Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Nenori rinktis plytelių internetu, bet bankas reikalauja įsirengti butą. Ką daryti?

Paėmus paskolą, bankai prašo iki tam tikro laiko užregistruoti 100 proc. būsto baigtumą. Tačiau šiuo metu daug parduotuvių uždaryta, o rinktis laminatą ar plyteles internetu nori ne visi. Ką tuomet daryti? 15min „Būsto ABC“ paklausė bankų.
Dažytoja
Dažytoja / 123RF.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Norėjau paklausti, kas gresia laiku nepridavus 100 proc. namo baigtumo. Kai pirkome, mums pasakė, kad per metus turim įsirengti ir priduoti baigtumą į Registrų centrą. Bet dėl dabartines situacijos pasaulyje tikrai nespėsime. Internetu rinktis plytelių ar vonios tikrai nesinori“, – 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytojas Darius.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius 15min „Būsto ABC“ aiškino, kad visi susitarimai yra aiškiai apibrėžti būsto paskolos sutartyje, tad reikėtų vadovautis ja.

„Teoriškai gali būti įmanomi įvairūs scenarijai, tačiau kiekvienas atvejis yra individualus. Rekomenduojame klientams kreiptis į savo banką, kad jų situacija būtų peržvelgta individualiai ir priimtas abiem pusėms geriausias sprendimas“, – sakė jis.

„Citadele“ banko verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis tikino, jog kai asmuo iš NT vystytojo, „Citadele“ banko partnerio, planuoja įsigyti nebaigtos statybos būstą, jo baigtumas 100 proc. turi būti įregistruotas per 12 mėn. nuo būsto paskolos sutarties pasirašymo datos.

„Jei klientas susiduria su sunkumais dėl baigtumo įregistravimo sutartu terminu, ragintume neatidėliojant susisiekti su banku ir apie tai informuoti. Susipažinęs su konkrečia situacija, bankas galės pasiūlyti tinkamą sprendimą ir terminą laikinai atidėti“, – kalbėjo jis.

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė ir SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė, atkreipė dėmesį, kad nepastatyto būsto pirkimas visada susijęs su tam tikra rizika, kuri kyla pačiam klientui: perkant būstą „iš brėžinio“ statytojui gali kas nors sukliudyti pastatyti ar užbaigti statyti namą pagal pirminius planus ir įvykdyti savo įsipareigojimus, statybos gali nukrypti nuo projekto, tokį turtą sunkiau parduoti.

„Dėl turto statytojų neįvykdytų pažadų turto rinkos vertė gali būti gerokai mažesnė, negu pirkėjas įsipareigos sumokėti. Iš praktikos matome, kad kuo daugiau pastatytas būstas (užregistruotas ar bent 80 proc. baigtumo), tuo mažiau įvairių rizikų ir rūpesčių kyla pačiam pirkėjui“, – sakė ji.

S.Gutauskaitė-Bubnelienė, kaip ir kitų bankų atstovai, aiškino, jog kiekvienas paskolos suteikimo atvejis yra individualus. Tuo atveju, jei paskola yra suteikiama ne iki galo pabaigtam būstui, susitariama, per kiek laiko statybos bus iki galo užbaigtos. Jei klientas mato, kad negalės įvykdyti tokios sąlygos, visada raginama kuo įmanoma anksčiau kreiptis į banką aptarti susidariusią situaciją ir ieškoti galimų sprendimų.

„Dažniausiai tokiu atveju, atsižvelgiant į karantiną, terminas pabaigti statybas yra ilginamas, tačiau klientui visais atvejais lieka pareiga baigti statybas, kad jis galėtų įsikurti ir gyventi būste nepažeisdamas galiojančių įstatymų, turėdamas tvarkingus būsto registravimo dokumentus. Klientui taip pat svarbu įsivertinti, ar delsimas nepabrangins statybų pabaigos, ar būstas nepraras savo vertės, jei ilgai užtruks jo galutinis įrengimas ar jis nepatirs kitų išlaidų (pavyzdžiui, negalėdamas gyventi įsigytame būste ir turėdamas nuomotis).

Taip pat pastebime, kad pandemija keičia ir būsto įsirengimo įpročius – vis dažniau klientai perka internetu, su pardavėjais ir dizaineriais konsultuojasi nuotoliniu būdu ir įsirengia būstą prisitaikydami prie naujos realybės. Savo ruožtu ir statybinių medžiagų interjero detalių pardavėjai keičia savo veiklą, suteikia patogesnes galimybes nuotoliniu būdu įsigyti prekes, netikus – patogiau grąžinti“, – kalbėjo ji.

„Luminor“ būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys tikino, jog nekilnojamojo turto 100 proc. baigtumo sąlyga taikoma siekiant užtikrinti, kad paskolos lėšos bus panaudotos pagal jų paskirtį. Sąlygos nevykdymas yra laikomas sutarties pažeidimu, tad gali būti pritaikytos sankcijos.

„Kai paskola išduodama nebaigtam nekilnojamajam turtui įsigyti ir įrengti arba statyboms, paskolos sutartyje nustatomas terminas, per kurį 100 proc. baigtumas turi būti įregistruotas Registrų centre. Jeigu laiku neįregistruosite baigtumo, bankas gali pritaikyti paskolos sutartyje numatytas sankcijas – taikyti padidintas paskolos palūkanas tol, kol įregistruosite sutartą objekto baigtumą.

Jei matote, kad nepavyks laiku įvykdyti sąlygos, siūlome nedelsiant kreiptis į banką ir kartu ieškoti sprendimo. Kiekvieną tokią situaciją vertiname individualiai bei bandome surasti variantus, tenkinančius abi puses“, – sakė jis.

O jeigu būsto paskola išduodama su subsidija pagal finansinės paskatos jaunoms šeimoms regionuose programą, 100 proc. baigtumo įregistravimą seks ne tik bankas, bet ir subsidijos teikėja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Laiku neįregistravę objekto baigtumo greičiausiai prarasite subsidiją, todėl rekomenduojame atsakingai įvertinti projekto terminus – sutartų sąlygų nevykdymas gali atnešti finansinį nuostolį“, – įspėjo A.Kvakšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas