Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsakas prekybos centrams: architektai suprojektavo medinę miesto svetainę

Medinę architektūrą propaguojantis švedų kolektyvas „White Arkitekter“ Vekšės mieste laimėjo vietos architektūros vietoženklio konkursą. Pagal švedų sumanymą, naujas statinys geležinkelio stotį sujungs ne su prekybos centru, kaip būtų įprasta pas mus, bet su šio miesto savivaldybe ir net veiktų it savotiška „miesto svetainė“.
Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“
Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“ / „White Arkitekter“

Vekšės miesto surengtame architektūros konkurse dalyvavo 5 tarptautinės architektų komandos. Jį laimėjęs architektės K.Frosterud vadovaujamo kolektyvo „White Arkitekter“ konkursinis projektas „Po vienu stogu“ sugretina kelias funkcijas ir veikia ne vien kaip infrastruktūros, bet ir kaip socialinė jungtis. Tai „miesto svetainė“, kuri atvira tiek vietos paaugliams, tiek senjorams, tiek savivaldybės darbuotojams, tiek ir miesto svečiams. Siūlomas tūris taip pat kuria naują miesto siluetą bei formuoja šiuolaikišką miesto vietoženklį. Pastato tūrį architektai priderino prie vietos mastelio – iš šiaurinės pusės statinys atrodys it 2 aukštų namas, dengiamas didžiulio šlaitinio stogo.

„White Arkitekter“ /Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“
„White Arkitekter“ /Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“

Planuojamas naujasis Vekšio visuomeninis pastatas – svarbiausia susitikimų vieta mieste su turistų biuru, parodų erdve, laukiamuoju, kavinėmis, parduotuvėmis bei miesto savivaldos darbuotojų darbo vietomis. Visus jo aukštus viduje sujungs įspūdinga šviesi erdvė, kuri geležinkeliu atvykusius miesto svečius turėtų kuo labiau suartinti su vietos bendruomene.

Ne mažiau įspūdingas ir faktas, jog šio 14 tūkst. kv. m ploto multifunkcio statinio konstruktyvas yra numatytas medinis. Beje, jis projektuojamas bendradarbiaujant su norvegų firmos „Florian Kosche“ konstruktoriais.

„White Arkitekter“ /Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“
„White Arkitekter“ /Švedų architektų projektas „Po vienu stogu“

„Mūsų pasirinktos medžiagos – medis ir stiklas – atspindi Vekšės identitetą“, – pažymi architektė K.Frosterud. Medis taip pat turėtų pastatui suteikti jaukumo, o stiklinės plokštumos – į vidų įleisti daugiau saulės.

Švedų kolektyvo „White Arkitekter“ architektūrinis sumanymas dar kartą demonstruoja, kad šiuolaikiniame mieste galimas ne vien pas mus plačiai taikomas stoties derinys su prekybos centru. Sujungdamas kelias svarbias visuomenines funkcijas mietas gali laimėti gerokai daugiau, nei suteikti galimybę tiesiog apsipirkti prieš sėdant į autobusą ar traukinį.

Parengta pagal „White Arkitekter“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas