Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Noriu prie daugiabučio montuoti markizę. Ar turi atsiklausti kitų gyventojų?

Sakoma „mano namai – mano tvirtovė“, tačiau ar visada galioja šis posakis? Pavyzdžiui, ar galiu prisikabinti prie daugiabučio markizę? Į šį klausimą 15min „Būsto ABC“ padėjo atsakyti nekilnojamo turto plėtros įmonės „Citus“ interjero dizaineris Marius Morozovas.
Daugiabutis V.Grybo gatvėje Vilniuje
Daugiabutis V.Grybo gatvėje Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Daugiabučio namo balkone montuoti markizę (tvirtinasi prie fasado). Daugiabutis naujos statybos, balkonas į vidinę kiemo pusę. Gal žinot ar tokiam „norui“ įgyvendinti reikalingas projektas, leidimai bei gyventojų sutikimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ klausė Vita.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Anot „Citus“ interjero dizainerio Mariaus Morozovo, nors būsto pirkėjas yra ir savo turto savininkas, tačiau fasadas yra labiau namo nei buto dalis. Namas priklauso bendrai visiems jo savininkams, taigi ir išorinės jo sienos yra bendras turtas.

„Todėl bet kokiems išoriškai matomiems pastato pakeitimams, pirmiausia, turi pritarti dauguma (pagal CK 4.85) namo gyventojų/bendrasavininkų. Jei jie pritaria, būtina parengti paprastuoju remontu vadinamų darbų projektą (tai turi padaryti atestuotas projektuotojas; plačiau – STR 1.05.01:2017, 3 priedas, 4–5 punktai) ir gauti šiems darbams miesto savivaldybės leidimą. Jiems reikia pateikti ir bendrasavininkių sutikimo protokolą“, – aiškino jis.

Be to, pasak M.Morozovo, kitas aspektas, kuris yra labai svarbus naujuose namuose, yra pastato energinis efektyvumas. Aukšto energinio efektyvumo (A, A+, A++) pastatuose fasadas vaidina ypač svarbų vaidmenį, o jo pažeidimas ar pakeitimas gali turėti didelės įtakos atsirasti šilumos tiltams ir net energinio efektyvumo klasei.

„Todėl taip pat privalo būti suderintas su projektuotojais/architektais, galinčiais įvertinti, kaip pakeitimai paveiks pastato energinį efektyvumą ir ar jie išvis galimi“, – tikino jis.

Senesniuose pastatuose, ypač paveldo objektuose, derinti būtina su miesto savivaldybe. Pakeitimai senamiestyje būtų ypač sudėtingi, nes čia galioja labai griežti reikalavimai.

„Kai kada projektuose numatomos įvairios fasado keitimo opcijos (balkonų/terasų stiklinimas, stogelių įrengimas ir pan.) dar jį projektuojant. Tada sutikimo ar atskiro derinimo nereikia, bet tokie atvejai – išties reti, o ir įsirengti, net pagal paruoštą projektą, reikia griežtai laikantis numatytų reikalavimų bei sąlygų“, – sakė M.Morozovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas