Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Britanikos“ vaiduoklis: Kauno valdžia stabdo projektą išsigandusi verslininkų klausimų

Kauno savivaldybės taryba sustabdė liepą vienbalsiai priimtą sprendimą, leidžiantį apleisto „Britanikos“ viešbučio vietoje naujus pastatus statyti mažesniais negu norminiai atstumais iki sklypo ribos. Anot miesto valdžios, kaimynystėje įsikūrę verslininkai pateikė klausimų, todėl, kol savivaldybė situaciją aiškinsis, sprendimo galiojimas laikinai stabdomas.
Nebaigti statyti pastatai Kaune
Apleistas pastatas Kauno centre / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Britanikos“ pašonėje veikiantį viešbutį „Best Baltic Kaunas“ valdančios įmonės „Liuks NT“ advokatė Olga Petroševičienė pabrėžė, kad nesiekė projekto stabdyti. Vis dėlto, sovietinio vaiduoklio vietoje naują viešbutį ir konferencijų salę planuojantys statyti verslininkai liko nežinioje. 15min kalbintas projektą vystančios UAB „K26“ vadovas Rolandas Balčikonis teigė, kad yra pasiruošęs bendradarbiauti ir situaciją tikisi išspręsti kaip įmanoma greičiau.

Sprendimą sustabdė laikinai?

Liepą kauniečius pasiekė džiugi žinia – ištisus dešimtmečius miesto centre stūksančio apleisto „Britanikos“ viešbučio vietoje iškils naujas viešbutis ir konferencijų salė. Tąkart Kauno miesto savivaldybės taryba vienbalsiai nusprendė, kad naujasis pastatas gali būti statomas laikantis mažesnių negu norminiai atstumų iki žemės sklypo ribos, tačiau neprabėgus nė dviems mėnesiams – apsigalvojo.

Rugsėjo 10 dieną vykusiame tarybos posėdyje sprendimas sustabdytas. Meras Visvaldas Matijošaitis su sūnumis nuo svarstymo nusišalino. Kaip 15min paaiškino mero atstovas Tomas Grigalevičius, priežastis paprasta – vienas iš „Britanikos“ projektą ruošiančių architektų taip pat projektuoja vieną iš „Vičiūnų“ įmonių grupės projektų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaunas nuo „Respublikos“ stogo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaunas nuo „Respublikos“ stogo

Pasiūlymą tarybai pristatęs Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas, sulaukęs opozicijos klausimų teigė, kad savivaldybė gavo „Britanikos“ viešbučio kaimynystėje įsikūrusių verslininkų klausimų, todėl į situaciją būtina įsigilinti. Jam antrino administracijos direktorius Vilius Šiliauskas. Anot jo, sprendimas stabdomas tik laikinai, kol bus pateikti visi atsakymai.

„Kol atsakymų neturim, tol mes norim šitą, prieš tai priimtą tarybos sprendimą, laikinai sustabdyti“, – argumentavo jis.

Deja, bet panašu, kad tada šiek tiek paskubėjome, nes jau po priimto sprendimo sulaukėme pagrįstų klausimų ir skundų iš kaimynystėje gyvenančių kauniečių ir ten veikiančių verslų.

Kiek anksčiau BNS politikas sakė: „Verslas yra Kauno augimo variklis, todėl miesto savivaldybė daro viską, kad čia investuojančios įmonės visus leidimus ir suderinimus gautų maksimaliai greitai. Lygiai taip pat buvo ir su liepos mėnesį priimtu tarybos sprendimu dėl „Britanikos“. Deja, bet panašu, kad tada šiek tiek paskubėjome, nes jau po priimto sprendimo sulaukėme pagrįstų klausimų ir skundų iš kaimynystėje gyvenančių kauniečių ir ten veikiančių verslų. Bet kokie miesto sprendimai ar verslininkų veiksmai negali pažeisti teisėtų kaimynų interesų. Todėl norime laikinai sustabdyti ano tarybos sprendimo galiojimą, kol detaliai viską išsiaiškinsime ir turėsime visus atsakymus į kilusius klausimus.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas

Klausimų neturėjo

Posėdyje apsilankė, bei į miesto valdžią kreipėsi „Britanikos“ viešbučio teritorijoje projektą vystančios UAB „K26“ akcininkas Gintaras Skorupskas: „Norėdamas padėkoti už liepos 23 dienos sprendimą, leidžiantį į miestą ateiti didžiulėms investicijoms, tuo pačiu noriu pasakyti, kad jus sąmoningai klaidina. Aš norėjau savo abejones išsakyti ir anksčiau, tačiau negalėjau patekti nei į frakcijos posėdžius, išskyrus opoziciją, nors buvo kreiptasi raštu, nei į tarybos komitetų posėdžius, nes nebuvau priimtas. Kitas dalykas yra tai, kad man buvo pasakyta, kad kyla tarybos nariams kokie tai klausimai, tai aš esu šiandien čia tam, kad į juos atsakyčiau.“

Aš norėjau savo abejones išsakyti ir anksčiau, tačiau negalėjau patekti nei į frakcijos posėdžius, išskyrus opoziciją, nors buvo kreiptasi raštu, nei į tarybos komitetų posėdžius, nes nebuvau priimtas.

„Labai prašau arba nepriimti šiandien šio sprendimo, arba bent atidėti jį kitam kartui, kol jūs visiškai įsitikinsite savo sprendimo teisingumu“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto, klausimų posėdyje apsilankiusiam G.Skorupskui Kauno valdžia neuždavė. 15min primena, kad savivaldybė sulaukė vaiduokliu vadinamo pastato kaimynystėje įsikūrusio, viešbutį „Best Baltic“ valdančios bendrovės „Liuks NT“ atstovų rašto.

Nesiekė projekto sustabdyti

Kaip pabrėžė 15min kalbinta UAB „Liuks NT“ atstovaujanti advokatė O.Petroševičienė, bendrovė nesiekė užkirsti kelio statyboms, tik nori sulaukti atsakymų į rūpimus klausimus. „Mes pateikėme raštą, bet tai nei skundas, nei prašymas kažką stabdyti, – paaiškino ji. – Tiesiog mums labai rūpi, kaip bus organizuojamas eismas.“

„Kadangi ten yra mano klientui nuosavybės teise priklausantis pastatas ir per jį einanti arka, o jeigu mes teisingai suprantame, per ją planuojama organizuoti įvažiavimą, tai natūralu, kad kyla klausimų. Aišku, kad dėl to kils nepatogumų – viena, kai arka naudojasi vienas viešbutis, ir visai kas kita, kai srautas dvigubai ar trigubai padidėja“, – teigė O.Petroševičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nebaigti statyti pastatai Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nebaigti statyti pastatai Kaune

UAB „K26“ įmonei vadovaujantis Rolandas Balčikonis Kauno miesto tarybos nariams rugsėjo 5 dieną išsiuntė laišką, kuriame pateikė atsakymus į kaimynystėje įsikūrusiems verslininkams kilusius klausimus. Be to, kaip dėstoma dokumente, prašymas pateikti informaciją apie planuojamas statybas negali būti pagrindas keisti vienbalsiai priimto Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo galiojimą bei sustabdyti apytiksliai 30 mln. EUR dydžio investicinį projektą.

15min pirmadienį kalbintas R.Balčikonis nedaugžodžiavo, tačiau pabrėžė, kad įmonė yra pasiruošusi dar kartą atsakyti į visus kilusius klausimus, bei tikisi draugiškai ir kuo greičiau situaciją išspręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas