Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus atšaukiamas Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje planuojamo projekto derinimas

Kultūros paveldo departamento (KPD) direktoriaus įsakymu sudaryta laikinoji komisija ištyrė Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso teritorijoje projektuojamus statybos darbus. Pagal komisijos išvadas negaliojančiais pripažinti departamento Vilniaus skyriaus projektinių pasiūlymų suderinimai bei projektavimo sąlygos. Apie tai rašoma KPD pranešime žiniasklaidai.
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios / Projekto autorių nuotr.

Komisijai buvo pavesta išnagrinėti ir nustatyti, ar Vasario 16-osios g. 10 esančio sklypo detaliojo plano, patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2008 m. sprendimu, bei šio detaliojo plano 2017 m. korektūros sprendiniai ir statybos projektiniai pasiūlymai bei Departamento išduoti specialieji paveldosaugos reikalavimai neprieštarauja Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatoms.

Taip pat buvo pavesta ištirti, ar departamento Vilniaus skyriaus pritarimas detaliajam planui ir šio detaliojo plano korektūrai nesudarė sąlygų pažeisti Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamos Naujamiesčio, Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno ansamblio ir Šv. Jokūbo ligoninės statinių komplekso vertingųjų savybių.

Komisija išnagrinėjusi turimus dokumentus ir duomenis, nustatė, kad 2017 m. birželio 15 d. Vilniaus miesto vertinimo tarybos aktu panaikintos šios Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso vertingosios savybės: viso komplekso pradinė tūrio forma ir dviejų pastatų stogų forma. Vertingosios savybės šiame objekte patikslintos dėl 2013 m. vykusio gaisro padarinių, tačiau komisija atkreipė dėmesį, kad buvo sumažintos komplekso visų keturių pastatų vertingosios savybės, nors gaisras sunaikino tik apie 40 kv. m. komplekso vieno pastato stogo.

Komisija taip pat konstatavo, kad Šv. Jokūbo ligoninės teritorijos detaliojo plano 2017 metų korektūros sprendiniuose ir toliau tęsiant projektavimo darbus nebuvo atsižvelgta į 2010 metais nustatytas Naujamiesčio vertingąsias savybes. Tokiu būdu, įgyvendinant detaliojo plano ir detaliojo plano korektūros pagrindu parengtą projektą būtų pažeistos Naujamiesčio vertingosios savybės: siluetas nuo Neries upės dešiniojo kranto ir perspektyvos nuo šalimais esančių gatvių.

Kadangi nesutapo 2008 m. detaliojo plano ir 2017 m. detaliojo plano korektūros duomenys, buvo nuspręsta kreiptis ir į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją dėl to, kad pastaroji pagal savo kompetenciją įvertintų šiuos planavimo dokumentus.

Buvusioje Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas planuoja plėtoti viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą. Jį plėtotoja paviešino kovo viduryje, po Kultūros paveldo departamento ir sostinės savivaldybės išsakytos kritikos dėl projekto pristatymo visuomenei.

Gegužę projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba pareiškė, kad jo architektūra nėra pakankamai kokybiška ir rekomendavo projektą keisti. Architektų vertinimu, projektas negali būti realizuojamas dėl kilusio visuomenės pasipriešinimo. Jų nuomone, projektu kultūros paveldas yra saugomas tik formaliai.

„Projektiniu pasiūlymu kultūros paveldui daroma esminė neigiama įtaka. Projekte senosios ir naujosios architektūros santykis traktuojamas taip pat labai formaliai ir paviršutiniškai. Šioje teritorijoje paveldo vertybių išsaugojimą būtina užtikrinti ne tik lokaliais architektūros sprendiniais, bet ir vizualiai – atveriant Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią iš miestui svarbių rakursų“, – rašoma išvadoje.

Balandį Vilniaus miesto taryba balandį priėmė rezoliuciją, kuria numatoma, kad statybos leidimas plėtrai teritorijoje būtų išduodamas pakoregavus projektą, atsižvelgus į ekspertų išvadas bei surengus viešą pristatymą visuomenei.

Į projektą, kurį įgyvendinti tikimasi iki 2020 metų vidurio, fondas ketina investuoti 45 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai