Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Ar gali kaimynas po daugiabučio langais pasisodinti medį?

Atsikeli vieną rytą, o pirmo aukšto kaimynas po langais pasisodinęs medį. Viskas gerai, kol jis žemas, tačiau kas bus, kai medis užaugs iki jūsų lango? Ar kaimynas galėjo taip pasielgti, 15min „Būsto ABC“ klausė ekspertės.
Apniukusi diena Vilniuje
Apniukusi diena Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Vilniaus miesto savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus patarėja Giedrė Čeponytė 15min atsako trumpai – ne, savavališkai gyventojai po langais medžių sodinti negali. Tiesa, nėra taip, kad jie visai negali pasisodinti medžių.

„Jeigu tai yra daugiabutis, kuris yra pastatytas ant Lietuvos respublikos sklypo, priklausantis valstybei ir jeigu sudaryta panaudos sutartis su bendrija, tuomet ji ir sprendžia, o ne pirmo aukšto gyventojai“, – aiškino ji.

G.Čeponytės teigimu, šiame procese turi dalyvauti savivaldybė, kuri turėtų patariamąjį balsą.

„Jeigu kalbame apie daugiabutį, kuris stovi ant valstybinės žemės ir sklypas nėra suformuotas, pagal Vilniaus miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisykles, medžiai ir krūmai gali būti sodinami, suderinus su Vilniaus miesto savivaldybe“, – komentavo ji.

Tokiu atveju žmogus turėtų parašyti prašymą savivaldybei ir pasiūlyti sprendimą – kokį ir kur norėtų sodinti krūmą ar medį. Tuomet teritorija vertinama, patikrinama, ar medis nebus sodinamas ant požeminių inžinerinių tinklų. Taip pat atkreipiamas dėmesys ir į respublikinius teisės aktus, kurie sako, kad medžiai nuo fasadų su langais turi būti sodinami 10 metrų atstumu, o nuo fasadų be langų – 5 metrų atstumu.

„Gaila, bet išimčių nėra dėl medžių rūšies“, – atkreipė dėmesį G.Čeponytė.

Be to, norimas sodinti medis vertinamas ir visos teritorijos kontekste, bendraujama su teritorijos seniūnais bei sprendžiama, kokį poveikį jis galimai turės. Tuomet, jei viskas gerai, krūmą ar medį leidžiama sodinti, jei ne – prašymas atmetamas.

Be to, pasak G.Čeponytės, net ir naujame daugiabutyje, kur yra suformuotas žemės sklypas, gyventojai negali elgtis kaip jie įsigeidžia su medžiais ir krūmais. Šiuos klausimus turėtų spręsti bendrija.

„Jeigu yra sukurta bendrija, reikia suorganizuoti susirinkimą ir balsų dauguma, nutarimu, dalyvaujant pirmininkui ir balsuoti. Jei dauguma bus prieš, to daryti nebus galima. Bet tam turi būti sukurta bendrija“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas