujame „Verslo“ projekte BŪSTO ABC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas