Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Aktualu, jei sublokuotame name ketinate įsirengti saulės elektrinę

„Turime keblią situaciją, kuri manau aktuali visiems kotedžų/sublokuotų namų savininkams, kurie šildosi/ruošią kartą vandenį elektros pagalba bendroje katilinėje“, – į 15min Būsto ABC kreipėsi skaitytojas.
Saulės elektrinė „Technopolyje“
Saulės elektrinė / „Technopolio“ nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

„Mūsų kotedžas susideda iš 6 sublokuotų „butų“ ir katilinės, kuri yra bendras visų 6 butų turtas. Kiekvienas butas ir katilinė turi atskirus elektros įvadus.

Taigi mūsų elektros sąnaudos susideda visada iš 2 dedamųjų – mūsų buto elektros įvado parodymų ir namo administratoriaus paskaičiuotos dalies nuo katilinės įvado parodymų.

Įsirengiant saulės elektrinę ant stogo, ji bus prijungiama prie buto įvado ir jame bus vedama dvipusė apskaita. Tapsime gaminančiu vartotoju.

Didysis klausimas, į kurį kol kas nė vienas elektrinės statytojas negali atsakyti, ar galėsime naudoti savo pagamintą elektrą be pasaugojimo mokesčio katilinėje?

Net jei pagamintą elektrą mes iškart naudojame katilinėje, ji techniškai vis tiek keliauja per kotedžo tinklus (už buto įvado) ir tada patenka į katilinės įvadą.

Galbūt yra kažkokios geriausios praktikos elektrinės pajungimui tokiais atvejais?“, – 15min Būsto ABC klausė skaitytojas Laurynas.

15min „Būsto ABC“ pasiteiravo ESO, ką reikėtų žinoti šiuo atveju.

ESO atstovų teigimu, pagal galiojančius teisės aktus, gaminantis vartotojas gali dalinti elektros energiją su kitais tik jam pačiam priklausančiais objektais.

„Kadangi iš pateikto situacijos aprašymo galima suprasti, kad katilinė nepriklauso tam pačiam gaminančiam vartotojui, tuomet priskirti elektros energijos iš savo kotedžo (kuris taptų gaminančiu vartotoju) katilinei nebus galima (katilinė priklauso namo administratoriui, kuris atsiskaito už elektros energiją su savo tiekėju, o paskui išrašo sąskaitas klientams)“, – rašoma ESO pateiktame atsakyme.

Nurodoma, kad šioje situacijoje sprendimas galėtų būti nebent toks, kad namo administratorius galėtų įrengti saulės elektrinę ir pačią katilinę su savo įvadu padaryti gaminančiu vartotoju taip sumažinant sąskaitas, arba priskirti katilinei nutolusią saulės elektrinę iš parko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas