Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Kokius dažus pasirinkti: matinius ar blizgius?

Nudažius sienas matiniais arba blizgiais dažais, galima gauti visiškai kitokį efektą. 15min „Būsto ABC“ ekspertų pasiteiravo, ką reikia žinoti apie šiuos dažų tipus?
Sienų dažymas
Sienų dažymas / 123rf.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Tatjana Firsanova, „Unideco“ namų apdailos centre įsikūrusio salono „Decoramentum“ direktorė, 15min „Būsto ABC“ sakė, kad svarbiausias kriterijus renkantis dažus – pomėgiai, skonis ir namų interjeras, į tai ir reikėtų kreipti didžiausią dėmesį.

„Minimalistiniame interjere, ko gero, nelabai derės perlamutriniai/blizgūs dažai, todėl geresnis pasirinkimas bus matiniai ar visai kitas padengimo būdas, pvz., dekoratyvinis tinkas“, – įsitikinusi ji.

T.Firsanovos teigimu, matiniai dažai gali pagelbėti tuo atveju, jei dažomas paviršius nelygus. Matinis paviršius neleidžia taip išryškėti netolygumams, todėl išvengsime šešėlių susidarymo ir dėmesio atkreipimo į netobulumus.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog matiniai dažai yra labiau teplūs – ant jų labiau matosi dėmės ir purvas, todėl norint užtikrinti švarą namuose, gali prireikti šiek tiek daugiau pastangų. Aukštos kokybės matiniai dažai šiandien yra lygiai taip pat atsparūs įbrėžimams, juos galima drąsiai plauti – techninėmis savybėmis nuo blizgių dažų jie daug nesiskiria, todėl jų pasirinkimas labiau priklauso nuo žmogaus skonio ir jo namų interjero stiliaus“, – aiškino ji.

Tuo tarpu Juozas Matukonis, dažų įmonės „Sikkens“ direktorius, sakė, kad viskas priklauso nuo jūsų norų, kokius dažus rinksitės. Tačiau, pasak jo, šiandien visiškai blizgių dažų sienoms jau niekas nenaudoja. Populiariausi – pusiau matiniai (satininiai) dažai, kurių blizgumas matomas tik tam tikru kampu, o žiūrint tiesiai – paviršius atrodo matinis.

„Pusiau blizgius dažus rekomenduojame naudoti ten, kur daug vaikštoma, daugiau liečiama, kur didėja purvo ar dėmių tikimybė – virtuvėje, koridoriuje ar net vonioje, nes pusiau blizgiais dažais padengti paviršiai yra labai lengvai valomi, nekyla pavojus dažų nutrinti, pakeisti išvaizdą ar kitaip pažeisti“, – sakė jis.

J.Matukonio teigimu, pusiau blizgūs dažai yra šiek tiek praktiškesni, nes juos lengva prižiūrėti. Tačiau reikia turėti omenyje, kad blizgiai galima dažyti tik lygius paviršius, nes blizgesys gali išryškinti nelygumus ir kitus paviršiaus trūkumus, tai reikėtų įsivertinti konkrečią situaciją.

„Pusiau blizgūs dažai yra šiek tiek (iki 10 proc.) brangesni už matinius, tačiau dėl lengvesnės priežiūros ir praktiškumo yra dažniausias klientų pasirinkimas. Tiesa, tokius dažus galima naudoti ir baldų bei jų paviršių dažymui. Pagrindiniai skirtumas tarp dažų sienoms ir baldams – sukibimo klausimas, kokį paviršių dažome ir kaip tie dažai laikysis, todėl ir yra atskiri dažai mineraliniams paviršiams, medienai ir t.t. Baldams, žinoma, turi būti ir didesnis dažų atsparumas nei sienoms, kad mažiau braižytųsi ir dėvėtųsi“, – pasakojo jis.

Anot J.Matukonio, nemaža dalis žmonių dažymo darbais namuose nusprendžia užsiimti patys, tad neretai pasitaiko ir klaidų. Pavyzdžiui, dažnai pasitaiko, kai ne tik nusiperkami netinkami dažai, bet pasirenkama netinkama konsistencija, pvz., per tiršti dažai, kurių neįmanoma lygiai padengti. Taip pat pasitaiko atvejų, kai sienos tinkamai neparuošiamos dažymui, nenugruntuojamos arba dažomos drėgnos.

„Tokiais atvejais dažai trūkinėja, lupasi, byra ir tuomet tenka atlikti darbus iš naujo. Tačiau bene dažniausia žmonių daroma klaida, renkantis dažus – dažų įsigijimas pagal kainą. Labai svarbu išsiklausinėti, kur ir kam bus naudojami dažai ir aklai nesirinkti pačių pigiausių variantų. Dažant nekokybiškais ar netinkamais dažais, sunku užtikrinti lygų paviršių, kad dažai nesušoks ir neliks dryžių, gerai laikysis. Žinoma, patiems dažų kokybę patikrinti sunku, todėl visada rekomenduoju tartis su specialistais, pardavėjais ir meistrais, kurie jau turi patirtį toje srityje, žino prekių ženklus, yra išsibandę dažus, žino jų savybes“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas